Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλη διαδήλωση για την προστασία του Αλσους Φυτωρίου και ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό

Από τη διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης
Από τη διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης
Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, ύστερα από κάλεσμα των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων.

Εκατοντάδες λαού της περιοχής καταδίκασαν τις 14 συλλήψεις στις οποίες προχώρησε το πρωί η αστυνομία εναντίον κατοίκων που αντιδρούσαν στην κοπή δέντρων από εργολάβο στο Αλσος Φυτωρίου, προκειμένου να χτιστεί κλειστό γυμναστήριο. Παράλληλα, απαίτησαν την απόσυρση κάθε ποινικής δίωξης, την άμεση παύση των εργασιών στο άλσος αλλά και την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην καταστροφική πυρκαγιά.

Με συνθήματα, όπως «200 δέντρα μείνανε, κόψτε τα κι αυτά, ανάσα να μη μείνει στον τόπο μας καμιά», «Αντί για συλλήψεις αγωνιστών, πιάστε τη μάνικα των πυροσβεστών» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Στη συγκέντρωση παρέμβαση μεταξύ άλλων έκανε ο Αποστόλης Κρεωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», ο οποίος τόνισε: «Την ώρα που εξακολουθεί να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον του νομού, η δημοτική αρχή της πόλης, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου, δεν σταματά την κοπή των δέντρων στο Αλσος Φυτωρίου.

Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες και να βρεθεί λύση ώστε και να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο που έχουν ανάγκη οι νέοι, τα αθλητικά σωματεία και οι κάτοικοι της πόλης, και από την άλλη να προστατευτεί το άλσος της περιοχής. Καταδικάζουμε τις συλλήψεις και απαιτούμε να αποσυρθεί κάθε ποινική δίωξη. Δε μας φοβίζουν!».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να χωρίσει τον κόσμο σε αυτούς που θέλουν τα δέντρα και σε αυτούς που θέλουν το γυμναστήριο, προσθέτοντας πως ο λαός της πόλης έχει ανάγκη και από τα δύο, και τα διεκδικεί παράλληλα. «Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που σωματεία και φορείς διαδηλώναμε στο πάρκο Αντιναλμάζη για να προστατευτεί το πάρκο, να γίνουν αθλητικοί χώροι και σχολεία. Οπως και δεν πέρασε καιρός από την άνοιξη, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που βρεθήκαμε στη Δαδιά και διεκδικούσαμε να παρθούν μέτρα προστασίας του δάσους και να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες».

Ακόμα, κάλεσε τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της πόλης την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη.

Διώξεις διαδηλωτών

Σημειώνεται ότι χτες το πρωί έγινε κινητοποίηση στην είσοδο του Αλσους Φυτωρίου ενάντια στην κοπή δέντρων και ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, την ώρα που καίγεται ο Εβρος, άσκησε δίωξη για παράνομη βία και απείθεια κατά συναυτουργία σε 14 κατοίκους της περιοχής. Μέλη σωματείων, φορέων και κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατούνταν οι 14 πολίτες, καταφέρνοντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Νίκη Δραμανίδου, δημοτική σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που απαίτησαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων και ταυτόχρονα να βρεθεί άλλη τοποθεσία για το γυμναστήριο χωρίς να καταστραφεί το άλσος.

Παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων είχε πραγματοποιήσει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Παρότι η εργολαβική εταιρεία απέσυρε τη μήνυση στους 14 διαδηλωτές η εισαγγελική αρχή εμμένει να τους σύρει στα δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ