Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χερσαίο δρόμο και ουκρανικά λιμάνια ανοίγει η Ρωσία για εξαγωγές σιτηρών

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία κατηγορούν τη Μόσχα ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά

Σε όλο και μεγαλύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση, που κινδυνεύει να καταδικάσει σε λιμό εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, εξελίσσεται καθημερινά η κόντρα Δύσης - Ρωσίας για τις εξαγωγές σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Το ζήτημα εκμεταλλεύονται όλες οι πλευρές για γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εξάγει μέσω στεριάς και θάλασσας ουκρανικά σιτηρά από τις περιοχές που κατέχει, ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία σηκώνουν τους τόνους, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για κλοπή. Παράλληλα η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο και σε αυτό το μέτωπο.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει η παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, υπενθυμίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης, το οποίο «λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχτεί τα πρώτα εμπορικά πλοία».

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία στο 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν υιοθέτησε τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία «κλέβει» τα ουκρανικά σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγή, με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος. «Ολα αυτά είναι σκόπιμα», είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αντίστοιχα, η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε χτες να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία. Οπως είπε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο, άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές».

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία και ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

Στην Αγκυρα σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού. «Εχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Με βασική ατζέντα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία συναντιούνται σήμερα στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Ο τελευταίος θα συνοδεύεται και από στρατιωτικό κλιμάκιο.

Να σημειωθεί ότι καθώς η Τουρκία συνεχίζει πολύμορφα παζάρια για ενίσχυση της θέσης της, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Στιάν Γιένσεν, διευθυντής του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ. Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι διαδικασίες ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στη λυκοσυμμαχία και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια για τα ουκρανικά σιτηρά, η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να φροντίσει για την αποναρκοθέτηση στο λιμάνι της Οδησσού και τις ουκρανικές ακτές, ενώ παζαρεύει και την άρση ορισμένων αντιρωσικών κυρώσεων που εμποδίζουν την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Οι σφοδρές κόντρες Δύσης - Ρωσίας, με αλληλοκατηγορίες για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, καταγράφηκαν και στην τελευταία, τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προχτές το βράδυ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων σαν «πύραυλο Stealth εναντίον αναπτυσσόμενων χωρών». Υποστήριξε ότι πριν μερικές βδομάδες είδε στις αποθήκες του λιμανιού της Οδησσού εκατομμύρια τόνους σιτηρών, επειδή «τα ρωσικά πολεμικά πλοία έπλεαν στην Μαύρη Θάλασσα», κάνοντας επιθέσεις «σε υποδομές μεταφορών και αποθήκες», και χαρακτήρισε τη Ρωσία «αποκλειστικά υπεύθυνη για την επικείμενη επισιτιστική κρίση». Ο Μισέλ δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στην κατεύθυνση του ανοίγματος θαλάσσιων οδών για τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες από τον Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Σ. Κισλίτσια - επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η ναρκοθέτηση του λιμανιού της Οδησσού από την ουκρανική πλευρά - είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να συμβάλει στις απαραίτητες συνθήκες» για επανέναρξη των εξαγωγών από την Οδησσό, αλλά «το ζήτημα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε να μην καταχραστεί η Ρωσία το άνοιγμα του εμπορικού δρόμου για να επιτεθεί στην πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ