Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Η Αχτσιόγλου ανοίγει την κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι, σε επί τούτου εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, η Εφη Αχτσιόγλου, αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών και συζητήσεων με στελέχη όλων των τάσεων.

Αλλοι ενδιαφερόμενοι όπως ο Ν. Παππάς αναμένεται να κινηθούν «θεσμικά», όπως λέει το περιβάλλον τους, καταθέτοντας την υποψηφιότητά τους στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, όπου λογικά θα ανοίξουν κι άλλοι τα χαρτιά τους, καθώς φημολογείται ότι Π. Πολάκης και Ευ. Τσακαλώτος επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι, με την υποψηφιότητα του δεύτερου να φέρεται «κλειδωμένη».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χωριστεί στα δύο, απ' τη μια όσοι υποστηρίζουν διαδικασίες άμεσα ενόψει των τοπικών εκλογών κι απ' την άλλη όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προηγηθεί συζήτηση, όπου θα καταληχθεί το «στίγμα» για την προσπάθεια αναμόρφωσης, που θα καταλήξει σε συνέδριο αργότερα, απ' το οποίο θα εκλεγούν νέα όργανα και νέος πρόεδρος.

Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης, εξετάζεται συμβιβασμός για εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αμφότερες πάντως οι πλευρές αγωνιούν για το αν και πώς θα επιτευχθεί συμμετοχή στην κάλπη για τον νέο πρόεδρο αντίστοιχης αυτής που είχε καταγράψει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε ψηφιστεί από 170.000 μέλη, πολλά απ' τα οποία εγγράφονταν τη στιγμή που ψήφιζαν, με τις γνωστές διαδικασίες «συμμετοχής» στα αστικά κόμματα.

Οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμποδίζουν την ...εποικοδομητική του στάση εν γένει στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μετά τους βουλευτές του, που έσπευσαν να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τους φάνηκε «καλή», ένας ακόμα, ο Π. Παππάς υποστήριξε χτες ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το άρθρο 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου και ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της παγκόσμιας πραγματικότητας. Είμαστε οι μόνοι ίσως, ή από τις λίγες δυτικές χώρες, που δεν έχουν πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει μεσαία, μικρομεσαία στρώματα. Η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων τα οποία δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επίσης ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία, όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα Ανώτατο Ιδρυμα, δεν θα δίνονται τόσα χρήματα στην παραπαιδεία»!

Παράλληλα, την «πάσα» του Δ. Τεμπονέρα για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση έπιασε ο Θ. Μαργαρίτης του ΠΑΣΟΚ, που τάχτηκε χτες υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων στις εκλογές τουλάχιστον στον δήμο Αθήνας προκειμένου να φύγει ο Μπακογιάννης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των διεργασιών(2023-08-03 00:00:00.0)
Οργιο διεργασιών αλλά και συμφωνίες στήριξης υποψηφίων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ(2023-08-02 00:00:00.0)
Εντονες διεργασίες και σαφείς προτιμήσεις τμημάτων του κεφαλαίου(2023-07-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ(2023-07-14 00:00:00.0)
Ποιοι «καίγονται» πραγματικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;(2023-07-12 00:00:00.0)
Με «βήμα σημειωτόν» η πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου(2023-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ