Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Αφροδίτη Κτενά, έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά, όπως ανέδειξαν με επιστολή τους 15 οικότροφοι φοιτητές-τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν δίνεται το πτυχίο σε φοιτήτρια που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών της.

Ο λόγος είναι ο απαράδεκτος και καταδικαστέος όρος που υπάρχει στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών, που υπαγορεύει να μην μπορούν να ορκιστούν οι φοιτητές που δεν έχουν εξοφλήσει το χαράτσι που επιβάλλεται για να μένουν εκεί. Μάλιστα, με βάση τον συγκεκριμένο κανονισμό, το προηγούμενο διάστημα έγινε απόπειρα να κάνουν έξωση σε φοιτητές από τα δωμάτιά τους.

Είναι απαράδεκτο γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο μάλλον η "εξόφληση" να αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους. Αλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή με κανέναν τρόπο ιδιωτών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Οικοτρόφων έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει την αυτονόητη κατάργηση του χαρατσιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

- Να ορκιστεί και να αποφοιτήσει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

- Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επιβάλλει χαράτσι διαμονής και εξόφλησή του για την αποφοίτηση».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές

Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης - καμία αναθεώρηση του άρθρου 16, διαμηνύουν οι φοιτητές

«Οι φοιτητές με τους συλλόγους μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουμε: Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές! Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης - καμία αναθεώρηση του άρθρου 16! Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!». Αυτό διαμηνύουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που έχουν αρχίσει να οργανώνουν τον αγώνα τους κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων, μετά από πρωτοβουλία των Συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ηδη στην Αθήνα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού και Γεωλογικού του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, με αποφάσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθούν απέναντι σε αυτά τα σχέδια, ενώ προγραμματίζονται συνεδριάσεις των ΔΣ των Συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα "καινοτομήσει" στην πολιτική της για τα πανεπιστήμια. Θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, της επίθεσης στα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των φοιτητών.

Ο στόχος για εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2022, αλλά και ο σχεδιασμός για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με διάφορες κουτοπονηριές (άρθρου 28), προωθώντας τελικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών, αντίθετα οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, με τις γνωστές συνέπειες στις σπουδές και στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Δεν αποτελεί "εκσυγχρονισμό", έχει δοκιμαστεί και δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών. Οταν η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί δραματικά, έως και 70% μέχρι σήμερα, όταν οι φοιτητές για τις "δωρεάν σπουδές" δίνουν ένα σκασμό λεφτά, όταν ακόμα υπάρχουν σχολές χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όταν 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε και 1 στους 6 πτυχιούχους αμείβεται με 400 έως 800 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα του πανεπιστημίου ΑΕ, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους τους φοιτητές, και γι' αυτούς των κρατικών ΑΕΙ. Αφού το σημερινό δημόσιο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, μετά την "απελευθέρωση" της δυνατότητας για ίδρυση και ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστήμιων, θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες των φοιτητών για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές και πτυχία με αξία».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στέκονται στις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, με τη δημιουργία ενός εδάφους συνολικής υποβάθμισης των σπουδών, ένταση του ανταγωνισμού - που ήδη υπάρχει - μεταξύ Ιδρυμάτων, κατηγοριοποίηση των Τμημάτων και των πτυχίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα του πτυχίου και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, ένταση στα αδιέξοδα και στις αντιφάσεις στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με κριτήριο τον ανταγωνισμό των Τμημάτων και όχι την παροχή ολοκληρωμένης αναγκαίας γνώσης για την άσκηση του επαγγέλματος. «Ηδη έχει αποδειχθεί από τη μέχρι σήμερα αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν», υπογραμμίζουν οι Σύλλογοι, προσθέτοντας ότι ανοίγει και η τελευταία πόρτα για την ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτική λειτουργία των Ιδρυμάτων, με γενίκευση των διδάκτρων, πλήρη εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, με ενοίκια στις Εστίες (ήδη ανακοινώθηκαν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), αλλά και επίδραση σε άλλες πλευρές, όπως η σίτιση των φοιτητών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προειδοποιούν την κυβέρνηση: «Οσους συμμάχους και να βρει στα έδρανα της Βουλής, λογαριάζει χωρίς τους φοιτητές και δεν θα της βγει σε καλό! Οι φοιτητές με τους συλλόγους μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουμε:

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές!

Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καμία αναθεώρηση του άρθρου 16!

Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι: Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές και διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της
  • Από αύριο στο Νεστόριο το αντάμωμα χιλιάδων νέων στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ
  • Σήμερα μπορεί να κατασκευαστεί το σχολείο των αναγκών μας
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Κατακτήσεις μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατακτήθηκαν και υλοποιούνται σημαντικές διεκδικήσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εστίες τους και συγκεκριμένα να μην μείνει κανείς χωρίς δωρεάν φαγητό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, οι λέσχες σίτισης των εστιών ανακοίνωσαν πως παρατείνουν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα Ιούλιο παρά τις αρχικές ανακοινώσεις για κλείσιμό τους.

Ολοι οι Σύλλογοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην μείνει κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια χωρίς φαγητό! Διεκδικούν να συνεχιστεί η σίτιση στις φοιτητικές εστίες σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του κλιματισμού εν μέσω καύσωνα, να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα όλα τα αιτήματά τους.

Καθοριστικός ο ρόλος της νεολαίας στη μάχη του ΔΣΕ

Στον πυρήνα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης βρίσκεται η επιδίωξη να συνδεθεί η διοργάνωση με την προσπάθεια του Κόμματος για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία να έρθει σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Ο εκπληκτικής ομορφιάς χώρος που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση αποτελεί ταυτόχρονα πεδίο μελέτης ορισμένων από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΚΚΕ. Σε αυτές η νεολαία άφησε το δικό της στίγμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμης του ΔΣΕ, γύρω στο 80%, αποτελούνταν από νέους και νέες. Σε αρκετούς λόχους νεολαίας πολλοί μαχητές ήταν μαθητές, ενώ το 30% της σύνθεσής τους ήταν νέες κοπέλες, ηλικίας 16 - 18 ετών.

Η νεολαία είχε καθοριστικό ρόλο και συμβολή σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ. Οι νέοι προσέδωσαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ξεχωριστή μαχητικότητα και ζωντάνια.

Τον Οκτώβρη του 1947, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΔΣΕ, συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ), με στόχο την καλύτερη καθοδήγηση μαχητών του ΔΣΕ, αναπτύσσοντας παράλληλα διαφωτιστική δουλειά και οργανώνοντας τους νέους στις ελεύθερες περιοχές. Η προηγούμενη οργάνωση νεολαίας στην οποία συμμετείχαν και νέοι κομμουνιστές, η ΕΠΟΝ, είχε τσακιστεί από τον κατασταλτικό οδοστρωτήρα του αστικού κράτους, πριν ακόμα η κυβέρνηση Σοφούλη τη θέσει και τυπικά εκτός νόμου, μαζί με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες είχαν μεταφερθεί στη Μακρόνησο, στις φυλακές και τις εξορίες. Η μετονομασία σε ΔΝΕ, όχι του συνόλου των ΕΠΟΝιτών αλλά μόνο των δυνάμεων της ΕΠΟΝίτικης νεολαίας που συμμετείχαν στον ΔΣΕ ή βρίσκονταν σε περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, αποσκοπούσε στην προφύλαξη εκείνων των ΕΠΟΝιτών που βρίσκονταν έξω από αυτούς τους χώρους, να μη θεωρηθεί δηλαδή ότι ανήκουν στον ΔΣΕ. Με την ίδρυση της ΔΝΕ συγκροτήθηκαν ξεχωριστοί σχηματισμοί νεολαίας στον ΔΣΕ, ξεχωριστές διμοιρίες, λόχοι, ακόμα και τάγματα.

Η ΔΝΕ ανέπτυξε σημαντική δράση. Στην πρώτη γραμμή των μαχών, στον ανεφοδιασμό, στην επιμελητεία, στην πληροφόρηση, στην ανοικοδόμηση των περιοχών που απελευθέρωνε ο ΔΣΕ, στην παραγωγική διαδικασία (μάζεμα της σοδειάς κ.λπ.), στην πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα στο βουνό και στα χωριά, στη διαφώτιση και προπαγανδιστική δουλειά. Επίσης, οι μαχητές της ΔΝΕ είχαν καθήκον να δημιουργήσουν ομάδες σαμποτέρ, ελεύθερων σκοπευτών, και να οργανώνουν την έξοδο των νέων προς το βουνό. Ξεχωριστής σημασίας ήταν η δουλειά των συνδέσμων των νέων μαχητών, εκείνων δηλαδή που συνέλεγαν πληροφορίες από το στρατόπεδο του εχθρού. Ανέπτυξαν δράση γύρω από πολιτιστικά ζητήματα, παρουσίαζαν θεατρικά έργα, ανέβαζαν πολιτιστικά δρώμενα και ψυχαγωγούσαν τους υπόλοιπους μαχητές. Ηταν πρώτοι στο τραγούδι, στο κέφι, στη ζωντάνια, ανύψωναν το ηθικό του ΔΣΕ.

Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί σε πλήθος αφηγήσεων και μαρτυρίες ανταρτών. Σε πολλές από αυτές περιγράφεται ο θαυμασμός που έτρεφαν οι μαχητές για τις γυναίκες συναγωνίστριές τους, που ξεχώρισαν για το απαράμιλλο θάρρος και τη μαχητικότητά τους.

(Με αποσπάσματα από το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου του «Οδηγητή»)

Το πρόγραμμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης

Από αύριο Πέμπτη η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, στις 13 - 16 Ιουλίου, με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», θα είναι γεγονός. Στον χώρο δίπλα στο ποτάμι κάτω από το χωριό Νεστόριο Καστοριάς, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν σε έναν πανέμορφο χώρο με ιστορική σημασία για το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, ενώ θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουλίου στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, όπως και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη 13 Ιούλη
  • Αφιξη Οργανώσεων.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • 20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».
  • 22.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 14 Ιούλη
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • 9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.
  • Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.
  • 17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι" στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
  • 21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • 21.40 Συναυλία με το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».
  • 23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
Σάββατο 15 Ιούλη

13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Επειτα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης, με:

  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».
  • 21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι: «"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».
  • 22.00 Μεγάλη συναυλία.
  • 23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Κυριακή 16 Ιούλη
  • Αναχώρηση Οργανώσεων.
Χρήσιμες οδηγίες προς τους κατασκηνωτές στο Νεστόριο

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο, 25 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, από αύριο 13 έως τις 16 Ιούλη, σε εγκαταστάσεις που διαθέτει ο δήμος Νεστορίου για οργανωμένο κάμπινγκ.

Το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στο χωριό του Νεστορίου (2,4 χλμ.). Η κατασκήνωση θα στηθεί σε τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς,μέσα στο δάσος, μέσα από την οποία περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Ο χώρος διαθέτει βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντουζ, ταβέρνες - μπαρ, ιατρείο), ωστόσο χρειάζεται οι κατασκηνωτές και οι Οργανώσεις να εξασφαλίσουν μια σειρά από απαραίτητα είδη (στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ κ.λπ.) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαμονή τους στον χώρο:

- Σκηνή, sleeping bag, υπόστρωμα, σεντόνι - σκέπασμα.

- Ζεστά ρούχα, καθώς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει (ζακέτες, φούτερ, φλις, μπουφάν, αδιάβροχο, μακρύ παντελόνι, κάλτσες).

- Εξοπλισμό για τη προσωπική υγιεινή (πετσέτα μπάνιου, πετσέτα προσώπου, πετσέτα θαλάσσης, οδοντόβουρτσα).

- Κλειστά παπούτσια (αθλητικά ή ορειβατικά), καθώς το Σάββατο 15/7 η συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ απαιτεί πεζοπορία σε χωμάτινο δρόμο, με σχετική κλίση.

Το ποτάμι που διασχίζει τον χώρο της κατασκήνωσης θα είναι προσβάσιμο για κολύμπι σε συγκεκριμένα σημεία για τους επισκέπτες.

Επίσης, επειδή η κατασκήνωση θα βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο αλλά και με πολλά ξερά χόρτα, οι κατασκηνωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μέτρα πυρασφάλειας και καθαρισμού του χώρου.

Στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ιατρείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ωστόσο οι κατασκηνωτές που για διάφορους λόγους παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. Για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνει ενημέρωση μέσω των Οργανώσεων στην ομάδα του ιατρείου της κατασκήνωσης.

32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία!
  • Χιλιάδες νέοι θα ανταμώσουν από αύριο Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στο Νεστόριο
  • Το Σάββατο η συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης

Στον όμορφο χώρο δίπλα στον Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς, θα φιλοξενηθεί η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», από τις 13 έως τις 16 Ιούλη. Πρόκειται να φιλοξενηθούν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα βρεθούν σε ένα μέρος μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Μέσα από τον χώρο της κατασκήνωσης περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας, που θα είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες για μπάνιο. Το μέρος είναι κατάφυτο με πολλά σημεία σκίασης.

Για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση της ΚΝΕ θα είναι ένα αγωνιστικό νεανικό συναπάντημα, που φέτος θα γίνει σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που όμως σχεδιάζεται να καταστραφεί με τα σχέδια που υπάρχουν για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα. Εκτός όμως από τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή, είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με πρωτοπορία του το ΚΚΕ. Μέσα από τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης οι νέοι θα γνωρίσουν ηρωικές πτυχές αυτής της ιστορικής περιόδου, ορισμένες από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ επιδιώκεται να συνδεθεί με την προσπάθεια του Κόμματος για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία, να έρθουν σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στα νοτιοανατολικά του υψώματος της Σκάλας, όπου το Σάββατο 15/7 θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης για το νοσοκομείο και το υγειονομικό του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Αυτές τις μέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, με τις εργασίες να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εκδήλωση του Σαββάτου και η νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ να υποδεχτεί τους κατασκηνωτές της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Χτες τοποθετήθηκαν τα πάνελ πάνω στα οποία θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του νοσοκομείου. Ηδη, στολίστηκαν οι θάλαμοι και τοποθετήθηκε η τελική αρίθμηση.

Η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας στον αγώνα του ΔΣΕ υπήρξε αναντικατάστατη. Με την ακούραστη προσπάθεια μαχητών και υποστηρικτών του ΔΣΕ χτίστηκαν νοσοκομεία, το μεγαλύτερο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου. Τα 3 συγκροτήματα κτισμάτων που αποτελούν τη νοσοκομειούπολη απαρτίζονταν από θαλάμους 10-12 κρεβατιών για τους βαριά τραυματίες, θαλάμους 30-60 κρεβατιών για τους πιο ελαφρά τραυματίες και αρρώστους, ενώ υπήρχαν επίσης διοικητικά κτίσματα, θάλαμοι αλλαγών, φαρμακείο, πλυντήριο, κλίβανοι. Η μεγάλη αίθουσα του χειρουργείου, το οποίο λειτουργούσε και βράδυ με ηλεκτρικό φως, είχε σκέπασμα από 8-10 κορμούς δέντρων. Μαζί με το παράρτημά του, το Νοσοκομείο μπορούσε να νοσηλεύει 1.000 - 1.200 τραυματίες και αρρώστους. Το αρχικό του προσωπικό έφτανε τους 280.

***


Οσον αφορά τις προετοιμασίες, συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από όλη τη χώρα εκτελούν και τις τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης και προετοιμασίας του χώρου, ώστε να υποδεχθεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές, ενώ δεν τους λείπουν και οι στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο ποτάμι.

Εχουν στηθεί οι μεγάλες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους μικρούς κατασκηνωτές της παιδικής κατασκήνωσης, για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μια μέρα νωρίτερα, από σήμερα 12 Ιούλη και έχει το δικό της φροντισμένο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις προετοιμασίας της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης με δράσεις και εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν συζητήσει και ενημερώσει τον λαό και τη νεολαία της περιοχής για το μεγάλο νεανικό συναπάντημα που θα φιλοξενηθεί στον τόπο τους.

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της μάχης για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη. Η ίδια η πραγματοποίησή της λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στέλνει μαχητικό μήνυμα, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τη σύσφιξη των δεσμών με τους νέους και τις νέες με τους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ παλεύουν, δρουν, κινητοποιούνται μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης και τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης και τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Τέλος, οι κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και ένα πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων που ακουμπά και αφορά πολλές και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.


Ετοιμα τα πάνελ όπου θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του Νοσοκομείου
Ετοιμα τα πάνελ όπου θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του Νοσοκομείου


Στολισμένοι οι θάλαμοι
Στολισμένοι οι θάλαμοι
Με πλούσιο πρόγραμμα η παιδική κατασκήνωση

Με τις αφίξεις στο Νεστόριο εκατοντάδων παιδιών του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, από όλη την Ελλάδα, ξεκινά σήμερα η παιδική κατασκήνωση στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη: Αναχώρηση από τις περιοχές, με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, προβολή ταινίας.

Αύριο Πέμπτη: Αθλητικές δραστηριότητες - παιχνίδια δάσους, πεζοπορία στο βουνό, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».

Παρασκευή 14/7: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ., και στο αντίστοιχο μουσείο, επίσκεψη στο ενυδρείο και βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.

Σάββατο 15/7: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Κυριακή 16/7: Αναχώρηση από Νεστόριο και άφιξη στις περιοχές.

Σήμερα μπορεί να κατασκευαστεί το σχολείο των αναγκών μας

Οι ανάγκες των μαθητών και της μάθησης είναι που υπαγορεύουν τις προδιαγραφές των σχολείων

Το βλέμμα στα σχολικά κτίρια υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να ρίξει η κυβέρνηση, στη νέα της θητεία, και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, στις προγραμματικές δηλώσεις, δήλωσε ότι «το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μία μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας» και ότι χρειάζεται «ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν στο εξής όλα τα καινούργια σχολεία τα οποία θα χτίζονται στη χώρα μας. Εχω την εντύπωση ότι όταν χτίζουμε ένα σχολείο σήμερα μάλλον σκεφτόμαστε πώς λειτουργούσε το σχολείο τις προηγούμενες δεκαετίες». Αυτό φταίει όμως για την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα στη σχολική στέγη; Είναι θέμα π.χ. «λαθεμένης αντίληψης του αρχιτέκτονα για την εκπαίδευση» το ότι η πλειοψηφία των σχολείων μας είναι γερασμένα και κακοσυντηρημένα; Αυτό φταίει που κάθε βδομάδα πέφτουν σοβάδες στις αίθουσες, που όταν βρέχει φτιάχνουν οι μαθητές «θρανιογέφυρες» για να βγουν από τα κτίρια, που φτάσαμε να θρηνούμε φέτος ακόμα και νεκρό μαθητή από έκρηξη μέσα στο σχολείο του;

Πού σκοντάφτει τελικά ο σχεδιασμός για τη σχολική στέγη και τις υποδομές των σχολείων; Σκοντάφτει στην πολιτική του κόστους - οφέλους, στην πολιτική που θέλει, αντί για έναν κρατικό φορέα να σχεδιάζει και να υλοποιεί με βάση τις ανάγκες των παιδιών, να δίνονται οι κατασκευές των σχολείων σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ. Αυτή η πολιτική μάς έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση, που είναι έως και επικίνδυνη για τη σχολική στέγη. Αυτή η πολιτική υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος. Αυτός που λέει ότι το πώς σχεδιάζεται και χτίζεται ένα σχολείο καθορίζεται από τις ανάγκες των μαθητών και της ολόπλευρης μόρφωσής τους. Γιατί όσο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της μάθησης, εξίσου σημαντικοί είναι ο χώρος και ο τρόπος που αυτό το περιεχόμενο δίνεται στον μαθητή. Ας σκεφτούμε ότι ένα παιδί, από τα 6 του χρόνια μέχρι τα 18 του, βρίσκεται καθημερινά επί 6 τουλάχιστον ώρες σε έναν χώρο μέσα στον οποίο θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται, να επικοινωνεί με τους γύρω του, να αντιλαμβάνεται την αντικειμενική πραγματικότητα με τους νόμους που τη διέπουν, να αθλείται, να ψυχαγωγείται και να επιδίδεται σε όποια άλλη δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Προφανώς η διαμόρφωση αυτού του χώρου, του σχολείου του, παίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθανθεί αυτόν τον χώρο δικό του, να τον αγαπήσει, να μάθει να τον φροντίζει και να τον διατηρεί όμορφο. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε κανείς να πει ότι μοιάζει με τη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου από τους γονείς του παιδιού, που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι συνήθως η αγάπη και η ασφάλεια, η προσπάθεια για ποικιλία παραστάσεων.

Το ίδιο ισχύει και για το σχολείο. Το αίσθημα που δημιουργεί στο παιδί το σχολείο του, από την Α' Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου, είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέγγισή του απέναντι στη γνώση που θα του παρέχεται σε αυτό. Ενα σχολείο που θα δημιουργεί θετικά συναισθήματα στο παιδί θα το προδιαθέτει θετικά και για τη διαδικασία της μάθησης, και πιθανώς ένα σχολείο παλιό και κακοσυντηρημένο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, θα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, θα το απωθεί από τη χαρά της γνώσης.

Τα βασικά και στοιχειώδη

Το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους χώρους για τη διαδικασία της μάθησης.

Οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να είναι ευάερες, ευήλιες και φωτεινές. Πρέπει να έχουν διαθέσιμο εμβαδόν 1,50 τ.μ. για κάθε παιδί, πράγμα που σημαίνει ότι για 20άρια τμήματα πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον ίσο με 30 τ.μ. Πρέπει να έχουν φυσικό φωτισμό ίσο τουλάχιστον με το 10% του εμβαδού τους και φυσικό αερισμό μεγαλύτερο ή ίσο με το 5% αυτού.

Οι τάξεις πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες και με τους κατάλληλους διαδρόμους και κλιμακοστάσια προσπέλασης έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτές.

Θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με κουρτίνες από χοντρό ύφασμα, που να προσφέρουν συσκότιση όταν είναι απαραίτητο στο μάθημα, να έχουν εγκατάσταση για πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς επίσης προτζέκτορα προβολής και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Θα πρέπει να έχουν επαρκή τεχνητό φωτισμό για τις μέρες που έχει συννεφιά, να είναι καθαρές και βαμμένες με απαλά χρώματα που βοηθούν στη συγκέντρωση στο μάθημα.

Οι τουαλέτες: Θα πρέπει να υπάρχει μία τουαλέτα για κάθε 10 μαθητές, ο δε χώρος αυτών να είναι εσωτερικός, να μη χρειάζεται δηλαδή τα παιδιά να βγαίνουν στο προαύλιο για να τις επισκεφτούν. Θα πρέπει να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό, και να είναι ανελλιπώς εφοδιασμένες με σαπούνι και χαρτί υγείας.

Τα εργαστήρια: Απαραίτητα πλέον για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών, της πληροφορικής, της τεχνολογίας εικαστικών. Πρέπει και αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές των αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και να είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα και πάγκους για τη διεξαγωγή πειραμάτων και σχεδίων από τους μαθητές.

Η αίθουσα παροχής πρώτων βοηθειών: Σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει μια τέτοια αίθουσα, κατάλληλα εξοπλισμένη τόσο σε υλικά - φάρμακα - όργανα όσο και με προσωπικό.

Τέλος, σημαντικό χώρο για κάθε μαθητή πρέπει να αποτελεί η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, με διαθέσιμο χώρο διαβάσματος και προσωπικό.

Τα πρόσθετα και απαραίτητα

Σε ένα σύγχρονο σχολείο πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για μαθητές με κινητικά προβλήματα. Κυρίως μιλάμε για παιδιά που έχουν κάποια μόνιμη αναπηρία και είναι αναγκασμένα να κινούνται με καροτσάκι, αλλά σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν και παιδιά που εξαιτίας κάποιου ατυχήματος (σπάσιμο, διάστρεμμα κ.λπ.) είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν πατερίτσες.

Στον βαθμό που το σχολείο αναπτύσσεται σε περισσότερους του ενός ορόφου, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσπέλασης σε αυτούς, μέσω κατάλληλων διαστάσεων ανελκυστήρα ή προστατευμένου εξωτερικού αναβατορίου. Σε κάθε όροφο θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία αίθουσα διδασκαλίας με αυξημένες διαστάσεις θύρας, έτσι ώστε να διέρχεται με ασφάλεια το καροτσάκι. Τέλος, σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένη τουαλέτα για ΑμεΑ, με διαστάσεις τέτοιες που να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού σε αυτή και στη λειτουργία της.

Σε ένα σύγχρονο σχολείο έχει ξεχωριστό ρόλο ο αύλειος χώρος του, μιας και η χώρα μας έχει ήλιο τον περισσότερο χρόνο του έτους. Να έχει αρκετά καθίσματα - παγκάκια, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για σκίαση, χώρους συζητήσεων ξέχωρα από τα γήπεδα και τα κλειστά γυμναστήρια. Να έχει επίσης χώρους πρασίνου, μιας και ιδιαίτερο ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να παίζει ο σχολικός κήπος.

Οπου είναι δυνατόν, να μπορεί να διαμορφωθεί υπαίθριο θέατρο με κυκλικές περιμετρικές κερκίδες, όπου θα μπορούν να παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις.

Και σήμερα, με τα μέτρα για ένα σχολείο με διευρυμένο ωράριο, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη σίτιση των παιδιών μέσα σε αυτό. Να υπάρχει τραπεζαρία με ικανό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων για όλα τα παιδιά, για το γεύμα των μαθητών, που δεν πρέπει να σερβίρεται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, και βεβαίως με όλο το απαραίτητο προσωπικό (μάγειρες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.).

Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να περιλαμβάνει και όλες τις απαιτούμενες υποδομές για την κάλυψη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των μαθητών του. Απαραίτητο στοιχείο του, επομένως, είναι η αίθουσα εκδηλώσεων - αμφιθέατρο, με ειδικά διαμορφωμένη κλίση και καθίσματα, καμαρίνια και τον απαιτούμενο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά και αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων.

Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για τέτοια σχολεία

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευάζονται τέτοια σχολεία. Φαίνεται εξάλλου και από τα άλλα έργα υποδομών που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, όπως οι Εθνικές Οδοί ή η Αττική Οδός, τα σύγχρονα λιμάνια σε πολλά νησιά της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος», αλλά κυρίως τα σύγχρονα ιδιωτικά σχολεία, που όμως τα χαίρονται οι λίγοι που μπορούν να τα πληρώνουν, μας αποδεικνύουν τις κατασκευαστικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της δημόσιας Εκπαίδευσης όσον αφορά τις υποδομές της.

Καθημερινά όμως ερχόμαστε σε επαφή με σχολεία κακοσυντηρημένα, σχεδόν παρατημένα θα έλεγε κανείς, με αίθουσες σε υπόγεια, με ταβάνια να πέφτουν. Σε πολλά σχολεία της χώρας, πλέον, χρησιμοποιούνται κοντέινερ για αίθουσες διδασκαλίας. Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις μετά τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη», όπου η συντήρηση των σχολείων ανατέθηκε στους δήμους αλλά χωρίς να τους δοθούν και τα κατάλληλα κονδύλια γι' αυτό. Λόγω μνημονίων, μάλιστα, αποψιλώθηκαν οι Τεχνικές τους Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα σήμερα να μη διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό για να συντηρήσουν τα σχολεία. Φυσικά, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και όσοι δήμοι δεν έχουν διεκδικήσει χρήματα, παρά μόνο αρκούνται στη διαχείριση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα ο κατακερματισμός των ευθυνών όσον αφορά τη σχολική στέγη. Χρειάζεται να συσταθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει την ευθύνη από την αρχή (δηλαδή την εύρεση του κατάλληλου χώρου και τις μελέτες) μέχρι το τέλος (δηλαδή την παράδοση της κατασκευής με τον κατάλληλο εξοπλισμό) για τα σχολεία της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο την ισότιμη ανάπτυξη των σχολείων ανά περιοχή όσο και τη συντήρηση ή και αναβάθμιση των υπαρχόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ