Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Αφροδίτη Κτενά, έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά, όπως ανέδειξαν με επιστολή τους 15 οικότροφοι φοιτητές-τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν δίνεται το πτυχίο σε φοιτήτρια που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών της.

Ο λόγος είναι ο απαράδεκτος και καταδικαστέος όρος που υπάρχει στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών, που υπαγορεύει να μην μπορούν να ορκιστούν οι φοιτητές που δεν έχουν εξοφλήσει το χαράτσι που επιβάλλεται για να μένουν εκεί. Μάλιστα, με βάση τον συγκεκριμένο κανονισμό, το προηγούμενο διάστημα έγινε απόπειρα να κάνουν έξωση σε φοιτητές από τα δωμάτιά τους.

Είναι απαράδεκτο γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο μάλλον η "εξόφληση" να αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους. Αλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή με κανέναν τρόπο ιδιωτών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Οικοτρόφων έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει την αυτονόητη κατάργηση του χαρατσιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

- Να ορκιστεί και να αποφοιτήσει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

- Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επιβάλλει χαράτσι διαμονής και εξόφλησή του για την αποφοίτηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ