Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ξεκινά νέα διαδικασία» με όξυνση ενός ολόπλευρου παζαριού

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το θέμα των F-16, ενώ ο Μπάιντεν εξήρε το «θάρρος και την ηγεσία» του Ερντογάν

Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας

Copyright 2023 The Associated

Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας
Την περαιτέρω όξυνση του παζαριού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την αστική τάξη της Τουρκίας, καθώς μάλιστα η ατζέντα του διευρύνεται συνεχώς με όλο και περισσότερα ζητήματα, επιβεβαίωσε σειρά διμερών συναντήσεων που έγιναν στο Βίλνιους και χτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο και έσπευσε να ευχαριστήσει «για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας» όπως και «για την ηγεσία σας», στον απόηχο και της προχτεσινοβραδινής ανακοίνωσης ότι η Αγκυρα «ανάβει το πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είχε άλλωστε προηγηθεί, χτες το πρωί, και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως θα προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, να μιλά για ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου που θα γίνουν «σε συνεννόηση με το Κογκρέσο».

Από την πλευρά του, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ξεκινά μια νέα προσέγγιση» στη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ, περιγράφοντας ως «προθέρμανση» τις επαφές που είχαν γίνει έως τώρα και τονίζοντας πως «είναι πλέον καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού (των δύο χωρών)», με «πρώτο βήμα» αυτήν τη συνάντησή τους. Μάλιστα, ευχήθηκε στον Μπάιντεν «καλή τύχη» στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, με τον Αμερικανό ηγέτη να ανταπαντά ότι «ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Προχτές το βράδυ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία και οι υπουργοί Αμυνας των δύο πλευρών, Λόιντ Οστιν και Γιασάρ Γκιουλέρ, για τους «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο άνδρες «εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αλλά και «συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του υπουργείου Αμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας».

Σε θερμό κλίμα έγιναν και οι συναντήσεις του Ερντογάν με μια σειρά άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, που όλες τους επιβεβαίωσαν πόσο «απλώνει ο τραχανάς». Η συνάντηση με την Μελόνι διήρκεσε πενήντα λεπτά και - σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης - κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της βιομηχανίας, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός εστίασε και στη στρατηγική της κυβέρνησής της για τη Μεσόγειο και την «καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης». Ο δε Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε θετικά στον ρόλο της Ιταλίας στη Μεσόγειο και κάλεσε την Μελόνι στην Αγκυρα.

Για «καλή συνάντηση» έκανε λόγο ο Σαρλ Μισέλ μετά το δικό του τετ-α-τετ με τον Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «διερευνήθηκαν οι επόμενες ευκαιρίες για να επιστρέψει η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας στην πρώτη γραμμή και την επανενεργοποίηση των σχέσεών μας». Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε όλο νόημα ότι «έχουμε λάβει αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη σχέση ΕΕ και Τουρκίας - και θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το θέμα εδώ».

Σημειωτέον ότι και στην κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προχτεσινή συνάντηση Τουρκίας - Σουηδίας, υπογραμμίζεται ότι «η Σουηδία θα στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, περιλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και της απελευθέρωσης της βίζα». Ακόμα, ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να επιταχύνουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας - Σουηδίας. Και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», δήλωσε «έτοιμος να μιλήσω για όλα, για τη βελτίωση των πάσης φύσεως σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σκεπτόμενος απολύτως εποικοδομητικά, σκεπτόμενος το μέλλον», ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει και ιδέες «για την παροχή κάποιων διευκολύνσεων στους Τουρκοκύπριους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ΕΕ». Οσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε έτοιμος «να συζητήσει σχεδόν κάθε θέμα για την επίλυσή του», μεταξύ άλλων και για να ανοίξουν νέες πύλες μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, εκτιμώντας πως «αν είναι να ανοίξει μια πύλη, αυτές (οι πύλες - οδοφράγματα) θα είναι πολύ σημαντικές τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους πολίτες... Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε το θέμα των διελεύσεων» όπως είπε, επιχειρηματολογώντας και για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ