Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια

«Οδικό χάρτη» διευθετήσεων με «πυξίδα ΝΑΤΟ» χαράζουν σήμερα Μητσοτάκης - Ερντογάν

Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ετοιμάζεται μόνο να τα συνυπογράψει, αλλά διεκδικεί και ενεργότερο ρόλο στην υλοποίησή τους, με όχημα τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος, δε, στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Επίσης επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μία πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωνε ότι «η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ», ενώ έσπευδε να χαιρετίσει την απόφαση Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία.

Σημειωτέον, τα Ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν ξεχωριστή πτυχή της Συνόδου, καθώς η Αγκυρα εντείνει το παζάρι της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να μείνει στοιχισμένη στο δυτικό στρατόπεδο, με τις διεκδικήσεις της να πιάνουν ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης θύμισε επ' αυτού ότι θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», τόνισε στην πρεμούρα του να μην χάσουν χρόνο.

Εβαλε άλλωστε στόχο να «χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμώντας ότι υπάρχουν συνθήκες για να κάνουν «σημαντικά βήματα προόδου», τα οποία, όπως τονίζουν από ελληνικής πλευράς, μπορούν να «απελευθερώσουν δυναμικό» για παραπέρα επέκταση διμερών μπίζνες.

Σημειωτέον, ο Ερντογάν είχε ήδη χτες μια σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους της Συνόδου με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη συνοδεύουν τον Μητσοτάκη στο Βίλνιους και είχαν χτες επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους, καθώς μετείχαν σε συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπως και στο δείπνο που τους παρατέθηκε στη συνέχεια.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι στο βάθεμα της εμπλοκής, ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Γερμανό ομόλογό του Μπ. Πιστόριους. «Συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας, την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την υλοποίηση της Συμφωνίας μας για υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας», διέχεε κατόπιν ο Δένδιας, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη παραχώρηση ελληνικών αρμάτων «Leopard 1Α5» στο Κίεβο, όπως λέγεται εδώ και καιρό, ενώ με τους Γερμανούς «τρέχουν» και συζητήσεις για νέα συμβόλαια αγοράς αρμάτων. Θυμίζουμε, σε συνεννόηση με τους Γερμανούς, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα τύπου BMP1.

Αντίστοιχα ο Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι, με τον οποίο συζήτησε για τη «στήριξη» της Βρετανίας.

Τέλος, ο Μητσοτάκης είχε χτες διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα (του έθεσε το θέμα του κρατούμενου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ζητώντας «άμεση επίλυση του ζητήματος», όπως λέγεται) και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ενώ σήμερα θα δει επίσης τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ