Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αποφάσεις για ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και μακροπρόθεσμα στρατιωτικά πακέτα αποφασίστηκαν στη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η παραπέρα στήριξη του Κιέβου στο πλαίσιο της σφοδρής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της συνολικότερης έντασης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αρκτική, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες στο Βίλνιους και στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται νέες επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς.

Ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις (που παζαρεύονται μέχρι τελευταία στιγμή), οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ προωθούν την περαιτέρω προσέγγιση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα «δυτικά πρότυπα», μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με σύγχρονους, βαρείς εξοπλισμούς και εκπαίδευση, με «εγγυήσεις ασφαλείας», με την ίδρυση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Ανεξάρτητα από το πότε και αν θα γίνει η επίσημη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προωθείται η ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που συμμετέχει στη Σύνοδο, ζήτησε ένα ξεκάθαρο μήνυμα «από τώρα» ότι η Ουκρανία «αξίζει να είναι μέλος της Συμμαχίας» όταν τελειώσει ο πόλεμος, σημειώνοντας από το Βίλνιους ότι «το ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία πιο ασφαλή και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Με δεδομένο ότι στη Σύνοδο δεν θα υπήρχε πρόσκληση προς την Ουκρανία για ένταξη, και ότι δεν θα υπάρξει τέτοια πρόσκληση μέχρι να «τερματιστεί» ο πόλεμος, τα 31 κράτη - μέλη διαπραγματεύονταν εδώ και βδομάδες για τις «δεσμεύσεις» που θα μπορούσαν να διατυπώσουν.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008, στο Βουκουρέστι, ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης», αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν.

Χωρίς να συμφωνηθεί στη Σύνοδο ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ένταξης - καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος - το Ανακοινωθέν επισημαίνει ότι «η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και πιο διαλειτουργική, πολιτικά ενσωματωμένη στη Συμμαχία και έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Γίνεται ωστόσο λόγος για «πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στον τομέα της δημοκρατίας και της ασφάλειας», η πρόοδος στις οποίες «θα αξιολογείται τακτικά», ενώ αναφέρεται γενικόλογα ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Το Κίεβο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράκαμψη του Ενταξιακού Σχεδίου Δράσης (ΜΑΡ), ωστόσο ο Ζελένσκι σχολίασε ότι «είναι παράλογο να μην τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (σ.σ. για ένταξη στο ΝΑΤΟ) ούτε για την ίδια την ένταξη της Ουκρανίας, ενώ εκφράζονται ασαφείς διατυπώσεις για "προϋποθέσεις" ακόμα και για την πρόσκληση της Ουκρανίας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρέχει στη Ρωσία «κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της», κάτι που σκόπευε να συζητήσει ανοιχτά στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «σε όλες τις διαδικασίες ένταξης δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, βασίζονται σε προϋποθέσεις, έτσι ήταν πάντα».

Πολυετές στρατιωτικό πακέτο και «εγγυήσεις ασφαλείας»

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε εξάλλου ότι το συνολικό πακέτο στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης που απέσπασε η Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής είναι το πιο ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θα εγκρίνει ένα πολυετές πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, ανεξάρτητα από την πρόοδο της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 ηγέτες του NATO συζητούν μέτρα για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας» και το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Εξάλλου, σήμερα θα γίνει και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας», ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει με την Ουκρανία συμφωνία αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει κάθε χρόνο στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον, αλλά και πολιτική στήριξη.

Οι δεσμεύσεις παράδοσης όπλων μακροπρόθεσμα συζητιούνται μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δεσμεύσεις αυτές θα διατυπωθούν εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Οι διμερείς «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία θα συμπληρώσουν τις αποφάσεις για τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ: «Κάποιοι σύμμαχοι διεξάγουν διμερή και πολυμερή διάλογο με την Ουκρανία, στο πλαίσιο του να υπάρχει συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία (...). Αυτό θα συμπληρώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, F-16, πυρομαχικά διασποράς...

Η κλιμάκωση στο πεδίο έχει ήδη προδιαγραφεί με τις αποφάσεις για νέα στρατιωτικά πακέτα που θα λάβει το Κίεβο.

Μετά τη Βρετανία, χθες και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παραδίδει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, «προκειμένου οι Ουκρανοί να διαθέτουν τη δυνατότητα να χτυπούν σε βάθος» και να υπερασπιστούν το έδαφός τους, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το είδος και την ποσότητα των πυραύλων που θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας. Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, θα παραδώσει δύο εκτοξευτές για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Patriot», 40 θωρακισμένα οχήματα τύπου «Marder», 25 άρματα μάχης «Leopard 1 A5» και 20.000 εκτοξευτές πυροβολικού.

Η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 2,5 δισ. κορόνες (περίπου 220 εκατ. ευρώ), φτάνοντας φέτος τα 870 εκατ. ευρώ. Η Νορβηγία έχει δημιουργήσει ταμείο παροχής στρατιωτικής και μη βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 75 δισ. κορονών, για την περίοδο 2023 - 2027.

Για τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας συνασπισμός 11 χωρών θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε κέντρο στη Ρουμανία, τον Αύγουστο, δήλωσε χθες στο περιθώριο της Συνόδου ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Δανίας.

Δανία και Ολλανδία ηγούνται ενός «διεθνούς συνασπισμού» για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Η Αυστραλία θα στείλει ιπτάμενο ραντάρ και 100 μέλη του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού της στη Γερμανία, από όπου θα συμβάλουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης, προειδοποίησης και ελέγχου αποστολών θα συνεισφέρει στην επίβλεψη του πολυεθνικού ανεφοδιασμού της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα «E-7A Wedgetail», που θα παραμείνει στη Γερμανία για έξι μήνες και θα επιχειρεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Την ανάπτυξη του AWACS ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντ. Αλμπανίζ, έπειτα από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Μόλις τον περασμένο μήνα η Αυστραλία είχε ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, αξίας 110 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 67,5 εκατ. ευρώ), με 70 τεθωρακισμένα οχήματα «Bushmaster», 28 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, 14 οχήματα ειδικών επιχειρήσεων, 28 φορτηγά μεσαίου μεγέθους κ.ά.

Σοβαρή κλιμάκωση αποτελεί και η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, όπλα που αυξάνουν τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά απ' αυτόν, αφού δημιουργούν ένα είδος ναρκοπεδίου από άσκαστα βλήματα. Ο Λευκός Οίκος και ο γγ του ΝΑΤΟ «δικαιολογούν» την αποστολή πυρομαχικών διασποράς, αναφέροντας ότι Ουκρανία και Ρωσία ήδη τα έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού ισχυρίστηκε χθες ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» μέσα επίθεσης αν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς, τα οποία έχει στην κατοχή της αλλά «απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στη στρατιωτική επιχείρηση».

Ρωσία: Προειδοποιεί με «αντίμετρα» απέναντι στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους «με έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα» και θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας, σχολίασε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ.

Χαρακτήρισε «λάθος» τη «μεταφορά υποδομών του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», υπενθυμίζοντας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη ήταν αυτή που οδήγησε «στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία».

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα επεσήμανε ότι θα έχει «ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις» για την ασφάλειά της και ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα, όπως αυτά που έλαβε μετά την ένταξη της Φινλανδίας, ενισχύοντας στρατιωτικά τα δυτικά σύνορά της.

Ωστόσο ο Πεσκόφ υποβάθμισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα έχει υποχρεώσεις ως χώρα - μέλος και ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ως προς αυτό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τις διαφωνίες τους αλλά ταυτόχρονα μοιράζονται κοινά συμφέροντα, ενώ η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Αγκυρα.

Αλλά και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία θα προστατεύσει τα δικά της «νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας» απέναντι σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ, με ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» αν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί, «προειδοποίησε» χθες ο Κ. Γκαβρίλοφ, Ρώσος διπλωμάτης με έδρα τη Βιέννη και υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για θέματα ασφάλειας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ωθούν προς μια τέτοια κλιμάκωση.

Η πολιτική του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης μεταξύ τους σύγκρουσης, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στο Βέλγιο, προσθέτοντας ότι τα περιφερειακά σχέδια που προτίθεται να υιοθετήσει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής θα καταστήσουν την αντιπαράθεση του μπλοκ με τη Ρωσία πιο τεταμένη.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, αφού ανέφερε χθες ότι «η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι παράτολμη και επικίνδυνη», σημείωσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές στη θέση της Ρωσίας ως προς την εγκατάσταση πυρηνικών που να απαιτεί κάποια αλλαγή από πλευράς μας, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

Αυτήν την περίοδο μεταφέρονται ρωσικά τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ