Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με τα «κόλλυβα» του λαού, τα pass της κοροϊδίας

Και «αυξήσεις» εμπαιγμός για τους δημοσίους υπαλλήλους

Eurokinissi

Τα pass της κοροϊδίας και άλλα ψίχουλα εμφάνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ως μέτρα «στήριξης», στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, παρουσιάζοντας το επικείμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, οι πραγματικοί μισθοί βρίσκονται εκεί που ήταν πριν 10 χρόνια, η φοροληστεία του λαού καλά κρατεί, κι ενώ μπροστά έρχονται και τα ματωμένα πλεονάσματα.

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους», υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης, εμπαίζοντας πραγματικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι «δεσμεύσεις» που η κυβέρνηση παρουσιάζει με «ταρατατζούμ» αφορούν:

  • Την παράταση του... καλαθιού καπαμά, του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, ενός εφάπαξ βοηθήματος δηλαδή των 20 ευρώ τον μήνα, την ώρα που μόλις προχτές ανακοινωνόταν ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα έτρεχαν από τον Μάη στον Ιούνη με ρυθμούς αύξησης +12,2%, και με το 80% του εισοδήματος των νοικοκυριών να φεύγει σε σούπερ μάρκετ και νοίκι...
  • Την προσβολή και κοροϊδία του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου με δικαιούχους τους νέους που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη. Τους ίδιους νέους που η κυβερνητική πολιτική τους φορτώνει ένα βουνό εμπόδια στη μόρφωση, αδυνατώντας να σπουδάσουν σε πόλη εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, να έχουν πρόσβαση στην αναψυχή, στον πολιτισμό.
  • Τις «αυξήσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα ισχύσουν από το 2024 και θα αφορούν 70 ευρώ τον μήνα για όλους, τη στιγμή που έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές. Επί της ουσίας, το νέο μισθολόγιο θα διαιωνίσει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο διηνεκές και βέβαια δεν θα καλύψει ούτε τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στους μισθούς την προηγούμενη περίοδο, αλλά ούτε και τη λαίλαπα της ακρίβειας που καλπάζει
  • Τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, αλλά μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χρηματοδοτώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η μείωση θα εφαρμοστεί από το 2024. Και την ίδια ώρα βέβαια ανοίγει ο δρόμος και για την «απαλλαγή» του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
  • Την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, που κάθε άλλο παρά «καινοτομία» αποτελεί, καθώς το μέτρο θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση έρχεται απλά να το μονιμοποιήσει τώρα, μόνο για ανθρώπους που ζουν ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, ενισχύοντας τη λογική ότι το φάρμακο θα αποτελεί εμπόρευμα.
  • Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!), την ώρα που η φοροληστεία τα παίρνει τρίδιπλα από την άλλη τσέπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτρο «κοστίζει» στο αστικό κράτος 77 εκατομμύρια, την ώρα που μόνο από την «υπεραπόδοση» των φόρων που πληρώνει ο λαός το αστικό κράτος εισέπραξε πάνω από 2 δισ.
Νέο 15ετές ομόλογο

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε και νέα έκδοση 15ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, απ' όπου αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,45%, λίγο κάτω από τους αρχικούς υπολογισμούς για 4,5%, αλλά πολύ πάνω απ' ό,τι βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ. Για αποτελέσματα που «πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της οικονομίας», το φτηνό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους με «εχέγγυο» τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τον λογαριασμό στον λαό, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφίγγει κι άλλο το «ζωνάρι» για συνταξιούχους και ανέργους, παγωμένοι οι μισθοί στο Δημόσιο(2023-12-09 00:00:00.0)
Μία ακόμα φοροκαταιγίδα για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους(2023-11-21 00:00:00.0)
Πέρασε «μεταμεσονύχτια» το κατάπτυστο άρθρο για δουλειά μέχρι τα 74!(2023-07-28 00:00:00.0)
Κοροϊδία τα περί ενίσχυσης του εισοδήματος(2023-07-27 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός «καύσωνας» με μπαράζ νομοσχεδίων(2023-07-21 00:00:00.0)
«Καλπάζουν» η ακρίβεια και η κοροϊδία της κυβέρνησης(2022-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ