Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκός «καύσωνας» με μπαράζ νομοσχεδίων

INTIME NEWS

Με πυρετώδεις ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ρίχνοντας και αυτόν τον λογαριασμό στις πλάτες του λαού, όπως δείχνουν τα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, καταμεσής της θερινής περιόδου.

Ετσι, σήμερα, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αρχίζει η συζήτηση για δύο ακόμα νομοσχέδια, μετά το τερατούργημα για την ψήφο των αποδήμων, του οποίου η συζήτηση είναι ήδη σε εξέλιξη (βλέπε και σχετικό θέμα). Το πρώτο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας».

Περιέχει τα pass της κοροϊδίας και μερικά ακόμα ψίχουλα τάχα «στήριξης», την ίδια στιγμή που η ακρίβεια συνεχίζει να «τσακίζει κόκαλα», οι πραγματικοί μισθοί βρίσκονται εκεί που ήταν πριν από 10 χρόνια, η φοροληστεία του λαού καλπάζει ενώ ως κερασάκι έρχονται και τα ματωμένα πλεονάσματα.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αφορούν:

  • Τις υποτίθεται «αυξήσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα ισχύσουν από το 2024 και θα αφορούν 70 ευρώ τον μήνα για όλους, τη στιγμή που έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές. Αλλωστε, την απάντηση στο μέτρο αυτό δίνουν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις, 13ο και 14ο μισθό, την κατάργηση των μνημονιακών νόμων κ.ά.
  • Την παράταση του... καλαθιού καπαμά, του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, ενός εφάπαξ βοηθήματος δηλαδή των 20 ευρώ τον μήνα, την ώρα που οι αυξήσεις στα τρόφιμα «έτρεχαν» από τον Μάη στον Ιούνη με ρυθμούς 12,2%.
  • Την προσβολή και εμπαιγμό του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ για όσους νέους συμπληρώνουν τα 18 έτη, για επιχειρήσεις τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Τους ίδιους νέους στους οποίους η κυβερνητική πολιτική βάζει σωρό από εμπόδια στη μόρφωση, στην πρόσβαση στην αναψυχή, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
  • Τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, όμως μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Δηλαδή, πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χρηματοδοτώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η μείωση θα εφαρμοστεί από το 2024. Και την ίδια ώρα βέβαια ανοίγει ο δρόμος και για την «απαλλαγή» του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως δείχνουν και τα περί «ατομικής ευθύνης» που επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση σήμερα απέναντι στους πυρόπληκτους.
  • Την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, που κάθε άλλο παρά «καινοτομία» αποτελεί, καθώς το μέτρο θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση έρχεται απλά να το μονιμοποιήσει τώρα, μόνο για ανθρώπους που ζουν ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, ενισχύοντας τη λογική ότι το φάρμακο θα αποτελεί εμπόρευμα.
  • Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!), την ώρα που η φοροληστεία τα παίρνει τρίδιπλα από την άλλη τσέπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτρο «κοστίζει» στο αστικό κράτος 77 εκατομμύρια, την ώρα που μόνο από την «υπεραπόδοση» των φόρων που πληρώνει ο λαός το αστικό κράτος εισέπραξε πάνω από 2 δισ. το α' εξάμηνο.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 26 Ιούλη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προετοιμάζουν νέες «κοιλάδες των Τεμπών»

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι του υπουργείου Υγείας και αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 5 Ιούλη, με την οποία η κυβέρνηση, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, με τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική να έχουν χτυπήσει «κόκκινο», όπως αναδεικνύουν και οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική καταπίνοντας δάση, κόπους μιας ζωής και απειλούν ανθρώπινες ζωές, παίρνει οδηγούς από τα πυροσβεστικά οχήματα για να τους μεταφέρει στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Η ΠΝΠ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, όπως και στους πυροσβέστες, οι οποίοι, απαιτώντας να ανακληθεί, αναδεικνύουν ότι πρόκειται για μέτρα αντιεπιστημονικά που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, γιατί «στοιχίζουν» στο κράτος.

Καταγγέλλουν την ΠΝΠ και ως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να μετατρέπει πυροσβέστες, στρατιωτικούς και οδηγούς των ΟΤΑ σε ...διασώστες σε επείγοντα περιστατικά ύστερα από μια ολιγόωρη εκπαίδευση! Προειδοποιούν, όπως η ΟΕΝΓΕ, ότι η εξέλιξη αυτή «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών», καθώς «η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μεικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δεν διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέος περιστατικού».

Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών, όπως προβλέπεται, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον η ΠΝΠ δεν προβλέπει κανένα, έστω έκτακτο, μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού τα «μπαλώματα» αφορούν νησιωτικούς δήμους, ορεινές περιοχές και την Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ρύθμιση έχει ως κύρια προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 27 Ιούλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ασθενοφόρα δεν είναι «ταξί με μπλε σειρήνα»(2023-08-04 00:00:00.0)
«Πάμε κι όπου βγει» με το ΕΚΑΒ για να «μπαλώσουν» τις ελλείψεις(2023-07-28 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ΠΝΠ(2023-07-11 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η επικίνδυνη ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ!(2023-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ