Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σήματα «συναινετικής» αντιπολίτευσης

Σήμα σοβαρής και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τις μεγάλες πυρκαγιές, με τον προσωρινό επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σ. Φάμελλο, να καλεί τον πρωθυπουργό «να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών» και να χαράξει «μακροχρόνιο και σταθερό σχεδιασμό για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών», συστάσεις που κρύβουν και την ευθύνη που μοιράζονται τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, και τον βασικό λόγο που ακυρώνει κάθε σκέψη για την πρόληψη και δεν είναι άλλος από το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το αστικό κράτος που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού.

Την ίδια ώρα, τρέχουν και οι εσωκομματικές διαδικασίες με κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων το πώς θα επαναφέρουν το κόμμα τους σε κυβερνητική τροχιά, ανακτώντας τη χαμένη όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές ικανότητά του να χειραγωγεί πλατιές λαϊκές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, φουντώνει τις μέρες αυτές και η συζήτηση για την προσέλευση στην κάλπη ανάδειξης νέου προέδρου. Εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο ίδιος αριθμός που είχε καταγραφεί για την εκλογή του Αλ. Τσίπρα, κάτι όχι ενθαρρυντικό για τα παραπέρα βήματα του νέου προέδρου. Στο πλαίσιο αυτής τους της αγωνίας εξετάζουν το σενάριο να επιτραπεί να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των μελών του, με τις γνωστές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και καμία σχέση δεν έχουν με ουσιαστική συμμετοχή.

Θετική στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε η Εφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας πως «εμείς πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ να πάμε στις ζωές των πολιτών, όχι να περιμένουμε τους πολίτες να έρθουν στις διαδικασίες μας», λέγοντας πως «σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την κοινωνική συμμετοχή, την κοινή συμμετοχή, μια απαξίωση για τη λειτουργία των κομμάτων εγώ θα ήμουν υπέρ μιας οποιασδήποτε διαδικασίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να εμπλακούν έστω και λίγο».

Απ' την πλευρά του, ο Ε. Τσακαλώτος διαμηνύει πως θεωρεί δεοντολογικά πιο έντιμο η επικείμενη εσωκομματική εκλογή να πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν βάσει καταστατικού, στην εκλογή του Αλ. Τσίπρα από την οργανωμένη βάση του κόμματος.

Θετικό εμφανίζουν τον Ν. Παππά συνεργάτες του, αναφέροντας πως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος που να προβλέπεται από το καταστατικό να συμμετάσχουν «φίλοι» στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με μια τροποποίησή του η οποία να αποφασιστεί στο Διαρκές Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ