Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με «βήμα σημειωτόν» η πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου

Στο φόντο της εσωκομματικής αναταραχής, που καλά κρατεί, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται πάντως να συνεδριάσει τη Δευτέρα, καθώς ακολουθεί το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα κατατεθούν και υποψηφιότητες για την προεδρία. Το όνομα της Εφης Αχτσιόγλου κυριαρχεί στη σεναριολογία, η οποία τις τελευταίες ώρες συμπεριέλαβε και το όνομα του Ν. Παππά, μέχρι στιγμής όμως κανένας από τους φερόμενους ως διεκδικητές της προεδρίας δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του, ενώ η σχετική δυστοκία που καταγράφεται καθιστά πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση καλά κρατεί, με τον Ν. Μπίστη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, να χαρακτηρίζει «αυτοκτονικές» προτάσεις όπως αυτή του Χρ. Σπίρτζη, για μαζικές παραιτήσεις των μελών των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος.

Μιλώντας στο «Open» σημείωσε: «Το να παραιτηθεί όλη η ΠΓ γιατί έχει ευθύνες είναι συνταγή διάλυσης. Φανταστείτε να δει ο κόσμος ότι λέμε πως παραιτούνται οι πάντες γιατί έχουν ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι, θα παραιτούνταν αν δεν παραιτείτο ο Τσίπρας;». Για τις διαδικασίες διαδοχής είπε ότι «το γοργόν και χάριν έχει» και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει ο καιρός και να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρο, κάτι που θα οδηγήσει σε ολέθριες καταστάσεις. «Η λύση είναι 3 με 10 Σεπτεμβρίου, η συζήτηση για τις πολιτικές πλατφόρμες θα γίνει προφανώς και στη συνεδρίαση της ΚΕ, όπου κάθε υποψήφιος θα εκθέσει τις απόψεις του. Θα πάμε μετά, τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, στο διαρκές συνέδριο, όπου θα γίνει ανάλυση γι' αυτά τα θέματα, και μετά θα πάμε στην εκλογή. Ο κίνδυνος του να περάσει η ΔΕΘ, να είναι ακέφαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει το έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα γίνει, και να πάμε για Νοέμβρη - Δεκέμβρη χωρίς ηγεσία, είναι συνταγή αυτοκτονίας, που όχι απλώς δεν πέρασε (σ.σ. η πρόταση Σπίρτζη), δεν πήρε ψήφους... Οι πάντες το καταλάβαιναν από όλες τις τάσεις», ανέφερε ο Ν. Μπίστης.

Ο Χρ. Σπίρτζης επανήλθε πάντως και μιλώντας στο «Mega» κατήγγειλε ότι «στο κόμμα κάνει κουμάντο η κομματική γραφειοκρατία», ενώ υποστήριξε ότι παράλληλα με την εκλογή νέου προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει και να κάνει μια μεγάλη συζήτηση, που να απευθύνεται στους πολίτες και στην κοινωνία. Οπως είπε, «είναι απόλυτα προφανές ότι το πόσους υποψηφίους θα έχεις σχετίζεται με το αν θέλει κάποιος ή δεν θέλει, αν είναι προετοιμασμένος τα προηγούμενα 6-7 χρόνια ή όχι. Σχετίζεται με το πολιτικό πλαίσιο και την πλατφόρμα που πρέπει να έχει».

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «είναι αν θα συνεχίσει να υλοποιεί τις αποφάσεις του συνεδρίου και θα καλύπτει τη σοσιαλδημοκρατία, τους σοσιαλιστές, την ευρωπαϊκή αριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά, ή αν θα περιοριστεί στη ριζοσπαστική αριστερά και θα έχει μικρότερη κοινωνική απεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ