Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙΑ
«Κομβικός ρόλος» σε μπίζνες και ΝΑΤΟικά σχέδια

Τον «κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα των μεταφορών και των δικτύων συνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», διαφήμισε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του στο 4ο Συνέδριο «Balkans & Black Sea Forum».

Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε «τη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών - όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου - των οποίων η επέκταση και βελτίωση των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», όπως διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα, κι ενώ ήδη η κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», έχει δρομολογήσει διαδικασίες που προβλέπουν τη μετατροπή τους και σε ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η βελτίωση της διασυνδεσιμότητας στα δίκτυα μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα» για την κυβέρνηση, με προγράμματα όπως το Green Lanes για τη συνδεσιμότητα Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, «καθώς επιφέρει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις χώρες της περιοχής». Θύμισε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα, ως συνέπεια αποφάσεων διαδοχικά των κυβερνήσεων, «συμμετέχει ενεργά σε διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά σχήματα στα οποία συζητούνται, μεταξύ άλλων, σχετικά θέματα, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ), η Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αδριατικής & Ιονίου», όλα ευρωατλαντικής κοπής.

Την ίδια ώρα, χτεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ανέφερε για ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα παραμένει και το κινεζικό ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ