Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις

Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού προγραμματίζεται για τις 17.00, οπότε και θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το στίγμα των αντιλαϊκών δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων, με βάση και τα μνημόνια διαρκείας του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει σπεύσει να δώσει ο πρωθυπουργός ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν στο υπουργικό συμβούλιο μπήκαν ως στόχοι προς υλοποίηση «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις σε βάθος τετραετίας».

Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της Βουλής για να κλείσει τη διαδικασία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Για το τυπικό, η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η σχετική πρόταση εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αμέσως μετά μπαίνει στον κυβερνητικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο για τα οικονομικά. Αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές και σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές θα περιλαμβάνει αυξήσεις πολύ πίσω από τις τεράστιες απώλειες συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με παράλληλη επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα θα τα παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη, με νέα ένταση της φοροληστείας, ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, θα επαναφέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, συνεχίζοντας σε κάθε περίπτωση την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, ενώ θα περιλαμβάνει και «την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα».

Αλλο βασικό τους νομοσχέδιο που θέλουν να φέρουν άμεσα για ψήφιση, επίσης ενδεικτικό των προθέσεών τους, είναι αυτό για «την οργάνωση του κράτους». Φέρνει εργαλεία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, ενώ παράλληλα έχει στον πυρήνα του την «αξιολόγηση» δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, ώστε να υλοποιούν ακόμα πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική. Μεταξύ των στόχων που τίθενται είναι η «πλήρης ψηφιοποίηση» μέχρι το τέλος της τετραετίας και οι αλλαγές του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ