Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ
Απόπειρα νέας κατάληψης ελληνόκτητου τάνκερ με πυρά από το Ιράν

Επέμβαση από αμερικανικό αντιτορπιλικό

Νέο επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν με απόπειρα κατάληψης δύο τάνκερ - εκ των οποίων το ένα ελληνόκτητο - από το Ιράν, ανακοίνωσε χτες το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), αναφέροντας μάλιστα ότι πλοιάριο του ιρανικού ΠΝ εκτόξευσε πυρά κατά του ελληνόκτητου τάνκερ, προτού αποχωρήσει μετά από επέμβαση αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΠΝ, και οι δύο απόπειρες κατάληψης έγιναν σε διεθνή ύδατα. Αρχικά, στη 1 τα ξημερώματα, ιρανικό πλοίο πλησίασε το τάνκερ «TRF Moss», σημαίας Νησιών Μάρσαλ, ωστόσο αποχώρησε όταν έφτασε στην περιοχή το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «USS McFaul». Στην περιοχή έσπευσαν και αμερικανικά μέσα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων drone MQ-9 Reaper και αεροσκάφους P-8 Poseidon.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, περίπου 3 ώρες μετά, το αμερικανικό ΠΝ έλαβε σήμα κινδύνου από το τάνκερ «Richmond Voyager» - ελληνικής ιδιοκτησίας, με σημαία Μπαχαμών - ενώ το πλοίο βρισκόταν περισσότερο από 20 μίλια μακριά από την ακτή του Μουσκάτ, καθώς ένα άλλο σκάφος του ιρανικού ΠΝ είχε προσεγγίσει σε απόσταση ενός μιλίου και απαιτούσε από το τάνκερ να σταματήσει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΠΝ, το ιρανικό σκάφος εκτόξευσε πολλαπλές ριπές κατά του τάνκερ, πλήττοντας το κύτος του πλοίου κοντά σε χώρους διαβίωσης του πληρώματος, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σημαντικές ζημιές. Οπως αναφέρεται, το σκάφος του ιρανικού ΠΝ αποχώρησε όταν έφτασε στην περιοχή το «USS McFaul», και το τάνκερ συνέχισε το ταξίδι του.

Ο αμερικανικός μονοπωλιακός όμιλος «Chevron», που διαχειρίζεται το τάνκερ «Richmond Voyager», επιβεβαίωσε την εμπλοκή του πλοίου στο επεισόδιο και ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα δεν διατρέχει κίνδυνο. Στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι πριν από το επεισόδιο το «Richmond Voyager» βρισκόταν στο λιμάνι Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία, ενώ είχε ως δηλωμένο προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Από την πλευρά του Ιράν, «αμυντική» πηγή, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, διέψευσε την ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ για επιχείρηση κατάληψης των δύο τάνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μάη, οι ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ «Niovi», λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από άλλο τάνκερ, στο πλαίσιο επιχείρησης εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Αντίστοιχα, πριν από έναν χρόνο, τον Μάη του 2022, οι ιρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει άλλα δύο ελληνικά τάνκερ, όταν και πάλι είχε προηγηθεί επιχείρηση κατάσχεσης ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ, στην οποία προχώρησαν οι ελληνικές αρχές με παρέμβαση των ΗΠΑ...

Με κάθε τρόπο, δηλαδή, οι εξελίξεις και τα ολοένα και συχνότερα επεισόδια επιβεβαιώνουν τους μεγάλους κινδύνους από την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι από τα Στενά του Ορμούζ, μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων «Vortexa».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ