Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιταχύνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις ενόψει της συνάντησης στο ΝΑΤΟ

Εκκένωση του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο | «Η Αθήνα έκανε το βήμα που περίμενε η Τουρκία», λένε τα τουρκικά ΜΜΕ | Συζήτηση για τα ΜΟΕ προανήγγειλαν Δένδιας - Γκιουλέρ

Eurokinissi

Πολυεπίπεδες εξελίξεις «τρέχουν» στα Ελληνοτουρκικά λίγες μόνο μέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, κι ενώ δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις. Αλλωστε, ήδη ικανοποιήθηκε μία από τις βασικές απαιτήσεις της Αγκυρας, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε από βδομάδα οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν εκ νέου τις συζητήσεις για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Χαρακτηριστικά, νωρίς χτες το πρωί έγινε αιφνιδιαστικά επιχείρηση εκκένωσης του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο προσφύγων διέμεναν 58 άνθρωποι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδίαζε το κλείσιμο του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο με πρόσχημα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου και την απόδοση του χώρου στον δήμο. Ωστόσο, το όλο θέμα σχετίζεται με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας καθώς η Αγκυρα κατ' επανάληψη είχε ζητήσει να κλείσει το κέντρο, ισχυριζόμενη ότι φιλοξενεί Κούρδους πρόσφυγες που συνδέονται με το PKK. Διόλου τυχαία, η είδηση έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, όπου κοινή επωδός ήταν ότι «η Αθήνα έκανε το βήμα που περίμενε η Τουρκία», ζεσταίνοντας το κλίμα για τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε χτες τον Πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέλα, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός εστίασε ξανά στο Μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών», θέμα που αναμένεται να θέσει και στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς πρόκειται για άλλο ένα πεδίο παζαριού, και διμερούς αλλά και Τουρκίας - ΕΕ. Θυμίζουμε ότι τοποθετούμενος την προηγούμενη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σημείωσε πως «η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» και της έκλεισε το μάτι λέγοντας ότι «η ΕΕ έχει διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την Τουρκία και ενδεχομένως να διαθέσει κι άλλα, καθώς στην αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη, ακριβώς για να στηριχθεί η Τουρκία και στο μέλλον».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τη μετάβαση, προχτές, του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στη Λευκωσία, όπου μίλησε για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο για διμερείς επαφές και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας. Προγραμματίζεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Μ. Γιωργάλλα.

Ο Δένδιας φρόντισε προηγουμένως, χτες το απόγευμα συγκεκριμένα, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γ. Γκιουλέρ. Οπως διέχεε κατόπιν ο ίδιος, στη συνομιλία τους «επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ των κρατών μας και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στο Βίλνιους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συμφωνήθηκε καταρχάς η πραγματοποίηση συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο Βίλνιους».

Την Τρίτη, υπογράφηκε στη Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» για το 2023, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεων: Συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις. Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Ηλεκτρονικού Πολέμου και Κυβερνοάμυνας. Συνεργασία σε αντικείμενα Ερευνας και Διάσωσης κ.λπ.

Με την υπογραφή «εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία (...) ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, σκιαγραφώντας την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωατλαντικής κοπής άξονα για την αμερικανοΝΑΤΟική «τάξη» στην περιοχή, με την ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει πολλάκις ότι «από τέτοια σχήματα δεν αποκλείεται κανείς αρκεί να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», το οποίο «κόβουν και ράβουν» στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, όπως αυτό της αγκίστρωσης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητη η πρεμούρα των Αμερικανών στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να περάσουν ένα νέο πακέτο αποφάσεων που ικανοποιούν απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς πάνω σε ζητήματα που μόνο ονοματολογικά δεν είναι.

Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από το αδιέξοδο που αποτρέπει μέχρι στιγμής την ομοφωνία των κρατών - μελών για την ενεργοποίηση των νέων χαρτών για τα περιφερειακά σχέδια (regional plans) ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε όλη την έκταση ευθύνης και - κυρίως - στην Ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική αντιπροσωπεία κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που περιλαμβάνει τη δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας στα όσα προβλέπονται στη Σύμβαση του Μοντρέ (του 1936 - ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη Συνθήκη) τη δυνατότητα να υπάρχει στα σχέδια σαφής αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά («Turkish Straits»). Ενώ την ίδια ώρα η αμερικανική πρόταση, πέρα από τη διπλή ονομασία για τα Στενά, προβλέπει και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με ...συντεταγμένες, μείζον κι αυτό θέμα, για το οποίο στην Αθήνα επικρατεί σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού.

Ενδεικτικό, στο μεταξύ, των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που δρομολογούνται κάθε φορά πίσω από την ονοματολογία, είναι και το σχετικό προηγούμενο: Στα παλαιότερα κείμενα του ΝΑΤΟ, πριν από την επί ΣΥΡΙΖΑ διευθέτηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όποτε γινόταν αναφορά στην τότε ΠΓΔΜ, γραφόταν ότι «η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία».

Να μείνουν εκτός «τρίτα μέρη» θέλει η Αγκυρα

Την ίδια ώρα, χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» έκανε λόγο για «ισχυρές κυβερνήσεις» που δημιουργήθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές, προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα για μια νέα σελίδα, με καλές προθέσεις», ενώ αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους) τόνισε ότι «θα πρέπει να καθοριστούν η δομή και ο τόνος της επικοινωνίας των δύο χωρών το επόμενο διάστημα». Ενώ δημοσίευμα της «Σαμπάχ» ανέφερε ότι «εάν τρίτα μέρη μείνουν έξω από αυτό, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Οι δύο γειτονικοί λαοί και κράτη που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στο Αιγαίο δεν έχουν άλλο πρόβλημα πέρα από την εμπλοκή τρίτων».

Οι αναφορές στο μεταξύ για επίλυση «χωρίς τρίτα μέρη» παραπέμπουν και στις διάφορες διαρροές για έναν διμερή «οδικό χάρτη» διευθετήσεων, πιθανόν και με κάποιου είδους συμφωνία.

Στο μεταξύ, προμήνυμα νέων παζαριών και μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ αποτελούν και δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βαρχέλι, ο οποίος είπε ότι ΕΕ - Τουρκία «χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, για την κοινή μας ευημερία και σταθερότητα», υποστηρίζοντας πως «η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά ως υποψήφια χώρα, ένας σημαντικός εταίρος στην περιφέρεια, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Ανήγγειλε δε επαφές με τη «νέα τουρκική κυβέρνηση για να συζητήσουμε το τρέχον πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης».

Ολα αυτά ενώ μπροστά και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, χτες, αναμενόταν συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αξιωματούχους από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με επενδυτές από αραβικές χώρες για την εκμετάλλευση του λιμανιού της Πούντας (Αλσαντζάκ) στη Σμύρνη. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ως πιθανότερο επενδυτή θυγατρική του ομίλου «Abu Dhabi Ports Group» που κατέχει και διαχειρίζεται 10 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς στα ΗΑΕ. Το λιμάνι της Πούντας σήμερα διαχειρίζεται το Τουρκικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (TVF), που το 2021 υπέγραψε με τον όμιλο «AD Ports» στρατηγική συμφωνία για την ανάπτυξη και λειτουργία λιμένων και για τον συντονισμό επενδυτικών έργων που σχετίζονται με την επιμελητεία στην Τουρκία.

Ενώ τις επόμενες μέρες ο Ερντογάν θα κάνει περιοδεία σε αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ