Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπράβους έριξε η εργοδοσία ενάντια στην απεργία

Την εργοδοσία της «ΒΙΑΝΕΞ» καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο, αφού χθες επιχείρησε - χωρίς επιτυχία - βίαιη επίθεση ενάντια στους απεργούς.

Πιο συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μεταμόρφωση «επιστρατεύτηκε» απέναντι στους απεργούς το πούλμαν μεταφοράς προσωπικού, που ο οδηγός του παραλίγο να το ρίξει πάνω τους! Μάλιστα η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος, σε ρόλο μπράβου, επιτέθηκε στους απεργούς, προπηλακίζοντάς τους, βρίζοντας χυδαία και εξαπολύοντας αντικομμουνιστικό οχετό, όπως συμβαίνει συνήθως στις εργοδοτικές επιθέσεις.

«Η απεργία ενοχλεί την εργοδοσία», σημείωσε η Ομοσπονδία και την «πληροφόρησε» ότι «οι εργαζόμενοι δεν μασάμε, συνεχίζουμε...».

ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σημαντικό βήμα στη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Δέσμευση από την εργοδοσία να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο απέσπασαν οι απεργοί

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ

RIZOSPASTIS

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ
Μια ακόμα μεγάλη μάχη στον κλάδο του Φαρμάκου, που η κερδοφορία απογειώνεται χρόνο με τον χρόνο, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι για να υπογραφεί επιτέλους κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων τους.

Υστερα από 13 χρόνια χωρίς υπογραφή ΣΣΕ, η Ομοσπονδία του κλάδου, που τους τελευταίους μήνες οργανώνει την πάλη μαζί με τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, διεκδικεί αιτήματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όμως οι βιομήχανοι τα αρνούνται, αφού για τα κέρδη τους είναι «βαρίδι», π.χ. η σταθερότητα στα ωράρια, οι ουσιαστικές αυξήσεις κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, και με τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που απλώθηκε σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με πολλούς απεργούς να κάνουν το βήμα για πρώτη φορά κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απειλές και την ανοιχτή προσπάθεια καταστολής και υπονόμευσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν καταρχάς «να ξέρουμε πώς και πότε θα δουλεύουμε», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ό,τι θυμίζει σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο για τη «διευθέτηση», όπως τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη για 7ήμερη - 40ωρη εργασία, τα σωματεία διεκδικούν 5ήμερο - 8ωρο.

Κόντρα στη μισθολογική «καθίζηση», αφού οι αμοιβές παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένες» τα τελευταία χρόνια, και στις προκλητικές προτάσεις της εργοδοσίας για 5% πλέον του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξησή του στα 950 ευρώ στον κλάδο.


RIZOSPASTIS

Κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να κρατήσει τους εργαζόμενους ξεμοναχιασμένους και διασπασμένους για να είναι πιο ευάλωτοι, η Ομοσπονδία και τα σωματεία απαιτούν την ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι).

Στη μάχη στα εργοστάσια από τα ξημερώματα

Από τα ξημερώματα χτες οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε θέσεις μάχης, με περιφρουρήσεις της απεργίας τους και παρεμβάσεις, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς: Σε εργοστάσια, όπως σε «ΒΙΑΝΕΞ», «Ραφάρμ», «Demo», «Mπέρινγκερ», αλλά και σε αποθήκες όπως στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ στον Πειραιά. Μάχες που έριξαν στο κενό τις επιθέσεις της εργοδοσίας, που ειδικά τις τελευταίες μέρες περιλάμβαναν απολύσεις συνδικαλιστών, ιδρυτικών μελών σωματείων, ακόμα και εγκύων, επειδή τόλμησαν να οργανωθούν. Αλλά και τα ...καλοπιάσματα, τα «είμαστε μια οικογένεια» που τσαμπουνάει η εργοδοσία στα μεγάλα εργοστάσια, συστήνοντας «υπομονή» και απορρίπτοντας τις πιο καίριες διεκδικήσεις των σωματείων.

«Δεν είμαστε μια οικογένεια με την εργοδοσία. Η φαρμακοβιομηχανία κερδοφορεί, οι ίδιοι διαφημίζουν την αύξηση τζίρου, εξαγωγών, όσα βγαίνουν από τις δικές μας πλάτες. Και τώρα η εργοδοσία έχει μπροστά της επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέλουν να μοιραστούν όλοι οι όμιλοι, οι ίδιοι που μας λένε πάλι να κάνουμε υπομονή και να τη βγάλουμε με τα ψίχουλα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με τη συμμετοχή απεργών από πολλούς χώρους δουλειάς, ανάμεσά τους πολλοί που έκαναν πρώτη φορά το βήμα. Από την έδρα του ΣΦΕΕ κατήγγειλαν το περιστατικό άγριας επίθεσης στους απεργούς που συνέβη στη «ΒΙΑΝΕΞ» στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης (βλ. θέμα δίπλα).

«Απαιτούμε τα αυτονόητα», υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Στ. Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Θύμισε ότι το 2023 οι εργοδότες του κλάδου, οι φαρμακοβιομήχανοι, ενώ κολυμπούν στα κέρδη, έχουν την απαίτηση να πάνε οι εργαζόμενοι με ακόμα πιο μειωμένες απαιτήσεις. «Το ωράριο να απελευθερωθεί, να μην ξέρουμε πότε θα δουλεύουμε, να μη γίνεται καμία συζήτηση για τις 3ετίες κι έχουν την απαίτηση από την Ομοσπονδία μας να συναινέσουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε όλοι ότι γίνονται επενδύσεις αυτήν την περίοδο από μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, έχουν στηθεί στην ουρά για να πάρουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν θα κάνουμε πίσω. Στείλαμε μήνυμα στον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στον χώρο της "ΒΙΑΝΕΞ". Κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα υποχωρήσουμε και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει».

Το ελπιδοφόρο γεγονός ότι στη «ΦΑΜΑΡ», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, για πρώτη φορά υπήρξε μαζική συμμετοχή στην απεργία, χαιρέτισε ο Κώστας Μίχας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΜΑΡ».

Ενώ ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Φαρμάκου Βοιωτίας, μετέφερε το απεργιακό κλίμα και από τη Βοιωτία, σε εργοστάσια όπως της «Anfarm» και της «Galenica».

«Δεν διαπραγματευόμαστε το 8ωρο», ξεκαθάρισε ο Τ. Χαραλαμπογιάννης, από το επιχειρησιακό Σωματείο της «Loreal», χαρακτηρίζοντας «εξευτελιστικές» τις προτάσεις της εργοδοσίας για αυξήσεις 1% και 2% στους μισθούς, όταν ο κατώτατος στον κλάδο είναι μικρότερος ακόμα και από το 2009.

Ο Μ. Γρίμμας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ, κατήγγειλε ότι «από το 2009 κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας. Στον συγκεκριμένο κλάδο είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν υπερκέρδη, ιδιαίτερα τη διετία με την Covid ενώ μπουκώσανε στα κέρδη, αύξησαν το ωράριο εργασίας στις φαρμακαποθήκες, στα εργοστάσια. Μας έχουν πιει το αίμα». Μετέφερε την αισιοδοξία που πηγάζει από την ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία και τη δράση που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς. «Οσο κι αν νομίζουν ότι θα μας κουράσουν, εμείς θα είμαστε συνέχεια εδώ. Καθημερινά στους χώρους εργασίας θα κινητοποιούμαστε για να πάρουν τα αφεντικά το μήνυμα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά», ανέφερε.

Τη στήριξη του ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες σε κάθε κλάδο, συνοικία, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Στον αγώνα των εργαζομένων στο Φάρμακο εκφράζεται η αλληλεγγύη από άλλους κλάδους, όπως τη μετέφερε ο Γ. Νιβορλής, από την ΠΟΕΕΠ και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη «Μαλαματίνα», στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στους συναδέλφους του για την πείρα από τον δικό τους μεγάλο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Δέσμευση για σχέδιο Σύμβασης από την εργοδοσία

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΟΕΦΣΕΕ και σωματείων με τον εργοδοτικό σύνδεσμο ΣΦΕΕ, οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση ότι την επόμενη βδομάδα θα έχουν στα χέρια τους το ολοκληρωμένο σχέδιο ΣΣΕ που προτείνει ο ΣΦΕΕ και το είχε ζητήσει η Ομοσπονδία από τις 9 Μάη. Ο ΣΦΕΕ επικαλέστηκε τη συνεδρίαση της άλλης εργοδοτικής οργάνωσης στον κλάδο (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας), υποστηρίζοντας ότι αναμένει και τις δικές της προτάσεις, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση με την ΟΕΦΣΕΕ και σωματεία μεταξύ 17 - 24 Ιούλη.

«Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η πρότασή τους θα συζητηθεί στους χώρους δουλειάς κι εκεί θα αξιολογηθεί με κριτήριο τη δική μας ζωή, τις δικές μας ανάγκες κι απαιτήσεις. Αφησαν κάποιες αιχμές που μας προβληματίζουν. Με τις κινητοποιήσεις μας, παρά τις δυσκολίες, πιέζονται όλο και περισσότερο», τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

Σε όλη τη χώρα έφτασε το απεργιακό κύμα

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης κλαδικής απεργίας στο Φάρμακο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε παρέμβαση στη φαρμακαποθήκη ΣΕΛΦΑΡ και το νεοσύστατο σωματείο της «Pfizer» στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στα Γιάννενα, σε βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων στο Φάρμακο για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετατράπηκε η χτεσινή απεργία, με τουλάχιστον 50% αύξηση των απεργών συγκριτικά με την περσινή. Ηδη είχαν προηγηθεί δύο μαζικές συσκέψεις και ΓΣ του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου, όπου είχε καταγραφεί η αποφασιστικότητα δεκάδων φαρμακοϋπαλλήλων να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση.

Από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του σωματείου μαζί με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, σε «Northfarm» και «ΠΑΝΙΦΑΡΜ», φαρμακαποθήκες της περιοχής, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή απεργών και στις υπόλοιπες. Πρόσθετα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «Help», όπου δεκάδες εργάτες έκαναν το βήμα συμμετοχής στην απεργία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Σπύρος Ματσάγγας, πρόεδρος του σωματείου, ταμίας του Εργατικού Κέντρου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να αντιπαρατεθούν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των Κατασκευών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην COSCO, αλλά και η θετική κατάληξη του αγώνα των εργαζομένων των «Μarket Ιn» στα Γιάννενα με την επιστροφή στην εργασία των εργαζομένων μετά από έξι χρόνια περήφανου αγώνα.

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ο τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα.

Αλλος ένας νεκρός οικοδόμος στο μεροκάματο

Εχασε χθες, δυστυχώς, τη μάχη για τη ζωή του ο 39χρονος οικοδόμος που πριν μερικές μέρες είχε τραυματιστεί σοβαρά σε οικοδομή στον Κουμπέ Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρόνος είχε πέσει από σκαλωσιά ύψους 8 μέτρων και λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων είχε μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου χθες το μεσημέρι άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατός του προστίθεται στη μακάβρια λίστα με τους 8 νεκρούς οικοδόμους από την αρχή της χρονιάς, αφού και στα εργοτάξια, όπως και σε κάθε χώρο δουλειάς, η ασυδοσία της εργοδοσίας καθημερινά σακατεύει και αφήνει εργαζόμενους στον τόπο.

«Στην κυριολεξία πρόκειται για μετατροπή των χώρων δουλειάς όλης της χώρας σε μια τεράστια αρένα θανάτου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου Στάθης Λουκάκης και προσθέτει: «Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ανύπαρκτο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η ζωή του εργάτη για τους κυβερνώντες δεν έχει αξία. Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν χιλιάδες οικοδόμοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφάλειας, ποια η καταλληλότητα των μηχανημάτων της εργασίας τους. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, "για να βγει γρήγορα η δουλειά", με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Γι' αυτούς η εντατικοποίηση σημαίνει κέρδη, για εμάς νεκρούς, σακατεμένους, κακοπληρωμένους, με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του εργάτη εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, επαναφέροντας αιτήματα όπως: Να λυθεί το αίσχος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που λόγω της υποστελέχωσής τους δεν πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν τον ρόλο τους. Να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται σε χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Νέα «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς

Εναν ακόμα τραυματισμός εργαζόμενου, πιο συγκεκριμένα ναυτεργάτη σε γκαράζ πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, περιλαμβάνει το ...ημερήσιο δελτίο εργοδοτικών εγκλημάτων. Το απόγευμα της Τρίτης, σε πλοίο της γραμμής Ηράκλειο - Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης 38χρονος ναυτικός τραυματίστηκε από διερχόμενο οδηγό την ώρα που έκανε όπισθεν στη ράμπα ανόδου. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρει μόνο ορθοπεδικά τραύματα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, δεν περνάει βδομάδα χωρίς «ατύχημα» διανομέα, με ένα ακόμα τέτοιο περιστατικό να σημειώνεται το βράδυ της Τρίτης στον Χολαργό. Ο διανομέας τραυματίστηκε σε τροχαίο και κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να τον βοηθήσουν ενώ ήταν πεσμένος στον δρόμο. Στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Την Τρίτη η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση - κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν την Τρίτη 11 Ιούλη στις 9 π.μ. εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στελέχωση του ΣΕΠΕ και 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ»
Κορυφή στο παγόβουνο της εκμετάλλευσης οι σερβιτόροι - δύτες

Τσακισμένοι εργαζόμενοι, ακατάπαυστη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες η άλλη όψη του «ανταγωνιστικού προϊόντος»

Η βιτρίνα των τεράστιων επενδύσεων δεν μπορεί να κρύψει την άγρια εκμετάλλευση
Η βιτρίνα των τεράστιων επενδύσεων δεν μπορεί να κρύψει την άγρια εκμετάλλευση
-- Του απεσταλμένου μας, Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

Το γεγονός ότι το περιστατικό με τον σερβιτόρο - «δύτη» σε beach bar της Ρόδου δεν είναι καμιά «ακραία εξαίρεση» αλλά η ίδια η κανονικότητα των συνθηκών γαλέρας και της εργοδοτικής ασυδοσίας στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού επιβεβαιώνεται σε κάθε βήμα της αποστολής του «Ριζοσπάστη» που βρίσκεται στο νησί. Μια «κανονικότητα» που απλώνεται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και πάει μαζί με τα χαρακτηριστικά «ναυαρχίδας» του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, μπορεί οι υπερασπιστές της ανταγωνιστικότητας του «τουριστικού προϊόντος» να έφτασαν στον πάτο, επικαλούμενοι ακόμα και την «ελευθερία» του σερβιτόρου να ...εξυπηρετεί πελάτες κολυμπώντας, όμως κάθε συζήτηση με εργαζόμενους του κλάδου αποκαλύπτει ότι τέτοιες εικόνες είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» της άγριας εκμετάλλευσης. Και αυτό αφορά τα χιλιάδες εποχιακά κάτεργα που ξεκινούν τη λειτουργία τους από τον Απρίλη και τα «μαζεύουν» με τα πρώτα κρύα, όταν η καλοκαιρινή βιτρίνα σβήνει και έχοντας ξεζουμίσει τους εργαζόμενους για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Η πραγματική εικόνα πίσω από τη βιτρίνα

Ο «Ριζοσπάστης» λοιπόν βρίσκεται αυτήν τη βδομάδα στη Ρόδο. Συζητά με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και μαγαζιά του επισιτισμού, καταγράφει εικόνες πίσω από την κουρτίνα του «ελληνικού καλοκαιριού», για το πώς οι σερβιτόροι, οι μάγειρες, οι καμαριέρες και οι άλλοι εργαζόμενοι κάνουν πραγματικότητα το «θαύμα» της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων.


Στη Ρόδο, των 2,5 εκατομμυρίων αφίξεων το 2019 εργάζονται πάνω από 23.000 εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό και με τη δουλειά τους απέφεραν την ίδια χρονιά τζίρους που ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ για τα αφεντικά!

Τα δισεκατομμύρια αυτά γέμισαν τα ταμεία χάρη στην ασταμάτητη δουλειά. Το «7 στα 7», δουλειά κάθε μέρα δηλαδή, είναι κανόνας για τη συντριπτική πλειοψηφία, και δεν γνωρίζει διακρίσεις σε ειδικότητες και πόστα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν «βαθιές ανάσες» από τον Απρίλη και τον Μάη, βουτάνε στα κάτεργα και παλεύουν να αντέξουν σε υποστελεχωμένα κυρίως πόστα, κάνοντας διπλή και τριπλή δουλειά μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Στο μεσοδιάστημα μπορεί και να πάρουν κάποια διασκορπισμένα ρεπό. Ο τεράστιος αυτός βαθμός της εντατικοποίησης, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο «πρακτικάριων» και εργαζομένων με ελάχιστη ή και καθόλου εμπειρία, που εκπαιδεύονται στα πόστα τους άρον άρον και πάνω στη φούρια της δουλειάς, οδηγεί συχνά σε εργατικά «ατυχήματα».

Οπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος του Νοσοκομείου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το καλοκαίρι στην αναμονή, εκτός από τουρίστες βλέπουμε και τους μάγειρες, τους σερβιτόρους κ.ά., με τη συνήθη συνοδεία κάποιου διευθυντή, που εξασφαλίζει το ...πώς δεν θα δηλωθεί ο τραυματισμός ως «εργατικό ατύχημα».

Ετσι, ούτε η ασθένεια αρκετές φορές δεν επαρκεί για ανάπαυλα του εργαζόμενου. Υπάρχει όμως και μια αξιοσημείωτη ανομοιομορφία. Αν δεν είναι «φουλ σεζόν» και η επιχείρηση βρίσκεται σε αναδουλειά, σε περιόδους χαμηλών αφίξεων ή κακοκαιρίας, για παράδειγμα, τότε μπορεί και να «βρέξει» αναγκαστικά ρεπό για να γλιτώσει η εργοδοσία μεροκάματα. Υπάρχουν φυσικά και εργαζόμενοι που έχουν την «ελευθερία» να ζητούν να δουλεύουν κάθε μέρα, όσο τους βαστούν τα πόδια τους.

Δουλειά έξι μηνών για να βγει μια χρονιά


Η «ελευθερία» άλλωστε ...επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα, αφού εργαζόμενος στον Τουρισμό, ως εποχικά εργαζόμενος, δουλεύει 6 μήνες, αλλά για να ζήσει 12. Το τέλος της σεζόν τον βρίσκει με το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας των 3 μηνών όπως και μισθούς που ονομαστικά είναι στάσιμοι εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ στην πραγματικότητα όπως και των άλλων εργαζομένων, συρρικνώνονται όλο και περισσότερο από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Η εργοδοσία, λοιπόν, με λυμένα τα χέρια από τους νόμους των κυβερνήσεων, που της κατοχύρωσαν κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, που νομιμοποίησαν τα ωράρια - λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες, ξεζουμίζει το προσωπικό για τους 6 - 7 αυτούς μήνες, αφήνοντάς το να μαζέψει τα κομμάτια του τους υπόλοιπους. Ετσι, θερίζουν εκτός από τα «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες, τα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως σε μάγειρες, καμαριέρες, σερβιτόρους κ.λπ.

Κυβερνήσεις και εργοδοσία με συμμάχους τους εργατοπατέρες

«Συμμάχους», όμως, βρίσκει η εργοδοσία και σε συνδικαλιστές του «χεριού της», όπως στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί της Ρόδου. Επικαλούνται, για παράδειγμα, την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν πέρσι, και προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς από 1.9.2022, 3% από 1 Ιούνη 2024 και 1% από 1η Ιούνη 2025, ανεβάζοντας τους μεικτούς βασικούς μισθούς στο «αστρονομικό» ύψος των 913 - 997 ευρώ, που έχει ήδη ροκανίσει η ακρίβεια. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι και οι «εταίροι» τους φρόντισαν να τσεπώσουν τις αυξήσεις από την άλλη τσέπη του εργαζόμενου. Για παράδειγμα, εφόσον η επιχείρηση παρέχει στέγη στον εργαζόμενο εντός ή εκτός των εγκαταστάσεών της, του αφαιρεί ποσοστό 15% επί του εκάστοτε μισθού. Το ποσοστό αυτό αφαιρείται μόνο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος διαμένει μόνος του ή με έναν το πολύ συγκάτοικο, σε δωμάτιο το οποίο διαθέτει δικό του λουτρό και κλιματισμό! Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στα γνωστά «καταλύματα» των 8 κρεβατιών, τότε του αφαιρείται 10%...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια Σύμβαση βρήκαν νομιμοποίηση και οι επαίσχυντες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, για «τζάμπα υπερωρίες» καθώς, όπως αναφέρεται, τα εποχικά ξενοδοχεία (ουσιαστικά όλα) «επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς έως 2 ώρες ημερησίως, πέραν του νόμιμου ωραρίου τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης, κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Ιουνίου έως και Σεπτεμβρίου, χωρίς να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή», με την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ανά βδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας των μηνών Οκτώβρη και Νοέμβρη.

  • Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 7 - 8 Ιούλη θα κυκλοφορήσει με μεγάλο αφιέρωμα στην αποστολή στη Ρόδο, που θα περιλαμβάνει συζητήσεις με εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό στη Ρόδο, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές μαρτυρίες για την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς στο νησί, το πώς χτίζεται το «θαύμα του τουρισμού», αλλά και την απάντηση του εργατικού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα

Κοντά στους εργαζόμενους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες το ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Ρόδο και με αφορμή τις ντροπιαστικές εικόνες στο beach bar, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε χθες περιοδεία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου.

Μιλώντας με εργαζόμενους κατά τις περιοδείες στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Hellea» και «Elissa», ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι οι μοναδικοί που μπορούν να θέσουν όριο στις απαιτήσεις της εργοδοσίας - που διαρκώς αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς και φτάνουν τους εργαζόμενους ακόμα και σε εξευτελιστικές συνθήκες - είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με την οργάνωση, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους.

Αναφερόμενος στις σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μια σειρά ειδικότητες στους κλάδους του Επισιτισμού και του Τουρισμού, και στα δικαιώματα που αφαίρεσαν οι αστικές κυβερνήσεις κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τόνισε: «Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, οι εργαζόμενοι με την οργάνωσή μας, με τη διεκδίκηση των αιτημάτων για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός!

Γιατί αύριο τι θα ζητήσουν; Ποια είναι τα όριά τους; Εχουν; Ποιος θα βάλει όρια στις απαιτήσεις των εργοδοτών, αν όχι οι εργαζόμενοι και το κίνημά τους; Πρέπει να μπούμε εμπόδιο με την οργάνωσή μας και να βάλουμε μπροστά τις απαιτήσεις μας για αξιοπρεπή δουλειά και δικαιώματα, όπως η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και ο καθορισμός των καθηκόντων, Για παράδειγμα, πόσα δωμάτια σε μια βάρδια να καθαρίζει η καμαριέρα, κ.λπ.».

«Δεν πρέπει να δεχτούμε να γυρνάμε κάθε βράδυ σπίτι πτώματα, να χρειαζόμαστε δυο μήνες μετά το τέλος της σεζόν σε νοσοκομεία για να συνέλθουμε. Και αυτήν την ανάγκη δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην εργοδοσία», σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Η δική μας απάντηση οφείλει να είναι το δυνάμωμα των σωματείων, η αλλαγή των συσχετισμών σε αυτά, ώστε να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, ώστε με τον αγώνα μας να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει τα ζητήματα αυτά στη Βουλή, έχει μεταφέρει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όλες οι κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι, υλοποιώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και νομιμοποιώντας τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου τις προηγούμενες δεκαετίες, που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις κατάφεραν να τις πάρει πίσω, έχοντας μαζί τους ξεπουλημένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, καταργώντας τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, το 5ήμερο - 8ωρο, και κατέληξε: «Σωτήρες δεν υπάρχουν. Εμείς θα σώσουμε τον εαυτό μας, με τη συμμετοχή μας και τη δράση μας. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διαφορετικά τα πράγματα θα πάνε όλο και χειρότερα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η ασυδοσία των εργοδοτών πρέπει να συναντήσει την ανυπότακτη στάση των εργαζομένων και του λαού»

Σε συγκέντρωση στη Ρόδο μίλησε χτες ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος

«Το ΚΚΕ δεν ανέχεται, δεν συμβιβάζεται με την εργασιακή ζούγκλα. Πρωτοστατεί στον αγώνα, διεκδικεί συγκροτημένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας»: Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος και πρόσθεσε:

«Η ασυδοσία των εργοδοτών και η στήριξη των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου πρέπει να συναντήσουν την ανυπότακτη, την ασυμβίβαστη στάση των εργαζομένων και του λαού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού δεν μπορούν να μπουν σε κανένα παζάρι, δεν μπορεί να ανεχτεί κανείς κανένα επιχείρημα που ακούγεται αυτές τις μέρες, για την υποχρέωση του σερβιτόρου να σερβίρει κολυμπώντας στη θάλασσα, ότι είναι μια δουλειά και αυτή και γίνεται με τη θέληση του εργαζόμενου.

(...) Αλήθεια, τι άλλο θα ζητήσουν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους; Εχει όρια η προσφορά υπηρεσιών από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την ανταγωνιστικότητα όπως προβάλλουν; Μπορεί κανείς να ανέχεται τον εξευτελισμό του ανθρώπου αποδεχόμενος κάθε είδους εργασία η οποία θα ζητηθεί; Κάποιος που δουλεύει 10 και 12 ώρες μέσα στο νερό τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία του;


Η εργατική τάξη, το κίνημά της, πρέπει να μπει εμπόδιο στις μορφές εργασίας που επιβαρύνουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να βάλει τα όρια της αξιοπρέπειας των πολλών που ιδρώνουν, ματώνουν για τον αμύθητο πλούτο που τσεπώνουν οι λίγοι. Να μιλήσουμε για την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων στην αξιοποίηση καθετί που θα παράγει κέρδος; Εδώ είναι που τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού».

Ανάπτυξη εκ διαμέτρου αντίθετη με τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ που αρχίζουν από σήμερα εμπεριέχουν εξαγγελίες που ικανοποιούν τις αξιώσεις του κεφαλαίου για άρση κάθε εμποδίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία.

«Αυτή η ανάπτυξη», είπε, «ούτε για όλους ούτε δίκαιη μπορεί να είναι, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διασφαλίζει τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

(...) Η ανάπτυξη και στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού δείχνει καθημερινά ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων του κλάδου, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, συνολικά του λαού της χώρας μας.

Τα ρεκόρ αφίξεων, των ταξιδιωτικών εισπράξεων, των κερδών των μεγάλων τουριστικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την κατάσταση που ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Σε σχέση με πέρσι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική αφού οι εργαζόμενοι είναι ίδιοι ή και λιγότεροι.

Με τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο νησί κατά 23,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε χτες ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων και σημερινός δήμαρχος, καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας που αναλογεί σε καθέναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού.

Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας, οι συνέπειες από την πολύωρη δουλειά στο νερό του δύτη - σερβιτόρου, τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι μάγειροι καθημερινά, αποτυπώνουν την "πρόοδο" και την "ευημερία" που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων.

Τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοδοτικά εγκλήματα που η νομοθεσία βαφτίζει "ατυχήματα", οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν επαγγελματικές ασθένειες που έχουν για "κόστος" την ικανότητα για εργασία μέχρι και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν καμιά ένδειξη προόδου σε έναν κλάδο μάλιστα που δεν έχει την ίδια επικινδυνότητα με αυτόν της βιομηχανίας.

Φτάνουν στο σημείο να συνοδεύουν οι προϊστάμενοι τον εργαζόμενο που έπαθε ατύχημα στο νοσοκομείο όχι από ενδιαφέρον, αλλά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δηλωθεί ως εργατικό "ατύχημα".

Οπως εδώ, που τον σερβιτόρο τον θέλουν και κολυμβητή για να σερβίρει μέσα στη θάλασσα, προκαλώντας και από πάνω, ισχυριζόμενοι ότι γίνεται με τη θέλησή του.

Το «θαύμα» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

(...) Το τουριστικό θαύμα των εκατομμυρίων αφίξεων, των τεράστιων κερδών για ξενοδόχους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες χτίζεται πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση, με εργαζόμενους να διαμένουν σε φαβέλες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα. Να εργάζονται με 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης. Με μηδενική αύξηση των εργαζομένων στην εστίαση και με αύξηση μόλις 40 ευρώ στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Αυτό το "θαύμα" για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Συναινούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Χάρη στους νόμους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι εστίασης έχουν τα χρήσιμα γι' αυτούς "παραθυράκια": Για να αποφεύγουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να καταστρατηγούν το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων, για να μη διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής για τους εποχικούς εργαζόμενους. Με τη στήριξή τους δεν υπογράφουν ΣΣΕ με όρους αμοιβής και εργασίας τέτοιους που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή και τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τον καθορισμό καθηκόντων των εργαζομένων για να μην έχουμε φαινόμενα σερβιτόρου - δύτη. Ισχύουν προνόμια και νόμοι που ψήφισαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όπως η γενίκευση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης, της εργολαβικής εργασίας, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, του εφάπαξ στην 20ετία, η μείωση της διάρκειας στο ταμείο ανεργίας και ο αποκλεισμός χιλιάδων ανέργων, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και την Εστίαση ξέρουν πολύ καλά ότι η μια μετά την άλλη οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές στη Ρόδο, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν πολύτιμα στηρίγματα των κυβερνήσεων και των μεγαλοξενοδόχων. Από κοινού συνδιαμόρφωσαν τον περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί τις μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις, την παράδοση μεγάλων εκτάσεων γης, παραλιών και δασών στην εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αποκαλύπτει τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, αγωνίζεται για την οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των αναγκών τους. Ο,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, το κέρδισαν, γιατί στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" απαντήσαμε υπερασπιζόμενοι τις ζωές μας, μαχητικά και αποφασιστικά!».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Κατσώτης χαιρέτισε όσους έδωσαν μαζί με τους κομμουνιστές στις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ και στη Ρόδο, και σημείωσε ότι η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωσή του, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παντού, σε σωματεία, σε δήμους και Περιφέρειες, για να μπουν μπροστά οι ανάγκες τους και όχι τα κέρδη των λίγων, και ότι μπροστά και στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά.

ΠΑΤΡΑ
Αδεια τα ταμεία ιδρύματος ΑμεΑ, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Θεραπευτηρίου - Παιδαγωγικού Κέντρου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Μέριμνα» πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, και του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας, με επικεφαλής την πρόεδρό του Αννα Πελεκούδα.

Απαίτησαν την άμεση πληρωμή των εργαζομένων για τη μισθοδοσία του Ιούνη, που δεν έχει καταβληθεί, αλλά και χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος.

Οπως έγινε γνωστό, τα ταμεία του ιδρύματος «άδειασαν» και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, με τους εργαζόμενους στον χώρο να απαιτούν έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για τη λήψη άμεσων μέτρων και την απαίτηση χρηματοδότησης.

Απέναντι στην παρέμβαση των συνδικαλιστών η διεύθυνση επικαλέστηκε χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ίδρυμα, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί από τα νοσήλια που καταβάλλουν οι ωφελούμενοι. Σημειώθηκε επίσης η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την περίοδο 2016 - 2017 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αφού από 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο έπεσε στα 100 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν αποκαταστάθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε δε ότι έγινε αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έκτακτη χρηματοδότηση, χωρίς η τελευταία να έχει απαντήσει εδώ και τέσσερις μήνες.

Η διεύθυνση παρέπεμψε σε χρήματα που αναμένει να εισπράξει από την Περιφέρεια, 50 χιλιάδες ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών, με τους συνδικαλιστές να απαιτούν άμεση απάντηση από την πλευρά της και σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Ο τελευταίος, στην τηλεφωνική παρέμβαση, αφού επικαλέστηκε ότι έχει κατατεθεί αίτημα στην κυβέρνηση εδώ και περίπου έξι μήνες, χωρίς να δοθεί ποτέ απάντηση, δήλωσε και ...μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Τηλεφωνική παρέμβαση έγινε και στον πρόεδρο της «Μέριμνας», ο οποίος απουσίαζε.

Σε κρίσιμη κατάσταση το ίδρυμα

Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τη λειτουργία του ιδρύματος, στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά, πρωί - απόγευμα, σε διάφορες δράσεις, 95 ωφελούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει περικοπές στη φροντίδα, αφού πλέον προσφέρεται μόνο το δεκατιανό, κι αυτό με μέριμνα από τα νοσοκομεία της πόλης.

«Είναι ντροπή το 2023 να μην μπορεί να λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος, με ιδιαίτερες ανάγκες, με βάση τα αναγκαία για τα ΑμεΑ στάνταρ, να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και να κινδυνεύουν αυτά τα ιδρύματα να μην έχουν καν ρεύμα», τόνισαν οι συνδικαλιστές στην περιφερειακή αρχή και στη διεύθυνση του ιδρύματος, απαιτώντας ταυτόχρονα όλες τις αναγκαίες ενέργειες χρηματοδότησης, άμεση πληρωμή των εργαζομένων, κάλυψη όλων των αναγκών και όχι περικοπή τους.

Για αύριο Πέμπτη έχει οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, καθώς τα χρήματα του ταμείου δεν επαρκούν ούτε για τα καύσιμα.

Ακολούθησε ενημέρωση των εργαζομένων, όπου προτάθηκε από τους συνδικαλιστές να πραγματοποιηθεί άμεσα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και όπου αλλού απαιτείται, για την απαίτηση μόνιμης, σταθερής λύσης και όχι να αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης ανά μήνα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!
Ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Πρέβεζας επιστρατεύτηκε για λογαριασμό fund

Αγρια καταστολή και συλλήψεις για να ολοκληρωθεί έξωση σε ακίνητο

Οι δυνάμεις καταστολής επιστρατεύτηκαν στην Πρέβεζα για να γίνει η έξωση
Οι δυνάμεις καταστολής επιστρατεύτηκαν στην Πρέβεζα για να γίνει η έξωση
Αγρια επίθεση εξαπέλυσε η αστυνομία, χτες το απόγευμα στην Πρέβεζα, εναντίον σωματείων και φορέων που συγκεντρώθηκαν έξω από οικογενειακή επιχείρηση αυτοαπασχολούμενων με τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή της Λούτσας, για να εμποδίσουν έξωση που είχε προγραμματιστεί για λογαριασμό του fund «Intrum». Η αστυνομία εισέβαλε στο τουριστικό κατάλυμα συνοδεία δικαστικού επιμελητή με σκοπό την αλλαγή κλειδαριάς.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, για τη υποστήριξη της έξωσης επιστρατεύτηκε σχεδόν όλη η αστυνομική δύναμη της Πρέβεζας, ενώ η επίθεση ήταν λυσσαλέα σπρώχνοντας τους συγκεντρωμένους ακόμη και πάνω σε τζαμαρίες με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού.

Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές, μία εκ των οποίων αφορά συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στον επισιτισμό και στέλεχος της ΚΝΕ. Εκπρόσωποι σωματείων μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, όπως και έγινε, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τους που δεν αποδέχτηκαν και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος. Παράλληλα, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν έξω από το τουριστικό κατάλυμα συνεχίζοντας την περιφρούρηση από τα «κοράκια».

Υπενθυμίζεται ότι με κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας και τη στήριξη των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, των Συλλόγων Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς και άλλων φορέων, είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Ιούνη κινητοποίηση αλληλεγγύης στα δικαστήρια για την αποτροπή αρπαγής της οικογενειακής επιχείρησης από το fund.

Οι ιδιοκτήτες της οικογενειακής επιχείρησης, για χρόνια μετανάστες στη Γερμανία, που είχαν χτίσει το κατάλυμα με τους κόπους μιας ζωής, έλαβαν δάνειο και για ένα υπόλοιπο που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του, το οποίο με την αύξηση των επιτοκίων η οικογένεια δεν μπόρεσε να τηρήσει την ομαλή αποπληρωμή και ξεκίνησε ο «Γολγοθάς». Με την πώληση λοιπόν του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο fund, οι ιδιοκτήτες δεν είχαν καμία ενημέρωση για την εξέλιξη, ενώ δεν τους δίνονταν ακόμη και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσουν χρήματα.


Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας υπογραμμίζει ότι «αυτή η επίθεση ενάντια στον κόπο και τον ιδρώτα του λαού έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους τραπεζίτες, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες». Στο στόχαστρο αυτών των πολιτικών, επισημαίνει, μπαίνουν οι επαγγελματίες που δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μαγαζιά τους λόγω συσσωρευμένων χρεών, ενώ καταγγέλλει την αστυνομική επίθεση. Καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Πρέβεζας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να συμμετάσχουν στις περιφρουρήσεις ενάντια στα «κοράκια» των τραπεζών και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, να απαιτήσουν διαγραφή χρεών, τόκων και πανωτοκίων που έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες, να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ανακοινώσεις καταδίκης της τρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας εξέδωσαν μέχρι στιγμής τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Λευκάδας.

Παρέμβαση για την απελευθέρωση των προσαχθέντων έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, τόσο στο Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας όσο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Θεσσαλονίκη: Βγάζουν στο σφυρί πρώτη κατοικία μονογονεϊκής οικογένειας

Μαχητική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «DoValue» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, απαιτώντας να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και να σταματήσει η προσπάθεια έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά, στον Εύοσμο.

Την κινητοποίηση κάλεσαν ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου και το Σωματείο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, διαμήνυσαν ότι «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός» και ότι δεν θα επιτρέψουν να χάσει το σπίτι της καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Η μητέρα δουλεύει σε βιομηχανία τροφίμων, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας η ίδια και επίσης το ένα της παιδί έχει πρόβλημα αναπηρίας. Ηταν εγγυήτρια σε δάνεια του συζύγου της, από τον οποίο έχει πάρει διαζύγιο, και αδυνατεί με το μικρό εισόδημά της να καλύψει δανειακές οφειλές, ενώ περιμένει τον Μάη του 2024 να συζητηθεί η αίτησή της για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και ενώ βρίσκεται εν αναμονή, τον Δεκέμβρη του 2022 επισπεύσθηκε ο πλειστηριασμός και το σπίτι της δόθηκε σε θυγατρική του fund όπου είχε περάσει το δάνειό της, την «Cairo Επενδυτική».

Τις μεθοδεύσεις των «κορακιών» για να βάζουν στο χέρι λαϊκές κατοικίες κατήγγειλε ο δικηγόρος της οικογένειας Χρυσόστομος Τσαρτσίδης, μεταφέροντας το αίτημα να σταματήσει η προσπάθεια έξωσης μέχρι την εκδίκαση της ανακοπής και της έφεσης για την υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται, με πολλούς πλειστηριασμούς να αφορούν πρώτες κατοικίες λαϊκών - εργατικών οικογενειών, τα εργατικά σωματεία και οι φορείς είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν καθεμία από αυτές, μαζικά, οργανωμένα, διεκδικητικά. Κάλεσε δε τον λαό να πλαισιώσει αυτήν την προσπάθεια για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, η αποφασιστική παρέμβαση σωματείων και μαζικών φορέων οδήγησε στην αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ενός συνταξιούχου στα Τρίκαλα.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, τα συνταξιουχικά Σωματεία Δημοσίου και ΙΚΑ, μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τον Αγροτικό Σύλλογο Φήκης του νομού Τρικάλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο εκπροσώπου εταιρείας πλειστηριασμών, ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέλους του Σωματείου Συνταξιούχων.

Πρόκειται για τον συνταξιούχο Α. Μ. με παιδί που σπουδάζει και το μόνο εισόδημά του είναι η σύνταξή του για να συντηρήσει την οικογένειά του. Πρόκειται για πρώτη και μοναδική κατοικία, για την οποία πληρώνει το δάνειο που είχε πάρει από τράπεζα. Τώρα προχωρούν δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό τα «κοράκια» των τραπεζών, από καταναλωτική κάρτα του συνταξιούχου που υπερ-πολλαπλασιάστηκε το αρχικό ποσόν από το δυσβάσταχτο επιτόκιο και αδυνατεί με τη σύνταξή του να τα βγάλει πέρα!

Με αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση στη Χίο, την αναστολή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας του ελεύθερου επαγγελματία Γ. Παληού από τα «κοράκια» κατάφεραν σωματεία, φορείς και κάτοικοι του νησιού. Τα σωματεία και οι φορείς έκαναν συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα της Alpha Bank, απαιτώντας να βρεθεί λύση και απέσπασαν δέσμευση από τη διεύθυνση ότι θα ανασταλεί η εκτέλεση. Οπως σημειώθηκε στη συγκέντρωση, μέσα στον μήνα προγραμματίζονται άλλοι 26 πλειστηριασμοί στο νησί. Τα σωματεία κάλεσαν σε αγωνιστική ετοιμότητα για παρεμβάσεις ώστε να μπουν εμπόδια στο ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ PDS
Απαιτούν να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση

Να πάρουν μαζικά μέρος στη νέα συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλλιθέα (Αραπάκη 6), με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση της εργαζόμενης στην PDS, καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το Συνδικάτο, η εργαζόμενη που απολύθηκε τον προηγούμενο μήνα, ενημερώθηκε χτες ότι ο δικηγόρος της «Μέλλον» (της μίας από τις εργοδότριες εταιρείες) δεν θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα εδώ και δύο βδομάδες...

Νεκρώνουν το τηλεφωνικό κέντρο τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 10 Ιούλη (9 π.μ. - 12 μ.) και νέα ΓΣ στις 9.30 π.μ. κάτω από την εταιρεία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ