Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αλλος ένας νεκρός οικοδόμος στο μεροκάματο

Εχασε χθες, δυστυχώς, τη μάχη για τη ζωή του ο 39χρονος οικοδόμος που πριν μερικές μέρες είχε τραυματιστεί σοβαρά σε οικοδομή στον Κουμπέ Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρόνος είχε πέσει από σκαλωσιά ύψους 8 μέτρων και λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων είχε μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου χθες το μεσημέρι άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατός του προστίθεται στη μακάβρια λίστα με τους 8 νεκρούς οικοδόμους από την αρχή της χρονιάς, αφού και στα εργοτάξια, όπως και σε κάθε χώρο δουλειάς, η ασυδοσία της εργοδοσίας καθημερινά σακατεύει και αφήνει εργαζόμενους στον τόπο.

«Στην κυριολεξία πρόκειται για μετατροπή των χώρων δουλειάς όλης της χώρας σε μια τεράστια αρένα θανάτου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου Στάθης Λουκάκης και προσθέτει: «Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ανύπαρκτο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η ζωή του εργάτη για τους κυβερνώντες δεν έχει αξία. Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν χιλιάδες οικοδόμοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφάλειας, ποια η καταλληλότητα των μηχανημάτων της εργασίας τους. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, "για να βγει γρήγορα η δουλειά", με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Γι' αυτούς η εντατικοποίηση σημαίνει κέρδη, για εμάς νεκρούς, σακατεμένους, κακοπληρωμένους, με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του εργάτη εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, επαναφέροντας αιτήματα όπως: Να λυθεί το αίσχος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που λόγω της υποστελέχωσής τους δεν πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν τον ρόλο τους. Να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται σε χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Νέα «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς

Εναν ακόμα τραυματισμός εργαζόμενου, πιο συγκεκριμένα ναυτεργάτη σε γκαράζ πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, περιλαμβάνει το ...ημερήσιο δελτίο εργοδοτικών εγκλημάτων. Το απόγευμα της Τρίτης, σε πλοίο της γραμμής Ηράκλειο - Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης 38χρονος ναυτικός τραυματίστηκε από διερχόμενο οδηγό την ώρα που έκανε όπισθεν στη ράμπα ανόδου. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρει μόνο ορθοπεδικά τραύματα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, δεν περνάει βδομάδα χωρίς «ατύχημα» διανομέα, με ένα ακόμα τέτοιο περιστατικό να σημειώνεται το βράδυ της Τρίτης στον Χολαργό. Ο διανομέας τραυματίστηκε σε τροχαίο και κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να τον βοηθήσουν ενώ ήταν πεσμένος στον δρόμο. Στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Την Τρίτη η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση - κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν την Τρίτη 11 Ιούλη στις 9 π.μ. εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στελέχωση του ΣΕΠΕ και 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ