Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα

Κοντά στους εργαζόμενους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες το ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Ρόδο και με αφορμή τις ντροπιαστικές εικόνες στο beach bar, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε χθες περιοδεία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου.

Μιλώντας με εργαζόμενους κατά τις περιοδείες στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Hellea» και «Elissa», ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι οι μοναδικοί που μπορούν να θέσουν όριο στις απαιτήσεις της εργοδοσίας - που διαρκώς αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς και φτάνουν τους εργαζόμενους ακόμα και σε εξευτελιστικές συνθήκες - είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με την οργάνωση, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους.

Αναφερόμενος στις σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μια σειρά ειδικότητες στους κλάδους του Επισιτισμού και του Τουρισμού, και στα δικαιώματα που αφαίρεσαν οι αστικές κυβερνήσεις κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τόνισε: «Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, οι εργαζόμενοι με την οργάνωσή μας, με τη διεκδίκηση των αιτημάτων για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός!

Γιατί αύριο τι θα ζητήσουν; Ποια είναι τα όριά τους; Εχουν; Ποιος θα βάλει όρια στις απαιτήσεις των εργοδοτών, αν όχι οι εργαζόμενοι και το κίνημά τους; Πρέπει να μπούμε εμπόδιο με την οργάνωσή μας και να βάλουμε μπροστά τις απαιτήσεις μας για αξιοπρεπή δουλειά και δικαιώματα, όπως η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και ο καθορισμός των καθηκόντων, Για παράδειγμα, πόσα δωμάτια σε μια βάρδια να καθαρίζει η καμαριέρα, κ.λπ.».

«Δεν πρέπει να δεχτούμε να γυρνάμε κάθε βράδυ σπίτι πτώματα, να χρειαζόμαστε δυο μήνες μετά το τέλος της σεζόν σε νοσοκομεία για να συνέλθουμε. Και αυτήν την ανάγκη δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην εργοδοσία», σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Η δική μας απάντηση οφείλει να είναι το δυνάμωμα των σωματείων, η αλλαγή των συσχετισμών σε αυτά, ώστε να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, ώστε με τον αγώνα μας να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει τα ζητήματα αυτά στη Βουλή, έχει μεταφέρει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όλες οι κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι, υλοποιώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και νομιμοποιώντας τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου τις προηγούμενες δεκαετίες, που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις κατάφεραν να τις πάρει πίσω, έχοντας μαζί τους ξεπουλημένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, καταργώντας τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, το 5ήμερο - 8ωρο, και κατέληξε: «Σωτήρες δεν υπάρχουν. Εμείς θα σώσουμε τον εαυτό μας, με τη συμμετοχή μας και τη δράση μας. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διαφορετικά τα πράγματα θα πάνε όλο και χειρότερα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ