Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η ασυδοσία των εργοδοτών πρέπει να συναντήσει την ανυπότακτη στάση των εργαζομένων και του λαού»

Σε συγκέντρωση στη Ρόδο μίλησε χτες ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος

«Το ΚΚΕ δεν ανέχεται, δεν συμβιβάζεται με την εργασιακή ζούγκλα. Πρωτοστατεί στον αγώνα, διεκδικεί συγκροτημένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας»: Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος και πρόσθεσε:

«Η ασυδοσία των εργοδοτών και η στήριξη των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου πρέπει να συναντήσουν την ανυπότακτη, την ασυμβίβαστη στάση των εργαζομένων και του λαού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού δεν μπορούν να μπουν σε κανένα παζάρι, δεν μπορεί να ανεχτεί κανείς κανένα επιχείρημα που ακούγεται αυτές τις μέρες, για την υποχρέωση του σερβιτόρου να σερβίρει κολυμπώντας στη θάλασσα, ότι είναι μια δουλειά και αυτή και γίνεται με τη θέληση του εργαζόμενου.

(...) Αλήθεια, τι άλλο θα ζητήσουν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους; Εχει όρια η προσφορά υπηρεσιών από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την ανταγωνιστικότητα όπως προβάλλουν; Μπορεί κανείς να ανέχεται τον εξευτελισμό του ανθρώπου αποδεχόμενος κάθε είδους εργασία η οποία θα ζητηθεί; Κάποιος που δουλεύει 10 και 12 ώρες μέσα στο νερό τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία του;


Η εργατική τάξη, το κίνημά της, πρέπει να μπει εμπόδιο στις μορφές εργασίας που επιβαρύνουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να βάλει τα όρια της αξιοπρέπειας των πολλών που ιδρώνουν, ματώνουν για τον αμύθητο πλούτο που τσεπώνουν οι λίγοι. Να μιλήσουμε για την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων στην αξιοποίηση καθετί που θα παράγει κέρδος; Εδώ είναι που τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού».

Ανάπτυξη εκ διαμέτρου αντίθετη με τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ που αρχίζουν από σήμερα εμπεριέχουν εξαγγελίες που ικανοποιούν τις αξιώσεις του κεφαλαίου για άρση κάθε εμποδίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία.

«Αυτή η ανάπτυξη», είπε, «ούτε για όλους ούτε δίκαιη μπορεί να είναι, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διασφαλίζει τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

(...) Η ανάπτυξη και στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού δείχνει καθημερινά ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων του κλάδου, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, συνολικά του λαού της χώρας μας.

Τα ρεκόρ αφίξεων, των ταξιδιωτικών εισπράξεων, των κερδών των μεγάλων τουριστικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την κατάσταση που ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Σε σχέση με πέρσι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική αφού οι εργαζόμενοι είναι ίδιοι ή και λιγότεροι.

Με τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο νησί κατά 23,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε χτες ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων και σημερινός δήμαρχος, καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας που αναλογεί σε καθέναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού.

Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας, οι συνέπειες από την πολύωρη δουλειά στο νερό του δύτη - σερβιτόρου, τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι μάγειροι καθημερινά, αποτυπώνουν την "πρόοδο" και την "ευημερία" που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων.

Τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοδοτικά εγκλήματα που η νομοθεσία βαφτίζει "ατυχήματα", οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν επαγγελματικές ασθένειες που έχουν για "κόστος" την ικανότητα για εργασία μέχρι και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν καμιά ένδειξη προόδου σε έναν κλάδο μάλιστα που δεν έχει την ίδια επικινδυνότητα με αυτόν της βιομηχανίας.

Φτάνουν στο σημείο να συνοδεύουν οι προϊστάμενοι τον εργαζόμενο που έπαθε ατύχημα στο νοσοκομείο όχι από ενδιαφέρον, αλλά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δηλωθεί ως εργατικό "ατύχημα".

Οπως εδώ, που τον σερβιτόρο τον θέλουν και κολυμβητή για να σερβίρει μέσα στη θάλασσα, προκαλώντας και από πάνω, ισχυριζόμενοι ότι γίνεται με τη θέλησή του.

Το «θαύμα» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

(...) Το τουριστικό θαύμα των εκατομμυρίων αφίξεων, των τεράστιων κερδών για ξενοδόχους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες χτίζεται πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση, με εργαζόμενους να διαμένουν σε φαβέλες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα. Να εργάζονται με 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης. Με μηδενική αύξηση των εργαζομένων στην εστίαση και με αύξηση μόλις 40 ευρώ στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Αυτό το "θαύμα" για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Συναινούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Χάρη στους νόμους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι εστίασης έχουν τα χρήσιμα γι' αυτούς "παραθυράκια": Για να αποφεύγουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να καταστρατηγούν το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων, για να μη διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής για τους εποχικούς εργαζόμενους. Με τη στήριξή τους δεν υπογράφουν ΣΣΕ με όρους αμοιβής και εργασίας τέτοιους που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή και τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τον καθορισμό καθηκόντων των εργαζομένων για να μην έχουμε φαινόμενα σερβιτόρου - δύτη. Ισχύουν προνόμια και νόμοι που ψήφισαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όπως η γενίκευση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης, της εργολαβικής εργασίας, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, του εφάπαξ στην 20ετία, η μείωση της διάρκειας στο ταμείο ανεργίας και ο αποκλεισμός χιλιάδων ανέργων, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και την Εστίαση ξέρουν πολύ καλά ότι η μια μετά την άλλη οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές στη Ρόδο, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν πολύτιμα στηρίγματα των κυβερνήσεων και των μεγαλοξενοδόχων. Από κοινού συνδιαμόρφωσαν τον περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί τις μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις, την παράδοση μεγάλων εκτάσεων γης, παραλιών και δασών στην εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αποκαλύπτει τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, αγωνίζεται για την οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των αναγκών τους. Ο,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, το κέρδισαν, γιατί στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" απαντήσαμε υπερασπιζόμενοι τις ζωές μας, μαχητικά και αποφασιστικά!».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Κατσώτης χαιρέτισε όσους έδωσαν μαζί με τους κομμουνιστές στις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ και στη Ρόδο, και σημείωσε ότι η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωσή του, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παντού, σε σωματεία, σε δήμους και Περιφέρειες, για να μπουν μπροστά οι ανάγκες τους και όχι τα κέρδη των λίγων, και ότι μπροστά και στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ