Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Αδεια τα ταμεία ιδρύματος ΑμεΑ, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Θεραπευτηρίου - Παιδαγωγικού Κέντρου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Μέριμνα» πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, και του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας, με επικεφαλής την πρόεδρό του Αννα Πελεκούδα.

Απαίτησαν την άμεση πληρωμή των εργαζομένων για τη μισθοδοσία του Ιούνη, που δεν έχει καταβληθεί, αλλά και χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος.

Οπως έγινε γνωστό, τα ταμεία του ιδρύματος «άδειασαν» και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, με τους εργαζόμενους στον χώρο να απαιτούν έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για τη λήψη άμεσων μέτρων και την απαίτηση χρηματοδότησης.

Απέναντι στην παρέμβαση των συνδικαλιστών η διεύθυνση επικαλέστηκε χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ίδρυμα, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί από τα νοσήλια που καταβάλλουν οι ωφελούμενοι. Σημειώθηκε επίσης η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την περίοδο 2016 - 2017 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αφού από 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο έπεσε στα 100 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν αποκαταστάθηκαν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε δε ότι έγινε αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έκτακτη χρηματοδότηση, χωρίς η τελευταία να έχει απαντήσει εδώ και τέσσερις μήνες.

Η διεύθυνση παρέπεμψε σε χρήματα που αναμένει να εισπράξει από την Περιφέρεια, 50 χιλιάδες ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών, με τους συνδικαλιστές να απαιτούν άμεση απάντηση από την πλευρά της και σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Ο τελευταίος, στην τηλεφωνική παρέμβαση, αφού επικαλέστηκε ότι έχει κατατεθεί αίτημα στην κυβέρνηση εδώ και περίπου έξι μήνες, χωρίς να δοθεί ποτέ απάντηση, δήλωσε και ...μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Τηλεφωνική παρέμβαση έγινε και στον πρόεδρο της «Μέριμνας», ο οποίος απουσίαζε.

Σε κρίσιμη κατάσταση το ίδρυμα

Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τη λειτουργία του ιδρύματος, στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά, πρωί - απόγευμα, σε διάφορες δράσεις, 95 ωφελούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει περικοπές στη φροντίδα, αφού πλέον προσφέρεται μόνο το δεκατιανό, κι αυτό με μέριμνα από τα νοσοκομεία της πόλης.

«Είναι ντροπή το 2023 να μην μπορεί να λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος, με ιδιαίτερες ανάγκες, με βάση τα αναγκαία για τα ΑμεΑ στάνταρ, να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και να κινδυνεύουν αυτά τα ιδρύματα να μην έχουν καν ρεύμα», τόνισαν οι συνδικαλιστές στην περιφερειακή αρχή και στη διεύθυνση του ιδρύματος, απαιτώντας ταυτόχρονα όλες τις αναγκαίες ενέργειες χρηματοδότησης, άμεση πληρωμή των εργαζομένων, κάλυψη όλων των αναγκών και όχι περικοπή τους.

Για αύριο Πέμπτη έχει οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, καθώς τα χρήματα του ταμείου δεν επαρκούν ούτε για τα καύσιμα.

Ακολούθησε ενημέρωση των εργαζομένων, όπου προτάθηκε από τους συνδικαλιστές να πραγματοποιηθεί άμεσα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και όπου αλλού απαιτείται, για την απαίτηση μόνιμης, σταθερής λύσης και όχι να αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης ανά μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ