Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό κυνηγητό του λαού

Eurokinissi

Τροχιοδεικτικές βολές κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στον ΑΝΤ1.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι έχει πρόγραμμα «σαφέστατα κοστολογημένο» και εγκεκριμένο από την ΕΕ, δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο, παραπέμποντας την αύξηση που τάζει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε βάθος 4ετίας σε «παραγωγικές επενδύσεις» που φιλοδοξεί να γίνουν, όταν αυτές προϋποθέτουν να είναι όσο πιο φθηνή η εργατική δύναμη, συμπιεσμένο το «μισθολογικό κόστος» και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Αυξήσεις που στην καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να εμφανιστούν πριν από το 2029!

Αποκαλυπτικός ήταν και για τις 10.000 προσλήψεις που τάζει στο ΕΣΥ, όπως και για το κοινό πρόγραμμα που καλούνται να εφαρμόσουν τα αστικά κόμματα όποιο κι αν είναι στη κυβέρνηση: «Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», είπε, «συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: Μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση. Αρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε». Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον λαό και τους εργαζόμενους στον κλάδο, επέμεινε ότι αυτές οι 10.000 θέσεις που τάζει «είναι νέες προσλήψεις, αλλά μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος, κάπου αλλού, και να αποφασίσεις εσύ να δώσεις περισσότερες θέσεις στο ΕΣΥ», το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και γι' αυτές τις «προσλήψεις» - σταγόνα στον ωκεανό θα αποδυναμώσει άλλους τομείς όπου επίσης υπάρχουν κενά κι ενώ οι ανάγκες του λαού αυξάνονται παντού.

Ταυτόχρονα, είπε ότι «η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα», αλλά αρνήθηκε κάθε μείωση στον ΦΠΑ, έστω σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ υπερασπίστηκε την κερδοφορία των ομίλων με επιχειρήματα του τύπου, «μα έχουμε ελεύθερη αγορά, τι θα κάνουμε; "Να κάνετε ελέγχους για να προσδιορίσουμε το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης"; Αυτά, συγγνώμη, είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται». Ως λύση έδειξε την πενιχρή «αύξηση των μισθών» που στο μεταξύ την τρώει ο πληθωρισμός, και την πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο «Market Pass», από τα γνωστά επιδόματα διαχείρισης της φτώχειας. Απέρριψε εξάλλου κάθε στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάποια ουσιαστική στήριξη. Πολύ απλά διότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ και γιατί η χώρα μας παράγει πολλή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο», ισχυρίστηκε, υπερασπιζόμενος ξανά την επέκταση των ΑΠΕ όπου θησαυρίζουν τα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας.

Σαφής ήταν και για την πρόθεσή του να «τρέξει» ακόμα πιο γοργά την «αξιολόγηση». «Το κάναμε στην Παιδεία, ξεκινήσαμε με τα σχολεία, τις σχολικές δομές, τώρα πηγαίνουμε στην αξιολόγηση του προσωπικού. Αυτό είναι κάτι το οποίο περνάει πια σε ολόκληρο το Δημόσιο», είπε, επικαλούμενος την ανάγκη για «μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες μόνο εμείς πιστεύουμε».

Επιβεβαιώνοντας, τέλος, τα παιχνίδια των αστικών τάξεων σε βάρος της μειονότητας είπε ότι «το προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές». Οτι «πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις», αλλά «αυτή τη φορά ξέφυγαν τελείως». Μίλησε, ειδικότερα, για «ξεδιάντροπη στήριξη την οποία παρείχε το τουρκικό προξενείο σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά έκανε γαργάρα το γεγονός ότι στο περιλάλητο έγγραφο της ΕΥΠ, που διακινούνταν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν κι ένας μουσουλμάνος υποψήφιος του κόμματός του.

Σε κάθε περίπτωση έκανε σαφές ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ερντογάν μετά τις εκλογές στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη γκάμα των Ελληνοτουρκικών, βάζοντας «μείζον ζήτημα» την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντάς το μέχρι την παραπομπή στη Χάγη.

Ως «ατού» της ελληνικής πλευράς σε αυτό το παζάρι έβαλε υποθέσεις όπως ότι «το καινούριο άνοιγμα» της Αγκυρας στη Δύση περνά μέσα από τον «διάλογο» Ελλάδας - Τουρκίας, ή ότι η ντόπια αστική τάξη έχει «ενισχύσει τις συμμαχίες» της κατονομάζοντας π.χ. Γαλλία και ΗΠΑ, αποσιωπώντας τις ισχυρές, πολυεπίπεδες σχέσεις τέτοιων κέντρων με τη γείτονα, όπως και το γεγονός ότι η προκλητικότητά της βρίσκει ερείσματα ακριβώς στις πολυδιαφημισμένες διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ