Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Η πρόταση του ΚΚΕ, η μόνη ρεαλιστική που συμφέρει τον εργάτη

Συνάντηση με το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών

Μετά την ομιλία του στους εργαζόμενους στη Ζώνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τις διοικήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών της COSCO και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής. Από τους συνδικαλιστές αναδείχθηκε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη Ζώνη, αξιοποιώντας αναλόγως το βάρβαρο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου για τα κέρδη τους.

«Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα γίνονται ατυχήματα», μικρά ή μεγάλα, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ενα 24ωρο πριν τη συγκέντρωση είχε γίνει ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» και όπως σημειώθηκε από τους συνδικαλιστές «ο συνάδελφος ήρθε σε επαφή με 380 βολτ ρεύμα και δεν έγινε κάρβουνο από μία λεπτομέρεια».

Αναφέρθηκαν στις 9 απεργίες που έχουν κάνει από την αρχή του χρόνου, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες Επιτροπές, να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που αφορά και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ αρνήθηκαν να κηρύξουν ως υποχρεωτική προσφέροντας μία ακόμα μεγάλη υπηρεσία στην εργοδοσία.

Επισημάνθηκε ακόμα η διάλυση του Κέντρου Υγείας που υπήρχε μέσα στη Ζώνη, που πρέπει να επαναλειτουργήσει πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο για να σώζονται ζωές, σε συνδυασμό με το Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, το οποίο εγκαινίασε δύο φορές ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για 150 γιατρούς και νοσηλευτές και τελικά «δεν μπορούν να κάνουν έστω αντιτετανικό ορό, ή να βγάλουν ένα γρέζι από το μάτι, απλά πράγματα, ενώ είναι ζήτημα αν έχει 5 υγειονομικούς», σημείωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου.

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι με ευθύνη του ΟΛΠ (δηλαδή της COSCO) και των κυβερνήσεων, επειδή έχει κόστος, έκλεισε και ο μοναδικός πυροσβεστικός σταθμός που λειτουργούσε μέσα στη Ζώνη!

«Εμείς διεκδικούμε όχι μόνο την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού της Πυροσβεστικής, αλλά και να συμπεριλαμβάνει και ειδικευμένους διασώστες», ανέφερε ο Σ. Πουλικόγιαννης, υπενθυμίζοντας τον εγκλωβισμό εργαζόμενου που είχε γίνει σε τάνκι δεξαμενόπλοιου, που ούτε η ομάδα της ΕΜΑΚ που ήρθε δεν μπορούσε να τα καταφέρει και χρειάστηκαν ώρες για να απεγκλωβιστεί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το Συνδικάτο «είναι δύναμη για τον εργάτη» και πως τα Συνδικάτα στη Ζώνη θα πρέπει να συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ταυτόχρονα με τη σύμβαση είναι και το θέμα της Υγείας, της Παιδείας, συνολικά των αναγκών των εργαζομένων, θα κλιμακωθεί.

Επισήμανε ότι το κύριο είναι βέβαια η προστασία της ζωής και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «όσο δεν αλλάζει ριζικά η κατάσταση και η εργατική τάξη δεν πάρει την εξουσία», αν «δεν αποφασίσουμε να αλλάξουμε ρότα» ώστε «να εκλέγετε όπως τον πρόεδρο στο συνδικάτο, τον βουλευτή που θα στείλετε στην εθνική αντιπροσωπεία, έναν εργάτη από εδώ που θα έχει την ευθύνη να μεταφέρει τα ζητήματά σας, και εκεί στην εργατική κυβέρνηση τα αντίστοιχα υπουργεία να σχεδιάζουν επιστημονικά, κεντρικά για το πώς θα φτιάξουν και τα Κέντρα Υγείας μέσα εδώ και να τα στελεχώσουν με διασώστες, πώς θα πάρουν μέτρα προστασίας της ζωής και βελτίωσης του μεροκάματου και των συνθηκών δουλειάς κ.λπ., τους νόμους, πριν ψηφιστούν να τους συζητάτε στις συνελεύσεις και να λέτε γνώμη και να τους διορθώνετε», επισημαίνοντας πως «αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε για τη λαϊκή διακυβέρνηση που πρέπει να γίνει με πρόγραμμα», γιατί αλλιώς «οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί θα αλλάζουν, ωστόσο "όλα τα ίδια θα μένουν" και θα χειροτερεύουν για τη ζωή του εργάτη» και αυτό όταν «η Ελλάδα έχει και εργατικό και επιστημονικό δυναμικό έμπειρο και εξειδικευμένο, πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές». Η πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε, «δεν είναι όνειρο απατηλό, είναι το μόνο ρεαλιστικό που συμφέρει τον εργάτη, τον λαϊκό άνθρωπο γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ