Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πνίγηκαν περιοχές, ανύπαρκτα τα αντιπλημμυρικά έργα

Τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πολύωρη νεροποντή η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα πλημμυρισμένους δρόμους σε όλη τη Θεσσαλονίκη και πολλά πλημμυρισμένα σπίτια, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολίχνης, επιβεβαιώνουν ξανά ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σταθερά απών τις κρίσιμες στιγμές για τον λαό. Φέρνουν για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ειδικά στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων. Δείχνουν ότι παρά τη «σκόνη» που σηκώνεται για το αντιλαϊκό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από αυτό διαχρονικά κοστολογείται ως απαγορευτική η κάλυψη σημαντικών και κρίσιμων αναγκών του λαού.

Προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως στον δήμο Παύλου Μελά (Πολίχνη) και σε οικισμούς του δήμου Θέρμης. Για 4η φορά μέσα σε δύο χρόνια, εξαιτίας της υπερχείλισης του Ξηροπόταμου, πολλοί κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να πνίγονται στις λάσπες. Πλημμύρισε και ένας Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και παρασύρθηκαν τουλάχιστον 3 οχήματα.

Στο πλευρό των κατοίκων οι κομμουνιστές

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους κατοίκους βοηθώντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση των ζημιών και των σοβαρών προβλημάτων που έχουν υποστεί. Μαζί τους και ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εκαναν πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Στην περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο βρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, Θανάσης Κουτσουράς, Αναστασία Παπαδοπούλου και Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι που βλέπουν ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση, απέναντι στο ρέμα του Ξηροπόταμου, παραμένει στα χαρτιά εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Κατήγγειλαν ότι δεν γίνονται ούτε υποτυπώδη έργα συντήρησης και καθαρισμού του ρέματος. Αναγκάζονται να στήνουν αυτοσχέδια «οχυρωματικά έργα» για να εμποδίσουν την είσοδο του νερού (με τσουβάλια άμμου και άλλες πρόχειρες κατασκευές) μήπως και σώσουν τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκε να επέμβει και για μεταφορά ασθενών που είχαν εγκλωβιστεί σε ιδιωτική κλινική αιμοκάθαρσης που λειτουργεί στην περιοχή.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στον δήμο Νεάπολης - Συκεών εξαιτίας του Ξηροπόταμου. Μία οικογένεια σε σπίτι στην οδό Μαυρομιχάλη, πλάι στο ρέμα που υπερχείλισε για ακόμη μια φορά, έζησε μια εφιαλτική νύχτα, με το σπίτι της να έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές. Σπίτια και μαγαζιά έπαθαν ζημιές και στην οδό Καραβαγγέλη και σε πολλές γειτονιές του δήμου.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στα Βασιλικά, στη Σουρωτή, στη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή της επέκτασης και του φράγματος. Στα Βασιλικά προβλήματα προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος σε σπίτια, δρόμους του οικισμού, θερμοκήπια και καλλιέργειες.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:

  • Να κηρυχθούν οι πλημμυροπαθείς περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων
  • Να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των αναγκών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να δρομολογηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα έργα και οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή και να ενισχυθεί η Πολιτική Προστασία με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής».
Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στη Δυτ. Μακεδονία

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Κλεισούρα Καστοριάς και το Μηλοχώρι Εορδαίας κινδύνευσαν και κατοικίες ενώ στη νοτιοδυτική λεκάνη του δήμου Εορδαίας και τα χωριά Μηλοχώρι, Εμπόριο, Φούφα, Δροσερό, Ασβεστόπετρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με καταστροφές σε δρόμους και αγροτικές υποδομές από τις πλημμύρες των καναλιών, οι δε καλλιέργειές τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Στον δήμο Εορδαίας, περίπου 1.200 στρέμματα πατάτας στο χωριό Φούφα έχουν καταστραφεί, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν και οι καλλιέργειες στα κεράσια και τα μήλα, επιφέροντας νέο σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς και τα εισοδήματά τους.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια βουλευτή στην ΠΕ Κοζάνης, επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους κατοίκους υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών στην αγροτική οδοποιία και σε σπίτια με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων. Αντίστοιχα ότι άμεσα χρειάζεται να γίνουν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εικόνες από το μέλλον» του φθινοπώρου που έρχεται(2022-08-24 00:00:00.0)
Η διαχρονική εγκληματική πολιτική ανυπαρξίας μέτρων προστασίας ξανά στο προσκήνιο(2021-12-14 00:00:00.0)
Προμελετημένο έγκλημα διαρκείας(2021-10-19 00:00:00.0)
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο(2010-02-18 00:00:00.0)
Διαχρονικό πολιτικό έγκλημα(2007-11-20 00:00:00.0)
«Πνίγηκε» και η Θεσσαλία(2002-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ