Οσο περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα φτάνουν στο Κίεβο, τόσο μικρότερο τμήμα της Ουκρανίας θα απομείνει, απειλεί ο Πούτιν
Τα άρματα «Leopard» στην Ουκρανία καίγονται, το ίδιο θα συμβεί με τα F-16, απειλεί ο Πούτιν, «προειδοποιώντας» για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε όλη την Ευρώπη |
Οι συζητήσεις για την ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 11 - 12 Ιούλη στο Βίλνιους, για τον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» προς το Κίεβο, αλλά και οι «διαρροές» για τις προθέσεις της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής να στείλουν ακόμη και στρατεύματα στην Ουκρανία, δείχνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση έχει μπει σε ακόμα πιο επικίνδυνη τροχιά έντασης και επέκτασης του πολέμου.
Από την πλευρά της, η Μόσχα επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει σχεδόν εξελιχθεί σε πόλεμο Ρωσίας - Δύσης και απειλεί ανοιχτά με επέκταση του πολέμου μπροστά στο ενδεχόμενο να σταλούν στην Ουκρανία μαχητικά F-16 και άλλα αντίστοιχα δυτικά αεροσκάφη. Επίσης, επαναφέρει όλο και πιο έντονα τις τελευταίες μέρες το ζήτημα δημιουργίας μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» για να προστατεύονται τα ρωσικά εδάφη από επιθέσεις με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «προειδοποίησε» ανοιχτά πως η παράδοση F-16 στην Ουκρανία συνιστά πρόκληση και αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας:
«Τα τεθωρακισμένα καίγονται, πολλά τεθωρακισμένα έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των "Leopard"... Αυτό θα συμβεί και με τα F-16. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά εάν αυτά τοποθετηθούν σε αεροπορικές βάσεις εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιηθούν σε εχθροπραξίες, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς και πού επηρεαζόμαστε από τα μέσα που χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες εναντίον μας».
«Αυτό», συμπλήρωσε, «συνιστά σοβαρό κίνδυνο να συρθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ σε αυτήν την ένοπλη σύγκρουση».
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά δεν απέρριψε ποτέ τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ είπε ότι ήταν η Ουκρανία αυτή που δήλωσε την απροθυμία της, κάτι που εδραιώθηκε με το διάταγμα του Ζελένσκι ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, όσο ηγείται ο Βλ. Πούτιν.
Αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή κατά του «καθεστώτος του Κιέβου» για την «ασφάλεια του λαού του Ντονμπάς» «τώρα πρακτικά είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Μόσχας και της συλλογικής Δύσης».
Σχολιάζοντας δε την υπενθύμιση του Πούτιν στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι ένας από τους στόχους ήταν η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ είπε ότι ο στόχος αυτός «έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί όλο και λιγότερα από τα όπλα της. Και χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα όπλα που παρέχουν οι δυτικές χώρες».
Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο έδαφος της Ουκρανίας εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί ρωσικών περιοχών, ο Πεσκόφ τόνισε ότι καθώς το εύρος των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία επεκτείνεται, τόσο θα επεκτείνεται και η «νεκρή ζώνη», «δηλαδή η απόσταση που θα πρέπει να απομακρύνουμε τους Ουκρανούς από τα εδάφη μας».
Νωρίτερα ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει ότι «η Ρωσία θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο διά των όπλων, ελευθερώνοντας όλη την επικράτεια της πρώην Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τους Ουκρανούς ναζί. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Ο ουκρανικός στρατός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα ηττηθεί, όσους νέους τύπους οπλισμού και αν λάβει από τη Δύση. Και όσο περισσότερα όπλα έρχονται, τόσο λιγότεροι Ουκρανοί και τόσο λιγότερο τμήμα της αλλοτινής Ουκρανίας θα απομείνουν».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η άμεση εμπλοκή των ευρωπαϊκών στρατών του ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, η φωτιά του πολέμου θα τυλίξει όλη την Ευρώπη. Φαίνεται πως και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες γι' αυτό».
«Χρειάζεται να προελάσουμε μέχρι το Κίεβο; Αν ναι, θα χρειαστεί νέα επιστράτευση, αν όχι, δεν θα χρειαστεί. Δεν χρειάζεται επιστράτευση προς το παρόν», είπε με νόημα ο Πούτιν.
Κατά τη συνάντησή του το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη με Αφρικανούς ηγέτες και αξιωματούχους, οι οποίοι οργάνωσαν «ειρηνευτική» αποστολή σε Ουκρανία και Ρωσία, ο Πούτιν επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν υπογράψει προκαταρκτικά το προσχέδιο συμφωνίας με τη Μόσχα τον Μάρτη του 2022, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσίασε το έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει 18 άρθρα και παραρτήματα, στους Αφρικανούς ηγέτες, με ρήτρες για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, τις «εγγυήσεις ασφαλείας» κ.ά., πριν από την καθοριστική επίσκεψη του Βρετανού τότε πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, στο Κίεβο, που σήμανε την εγκατάλειψη των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός.
«Αφορά επίσης τις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλα πράγματα. Ηταν όλα γραμμένα - μέχρι τον αριθμό των οχημάτων και του προσωπικού», είπε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έγινε στο πλαίσιο των διεργασιών εκείνης της περιόδου.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Αφρικανοί ηγέτες ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για εκείνο το προσχέδιο συμφωνίας.
Ο Πούτιν έδειξε ενδιαφέρον για το «ειρηνευτικό» σχέδιο της αφρικανικής αποστολής, αλλά «αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.
Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε ηγέτες και αξιωματούχους από Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Ζάμπια, ΛΔ Κονγκό, Ουγκάντα, Αίγυπτο και τον Πρόεδρο των Νήσων Κομόρες που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης.
Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόζα, παρουσίασε τα 10 βασικά σημεία του «ειρηνευτικού σχεδίου», όπως αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και από τις δύο πλευρές, διπλωματικές διαπραγματεύσεις, διασφάλιση της κυριαρχίας των κρατών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ανταλλαγή αιχμαλώτων, μεταπολεμική ανοικοδόμηση κ.ά.
Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η αφρικανική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ο οποίος απέκλεισε «διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, όταν ο κατακτητής βρίσκεται στα εδάφη μας», αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «να παγώσουμε τον πόλεμο».
Η Δύση θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της με γνώμονα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί για αόριστο χρονικό διάστημα, δήλωσε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο οποίος υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (...) Για αυτό προετοιμαζόμαστε και σε αυτό προσανατολίζουμε την πολιτική μας», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας όσο χρειαστεί». «Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος στη σύγκρουση», ισχυρίστηκε.
«Μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της σύγκρουσης και αποδοχή μιας συμφωνίας που υπαγορεύεται από τη Ρωσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας την αφρικανική πρωτοβουλία.
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει τη γη της», συνέχισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αναφέροντας την υπό εξέλιξη αντεπίθεση. «Οσο περισσότερη γη απελευθερώσουν οι Ουκρανοί, τόσο πιο δυνατοί θα είναι τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Σύνοδος Κορυφής στο Βίλνιους δεν θα προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί, αλλά θα τη φέρει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ: «Οι σύμμαχοι εργάζονται σε ένα πολυετές πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία. Εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας για από κοινού διαβουλεύσεις για θέματα ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Υπενθύμισε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής στο Βίλνιους θα ενισχύσει την «άμυνα» του ΝΑΤΟ, με ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά.
Η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να κάνει «ευκολότερη» την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πρέπει «να πληροί όλα τα κριτήρια, όπως όλες οι άλλες χώρες», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε δημοσιογράφους.
Σε επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο προχωρά η ΕΕ, με αξιωματούχους της Κομισιόν να προαναγγέλλουν ότι «ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ περισσότερους μήνες ή ακόμη περισσότερο», επιβεβαιώνοντας τους ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης.
«Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών - αυτός είναι ένας πόλεμος μεγάλης σφοδρότητας στον οποίο παίζουν κρίσιμο ρόλο», ανέφερε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», υπενθυμίζοντας τη δέσμευση ΕΕ για προμήθεια 1 εκατ. βλημάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της καταστροφής του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (35 σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, 17 στην ουκρανική πλευρά), ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάνει λόγο για 31 αγνοούμενους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τους 11.000 και στις δυο πλευρές.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα απέρριψε την προσφορά του ΟΗΕ να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Κυριακή.
Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» (ΝΥΤ), επικαλούμενη μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών υλών, αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι η καταστροφή του τεράστιου φράγματος προήλθε από μια εσωτερική έκρηξη που προκλήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει, τη Ρωσία.
Ακόμη, μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους, δήλωσε σε προκαταρκτικά πορίσματα την Παρασκευή ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση να προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει Ρώσοι.
Σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δέκα μέρες, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα χάσει τα εδάφη που κατέχει σήμερα και «πρέπει να ετοιμάσει τους πολίτες της».
Πάντως, η Ουκρανία φαίνεται να σημειώνει προσώρας σχετικά μικρά εδαφικά κέρδη. Σύμφωνα με την Ουκρανή υφυπουργό Αμυνας, Χ. Μαλιάρ, τις τελευταίες δυο βδομάδες «στις περιοχές Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη απελευθερώθηκαν οκτώ οικισμοί», συμπεριλαμβανομένου του χωριού Πιατιχάτκι στην περιφέρεια Ζαπορίζια, αν και με «κολοσσιαίες» απώλειες, όπως είχε δηλώσει φιλορώσος αξιωματούχος.