Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τροχιοδεικτικές» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα

Υπερασπίζεται την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που προετοιμάζει τα επόμενα εγκλήματα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Να ξεπλύνει την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδηγεί σε εγκλήματα όπως αυτό της Πύλου, επιχείρησε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πάτρα. Οπως είπε, «τέσσερα χρόνια τώρα ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για το Προσφυγικό», περιορίζοντας «δραστικά τις μεταναστευτικές ροές που επηρεάζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, υποστήριξε ότι οι απάνθρωπες συμφωνίες της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, που στρώνουν το έδαφος σε αδίστακτα κυκλώματα διακινητών, σε πολλές περιπτώσεις με την κάλυψη κρατικών μηχανισμών στις χώρες προέλευσης και ΜΚΟ, συνιστούν τάχα «μια βαθιά ανθρωπιστική πολιτική», καθότι «όσο λιγότερες βάρκες αυτή τη στιγμή πλέουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει ένα καταστροφικό ναυάγιο, σαν και αυτό το οποίο βιώσαμε τις τελευταίες μέρες»!

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, παραχωρώντας την Κυριακή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, είπε πως «η Ευρώπη έχει σήμερα ανάγκη από εργατικά χέρια» και ότι «μία οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, όμως με τους όρους που θα θέσουμε εμείς, θα ήταν προς όφελος και της Ευρώπης και της Ελλάδος», επιβεβαιώνοντας βασικά ότι η «κάνουλα» της ΕΕ ανοίγει όποτε προκύπτουν ανάγκες για επιπλέον εργατικό δυναμικό.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προχωρήσει πιλοτικά σε τέτοιες διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και με το Μπαγκλαντές για να μπορούμε - το τονίζω, με τους δικούς μας όρους - να δίνουμε ευκαιρίες εργασίας σε μετανάστες οι οποίοι θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας, να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες που ήδη υπάρχουν σήμερα, παραδείγματος χάρη στον πρωτογενή τομέα». Πρόκειται στην πραγματικότητα για συμφωνίες κρατικού δουλεμπορίου, που τις έχουν ψηφίσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με άθλιους όρους για όσους επιλέξουν να έρθουν για δουλειά.

Στο μεταξύ, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών και διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά και με σταθερό άξονα τη βαθιά εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα επιδιώξει επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας:

«Θα προσέλθω με καλή διάθεση, γιατί υπήρξε αποκλιμάκωση στη ρητορική και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του καλού κλίματος και θα δούμε τη μια βασική διαφορά, αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει όμως και η θετική ατζέντα, εμπορικές σχέσεις κ.λπ. Ακόμη και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας, δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα "κόκκινα" με την Τουρκία. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση στο Αιγαίο».

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πανάκριβοι εξοπλισμοί γίνονται για τις ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα, στην αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα, απαντώντας σε «ενστάσεις» που βάζει ο Ερντογάν για τέτοιες αγορές από την ελληνική αστική τάξη, ο Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «συμμετέχουμε και οι δύο στο ΝΑΤΟ, σε μια ευρεία συμμαχία. Εμείς συμμετέχουμε στην ΕΕ και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνει - θα έλεγα - πρόσθετη διάσταση σε αυτή την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Αρα δεν κάνουμε μόνο καλό στον εαυτό μας, κάνουμε καλό και στη συλλογική προσπάθεια της Ευρώπης να αποκτήσει επιτέλους μια ενιαία αμυντική πολιτική».

Τέλος, επανέλαβε τον στόχο για αύξηση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη τετραετία, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ο ίδιος ότι πρόκειται για απλά ευχολόγια, αφού, όπως είπε, «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς», ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ενεργοί όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και ιδίως ο εκτρωματικός νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αποτελεί ορόσημο για το κεφάλαιο στη μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας με τη συγκράτηση και μείωση του μέσου μισθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ