Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Παραμένουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς κυβέρνησης - Λιμενικού

Ενώ έχουν ουσιαστικά σταματήσει οι έρευνες για πιθανούς επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, εντείνονται τα εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες που αυτό συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, τη στιγμή που το υπερφορτωμένο σαπιοκάραβο αρμένιζε για 5 μέρες στη Μεσόγειο και όλες οι αρμόδιες αρχές ήξεραν τη διαδρομή του.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 81 (ανασύρθηκαν 3 ακόμα σοροί που δεν αναγνωρίζονται), 104 είναι οι διασωθέντες (47 Σύροι, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί, 2 Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 10 ανήλικοι (5 Αιγύπτιοι, 5 Σύροι), ενώ γίνεται λόγος για συνολικά 750 επιβαίνοντες, με εκατοντάδες να είναι μανάδες και παιδιά, που τους είχαν κλειδώσει στα αμπάρια του πλωτού φέρετρου - αλιευτικού «Αντριάνα» και χάθηκαν στη θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι το σαπάκι είχε ξεκινήσει από την Αίγυπτο, ενώ φόρτωσε στο λιμάνι του Τομπρούκ στη Λιβύη. Εγινε αντιληπτό από την Frontex το πρωί της περασμένης Τρίτης και για 15 ώρες μέχρι να βυθιστεί σε διεθνή ύδατα 47 μίλια από την Πύλο, ήταν εμφανές ότι βρισκόταν σε κίνδυνο, αφού οι άνθρωποι κρέμονταν σαν τα τσαμπιά.

Κυβέρνηση και Λιμενικό προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για το έγκλημα, με τις αστείες δικαιολογίες. Απαντώντας δε σε δημοσίευμα του BBC, το Λιμενικό αναφέρει ότι «το πλοίο δεν κινούνταν για 7 ώρες πριν ανατραπεί» και ισχυρίζεται ότι η όποια ακινητοποίηση οφειλόταν στις στάσεις που έκανε για την παροχή τροφοεφοδίων από τα δύο δεξαμενόπλοια και «διήρκεσε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά».

Μέσα στις στάσεις που - σύμφωνα με το Λιμενικό - έκανε το σαπάκι, φέρεται να είναι και «η διαδικασία προσέγγισής του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ (σ.σ. αλιευτικού) σκάφους και των επιβαινόντων», δηλαδή το «δέσιμό» του με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που αρχικά δεν ανακοίνωνε το Σώμα πως είχε γίνει, αλλά αργότερα το παραδέχτηκε.

Πάντως, ο αποπροσανατολιστικός καβγάς που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης, αποσκοπεί να κρύψει τη συμφωνία τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, Δουβλίνο 2 κ.λπ.), στη σταδιακή εξάλειψη της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τελικά την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων για τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με το ανοιγόκλεισμα της κάνουλας των ροών όταν αυτό το συμφέρει.

Αυτή η βάρβαρη πολιτική είναι που τροφοδοτεί τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που πνίγουν τον κόσμο στη Μεσόγειο, με τις όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές που ανεβάζουν την «ταρίφα» του τρόμου για τους κατατρεγμένους. Μόνο από το 2014 οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι που χάθηκαν (νεκροί και αγνοούμενοι) ξεπερνούν τους 20.000.

Ανακρίσεις 9 συλληφθέντων

Στο μεταξύ, προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν πήραν χτες τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές στην υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν πάλι σήμερα στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Επίσης έγινε γνωστό ότι η πακιστανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σύλληψη 10 ατόμων που σχετίζονται με το εμπόριο ανθρώπων και ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 300 Πακιστανών που χάθηκαν στο ναυάγιο της Πύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ