Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χωρίς συμφωνία τα παζάρια στην ΕΕ για το πλαφόν στο αέριο

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ

Copyright 2022 The Associated

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ
Σε αδιέξοδο κατέληξε και χτες, κατά τη νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το ατέρμονο παζάρι που συνεχίζεται στη λυκοσυμμαχία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές αγοράς φυσικού αερίου.

Ο περιβόητος «δύσκολος συμβιβασμός» δεν επετεύχθη, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να βάζουν τον πήχη του πλαφόν πολύ υψηλά (στα 275 ευρώ/MWh), σε αντίθεση με χώρες που αντιτίθενται με αυτή την πρόταση (μεταξύ άλλων οι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία).

«Εγινε μία μεγάλη κουβέντα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε διμερή βάση» ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Π. Σζιτζάρτο, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, «οι Βρυξέλλες την αγνοούν».

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρ. Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος μόνο στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

Η υπόθεση παραπέμπεται εκ τούτου στους αρχηγούς των 27 κρατών - μελών που συνεδριάζουν αύριο, ενώ εάν δεν επιτευχθεί ούτε τότε συμφωνία, η υπόθεση θα συζητηθεί στο νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκέμβρη.

Προβλέψεις για μακροπρόθεσμη «ενεργειακή κρίση»

Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ενέργεια πρότεινε χτες ο επικεφαλής της τράπεζας JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα κρατήσουν «για χρόνια».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, εκτίμησε σχετικά με την ΕΕ πως δεν συντρέχει φέτος κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας, αλλά τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας πως το πρόβλημα «του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για χρόνια».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν στην κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού, θα έλεγα ότι πρέπει να προετοιμαστώ για πολύ χειρότερα. Ελπίζω να μην γίνει, αλλά σίγουρα θα προετοιμαζόμουν για το ενδεχόμενο να χειροτερεύσει πολύ».

Γερμανία: «Εκκλήσεις» για «εξοικονόμηση» με παγωμένα σπίτια...

Στη Γερμανία που οι θερμοκρασίες ξεκινούν πλέον από 8 βαθμούς υπό του μηδενός στο Ανόβερο και στους μείον 6 στη Βρέμη, ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες... «εξοικονόμησης» Ενέργειας, μειώνοντας τη θερμοκρασία και τους χώρους θέρμανσης.

«Εάν καίει η θέρμανση σε όλα τα δωμάτια στο μάξιμουμ, συνεχώς, τότε ίσως στο τέλος του χειμώνα να μην έχουμε αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ανάγκες της βιομηχανίας», ανέφερε ο Μιλέρ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Στην Ιταλία, η δημόσια «Αρχή κατά των Μονοπωλίων και για την Προστασία του Ανταγωνισμού» κάλεσε επτά εταιρείες Ενέργειας να «παγώσουν» τις αυξήσεις που επέβαλαν και να επιστρέψουν στις τιμές που ίσχυαν πριν από το καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 2,6 εκατομμύρια Ιταλούς και 7,5 εκατομμύρια συμβόλαια που καλύπτουν το 80% της αγοράς της χώρας.

Αύξηση των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε χτες νέο άλμα 30% στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέσα στον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας πλέον στα 249 δισ. δολάρια. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβριο μειώθηκαν 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (φτάνοντας τα 252 δισ. δολάρια), ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% (στα 501 δισ. δολάρια).

Ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, παρουσιάζοντας ωστόσο μια τάση «αποκλιμάκωσης». Ειδικότερα, βρέθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από το 7,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επιβραδύνθηκε έτσι κατά 0,4% σε σχέση με το 7,7% που είχε φθάσει τον Οκτώβριο.

Σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να ανακοινώσει κατά 0,50% την αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα βάρη δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εκτόξευση του πλεονάσματος στη Ρωσία

Την ίδια ώρα στη Ρωσία, σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία αποφέρει η διατήρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές.

Ετσι, παρά τις δυτικές κυρώσεις το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χτες πως τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού τετραπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο καταγράφοντας νέο ρεκόρ αύξησης των κρατικών εσόδων.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα ξεπέρασε τα 557 δισ. ρούβλια (κοντά στα 9 δισ. δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως φέτος τα ρωσικά κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές Ενέργειας ξεπέρασαν τα 10 τρισ. ρούβλια (περίπου 160 δισ. δολάρια).

Κίνα: Τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων στους ημιαγωγούς

Πακέτο κρατικών επιδοτήσεων ύψους 143 δισ δολαρίων (1 τρισ. γουάν) για την στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας απέναντι στο πρόσφατο αντίστοιχο πακέτο των ΗΠΑ ύψους περίπου 52,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν χτες Κινέζοι αξιωματούχοι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του πρακτορείου Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο κινεζικό πακέτο ενίσχυσης της παραγωγής ημιαγωγών και ερευνητικών προγραμμάτων εδώ και πέντε χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των σινικών κρατικών επιδοτήσεων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την αγορά εξοπλισμού ημιαγωγών από κινεζικές εταιρείες, κυρίως εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών ή εργαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ