Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συμβιβασμός σχετικά με τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία

Σε συμβιβασμό κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ ΕΕ και Ουγγαρία για να αποδεσμευτούν ορισμένα από τα ευρωενωσιακά κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, με αντάλλαγμα την έγκριση της Βουδαπέστης για τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ουγγαρία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, και είχαν δεσμευτεί ευρωενωσιακά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου η ουγγρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη». Από την πλευρά της η Βουδαπέστη παζάρευε την αποδέσμευσή τους, μη εγκρίνοντας αποφάσεις που προωθούσε η ΕΕ.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ ενέκριναν καταρχάς τη βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις» οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία, ανέφερε η τσεχική προεδρία.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής, που ανέμενε η κυβέρνησή του, πάγωναν από την ΕΕ. Ακόμα, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε ότι δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Κομισιόν, η οποία συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη «για να καταπολεμηθεί η διαφθορά» εξακολουθούν να μην επαρκούν.

Ο συμβιβασμός προβλέπει μείωση στα 6,3 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονται για τη Βουδαπέστη και θα καταβληθούν μόλις αρχίσουν να εφαρμόζονται οι σχετικές προϋποθέσεις για το «κράτος δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ