Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνουν τη σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα οι κυβερνήσεις του G7

Νέα σύγχρονα όπλα ζητά η Ουκρανία, «ειδικές αποστολές» της ΕΕ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και «ειρήνη» με τους όρους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αποστολή πυραυλικών συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αποστολή πυραυλικών συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία σε όλα τα «μέτωπα» αποφάσισαν οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) που συνεδρίασαν τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τη στήριξή τους στο Κίεβο.

Μαζί με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας με έμφαση στην αεράμυνά της, σε «πρώτο πλάνο» βρίσκονται οι προετοιμασίες και τα παζάρια για την επόμενη μέρα με κοινό στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, αλλά σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για την «πίτα» της ανοικοδόμησης, τους όρους της «ειρήνης» και τον συσχετισμό δυνάμεων στη λεγόμενη ευρωπαϊκή «ασφάλεια».

«Πρώτο βήμα» η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Συμμετέχοντας στη σύνοδο του G7 ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, πρότεινε να διοργανωθεί μια «Παγκόσμια Σύνοδος Ειρήνης» - πρόταση που είχε συζητήσει και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατη επικοινωνία τους.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι για... «να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη» η Δύση θα πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης, αλλά και σύγχρονη αεράμυνα, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το «πυραυλικό» πλεονέκτημα. Επίσης, ζήτησε «συνεχή υποστήριξη πυροβολικού με όπλα και οβίδες, περισσότερο πυροβολικό, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντ. Σμιγκάλ, που βρίσκεται στο Παρίσι, ζήτησε από τη Δύση συστοιχίες πυραύλων «Patriot» και άλλα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, «εκφοβίζοντας» με «άλλο ένα κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη» κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο «Reuters» ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή «Patriot» στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας βδομάδας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται η επίσημη έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

Η Γερμανία από την πλευρά της απέρριψε πρόσφατα σχετικό αίτημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το δεύτερο βήμα - κατά τον Ζελένσκι - είναι η «ανθεκτικότητα», με διατήρηση «οικονομικής, ενεργειακής και κοινωνικής σταθερότητας το επόμενο έτος».

«Το τρίτο βήμα είναι μια νέα διπλωματία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να φέρουμε την απελευθέρωση του λαού μας και όλων των εδαφών μας πιο κοντά». Κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να αποσυρθεί από τα ουκρανικά εδάφη τα Χριστούγεννα.

«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καλώντας την «ουκρανική πλευρά να λάβει υπόψη την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί», δηλαδή ότι η Ρωσία έχει «νέα εδάφη», διαφορετικά «οποιαδήποτε πρόοδος είναι αδύνατη».

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη», αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών του G7, σε μια γενικόλογη διατύπωση, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τους «όρους» της «ειρήνης», αν και καλούν τη Ρωσία «να τερματίσει τον πόλεμο αποσύροντας πλήρως και άνευ όρων τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος».

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Τζ. Κροσέτο, ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα σταματήσουν μόλις αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες: «Γνωρίζω ότι η στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να τερματιστεί αργά ή γρήγορα και θα τερματιστεί όταν θα έχουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τις οποίες όλοι ελπίζουμε».

Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας έχει εγκρίνει διάταγμα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα για ολόκληρο το επόμενο έτος, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας σε εκπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στην Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, σημείωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα είναι και πάλι εφικτή μετά το τέλος του πολέμου, καθώς θα «παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο». «Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε γι' αυτήν τη στιγμή», δήλωσε, «μόνο που αυτή η στιγμή δεν είναι τώρα. Τώρα κάνουμε αυστηρότερες τις κυρώσεις». «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και δεν θα τον κερδίσει», συμπλήρωσε.

«Ειρηνευτικό» σχέδιο με τους όρους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο «ειρηνευτικό» σχέδιο 10 σημείων που είχε παρουσιάσει στα μέσα Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί και πρότεινε να συγκληθεί μία «παγκόσμια σύνοδος ειρήνης», προκειμένου «να καθορίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία αυτά». Κάλεσε τους ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να επιδείξουν «ηγεσία» στην εφαρμογή της «Φόρμουλας Ειρήνης», «είτε στο σύνολό της είτε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία».

Σε αυτό το «σχέδιο των 10 σημείων» ο Ζελένσκι επανέφερε το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας Κιέβου» που επεξεργάστηκε η Ουκρανία μαζί με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για «εγγυήσεις ασφαλείας» από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα. Το σχέδιο αποκλείει τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει εξοπλισμό της Ουκρανίας με ΝΑΤΟικά πρότυπα, χωρίς να απορρίπτεται η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Και στο Μπαλί ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε καλέσει σε μια Παγκόσμια Διάσκεψη για να εδραιωθούν «τα βασικά στοιχεία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία» και να υπογραφεί το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου.

Μεταξύ άλλων τα «10 σημεία» ανέφεραν βήματα για την «ενεργειακή ασφάλεια» με προμήθειες αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε υποδομές Ενέργειας, που έχουν ως συνέπεια η Ουκρανία να μην εξάγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη και ενισχύουν τους «φόβους» της ΕΕ για αύξηση των προσφυγικών «ροών».

Διεθνής Διάσκεψη: Δέσμευση 1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Διεθνή Διάσκεψη για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 46 κρατών και 24 διεθνών οργανισμών, οργάνωσε χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Επίσης το Παρίσι οργανώνει και διάσκεψη μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων της Ουκρανίας και της Γαλλίας για τις «ανάγκες ανοικοδόμησης».

Παρεμβαίνοντας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε 843 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που έχουν χτυπηθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως επίσης και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης».

Η Γαλλία θα διαθέσει πρόσθετη βοήθεια 80,7 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 51,1 εκατ. για Ενέργεια, πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, υποδομές Υγείας και Μεταφορών. Η Γερμανία υποσχέθηκε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ βοήθεια για τον χειμώνα.

Συνολικά ανακοινώθηκε ότι δεσμεύτηκαν 1 δισ. δολάρια για να βοηθηθεί η Ουκρανία μέσα στον χειμώνα.

Κίεβο: Αποστολές της ΕΕ να περιφρουρούν ουκρανικές υποδομές

Σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρόταση, που αυξάνει την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου, προχώρησε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη Διάσκεψη στο Παρίσι.

Κάλεσε την ΕΕ «να στείλει ειδικές αποστολές σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που εμπλέκονται στην ενεργειακή προμήθεια της Ουκρανίας και από τις οποίες εξαρτάται η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας». Ακριβώς όπως οι αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στάλθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, υπάρχει συμφωνία για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τις λεπτομέρειες. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», προανήγγειλε ο Μακρόν.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ βαριά όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που βρίσκονται εκεί σε μόνιμη βάση, μπορούν να το επιβεβαιώσουν». Ο σταθμός έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις σχεδόν από την αρχή της εισβολής.

Η Λευκορωσία έθεσε χτες σε κατάσταση συναγερμού μία από τις στρατιωτικές μονάδες της στα νότια, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών γυμνασίων προκειμένου να αξιολογηθεί η μάχιμη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση είναι η τελευταία από τις ασκήσεις και άλλες στρατιωτικές δράσεις της Λευκορωσίας, «αμυντικού» χαρακτήρα, όπως ισχυρίζεται, καθώς στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο η περιοχή της Ουκρανίας που συνορεύει με τη χώρα.

Οι επιθεωρήσεις θα περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αρχικά τις μονάδες εκείνες που θα ήταν οι πρώτες που θα καλούνταν να αναλάβουν δράση σε περίπτωση οποιασδήποτε κλιμάκωσης, «είτε στα σύνορα της Λευκορωσίας είτε στο εσωτερικό της χώρας».

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επαφές στην Κωνσταντινούπολη

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσίας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αναφερθούν στο περιεχόμενό της, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες και στην ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής τμημάτων των ιδρυμάτων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτά τα κανάλια είναι σημαντικά πάντα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε περιόδους εντάσεων και σίγουρα σε περιόδους σύγκρουσης». Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα και επικεντρώθηκε «σε ένα μικρό σύνολο διμερών ζητημάτων, διμερείς ενοχλητικούς παράγοντες που τείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρεμποδίσουν τις παραγωγικές συνομιλίες».

Στο μεταξύ, τις διαφωνίες του Λευκού Οίκου με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών για τους όρους τερματισμού της ουκρανικής σύγκρουσης υπογραμμίζει η «Washington Post», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ ξεκίνησε χτες η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Αφρικανικής Ενωσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές στην Ουάσιγκτον ότι θέλουν απλώς τον τερματισμό της σύγκρουσης και αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που πιστεύουν ότι καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη διπλωματικής λύσης, σημειώνει η εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ