Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο είναι το ΚΚΕ και η πολιτική του πρόταση

Μαζική και μαχητική η πολιτική συγκέντρωση στην Πρέβεζα

Με ομιλία σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση μελών και φίλων του ΚΚΕ, αγωνιστών που συμπορεύονται μαζί του, που έδωσαν το «παρών», παρά την κακοκαιρία, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου «Οασις», ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πρέβεζα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ζήνα Μαλεζά, μέλος της ΕΠ και της ΤΕ Πρέβεζας.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις απ' τους Τ. Πανούση, οικοδόμο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στην Αρχαιολογία και γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Πρέβεζας, την Παναγιώτα Περδίκη, ειδικευόμενη ιατρό στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, εκλεγμένη στον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας με το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής», και τον Δ. Ντούλια, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στη Λάκκα Σουλίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες και στις εκλογές, με τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

«Δεν σας ζητάμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε πως αυτό που επείγει σήμερα είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά», σημείωσε.


Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ένταση της καταστολής από ένα σάπιο διεφθαρμένο κράτος, που γίνεται ολοένα πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

«Εχουμε και λέμε: Υποκλοπές και παρακολουθήσεις και ένας νέος νόμος για την ΕΥΠ, ο οποίος ενισχύει ακόμα περισσότερο το οπλοστάσιο μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης. Αλλωστε, αυτός είναι ο στόχος τους: Να δυναμώσουν δραστικά τα όπλα που έχει στα χέρια της η σημερινή και κάθε κυβέρνηση, συνολικά η αστική τάξη και το κράτος της. Στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας" που έχει γίνει "λάστιχο", για να μπορεί να τους χωρέσει όλους, πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους, τον λαό, σύμφωνα με το κρατικό δόγμα "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Και συνεχίζουμε: Ενταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού, που πότε έχει το πρόσωπο του κράτους - διαρρήκτη, που μπουκάρει στα σπίτια φτωχών ανθρώπων για να τα βγάλει στο σφυρί, πότε φοράει τη στολή αστυνομικού της δήθεν "προστασίας του πολίτη" και πυροβολεί εν ψυχρώ 16χρονους (...) Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την ανάγκη ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων «με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα, με προετοιμασία και οργάνωση από τα "κάτω", με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό. Με προοπτική να συναντηθούν όλες και όλοι στις απεργιακές μάχες, όπως αυτή της 9ης του Νοέμβρη, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές που προετοιμάζονται για τις 17 του Δεκέμβρη, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς, για αυξήσεις στους μισθούς».

Αυτή, τόνισε, πρέπει να είναι η απάντηση σε όσους καλούν τον λαό σε νέες θυσίες, «αυτήν τη φορά για να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Δηλαδή, να κάνει τι ο λαός; Να βάλει ξανά πλάτη για να διασωθούν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Μόνο που σήμερα, ελάχιστοι έχουν καταφέρει να "βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό", να μην πνίγονται. Οι περισσότεροι πληρώνουν ακόμα τα σπασμένα των προηγούμενων κρίσεων...».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ακρίβεια, που δεν είναι παροδική ούτε αντιμετωπίζεται με τα «καλάθια» του Γεωργιάδη, αλλά και στην ενεργειακή φτώχεια «γιατί η "πράσινη μετάβαση", για την οποία μας παραμύθιαζαν τόσα χρόνια, σημαίνει τελικά "πανάκριβη Ενέργεια"!». Προσθέτοντας πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της στρατηγικής του κεφαλαίου για την «πράσινη ανάπτυξη» με την απολιγνιτοποίηση, που όλες οι κυβερνήσεις υλοποίησαν. Και την ώρα που ο λαός κρυώνει οι εφοπλιστές και άλλοι καπιταλιστές, μεγάλοι επιχειρηματίες, βιομήχανοι κάνουν χρυσές δουλειές, επωφελούμενοι από το «ζεστό» χρήμα, τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα πληρώσει ξανά ο λαός, αφού για να εκταμιεύονται οι πόροι του, νέοι αντιλαϊκοί νόμοι θα ψηφίζονται, όπως την περίοδο των μνημονίων.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που «επιβάλλουν τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο, με στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, που εκτός όλων των άλλων έχουν απογειώσει τη συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», όπως «ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα με τη βάση του Αραξου, η οποία είναι κρίκος στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, όπως εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει σαν Κόμμα», τη βάση της Ανδραβίδας, αλλά και του Ακτίου, που «είναι μια ενεργή και συνεχώς αναβαθμιζόμενη ΝΑΤΟική επιθετική βάση».

«Τα ιπτάμενα ραντάρ, τα γνωστά AWACS που σταθμεύουν στη βάση αυτή, συμβάλλουν καταλυτικά στον έλεγχο των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Ευρασίας και Μέσης Ανατολής. Και όχι μόνο. Αλλά συμβάλλουν και στον συντονισμό των εναέριων, επίγειων και θαλάσσιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η βάση στο Ακτιο, εδώ στην περιοχή σας, στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια, φτάνει να δει τα κονδύλια που διαθέτει το ΝΑΤΟ για τον εκσυγχρονισμό της», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας «τα διάφορα γελοία που αναπαράγει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι η συμμετοχή μας, η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνιστά πράξη αλληλεγγύης εκ μέρους της χώρας, την οποία θα πάρουμε πίσω αν και όταν χρειαστεί, δηλαδή, αν η Τουρκία μας επιτεθεί, όπως μόνιμα μας απειλεί», τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα με στόχο να παραπλανήσει τον λαό» αφού η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως «στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας φυσάει αμερικανοΝΑΤΟικός αέρας, αλλά και το προφανές: Οτι οι τουρκικές διεκδικήσεις βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού για να διασφαλιστεί η συνοχή του ΝΑΤΟ, απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, παζάρια που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Επισήμανε δε πως στην εμπλοκή αυτή συμφωνούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Χειραφέτηση από κάλπικα διλήμματα

Αναφερόμενος στην «υπόσχεση» της κυβέρνησης για «σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τον καθένα να αναρωτηθεί: «Σταθερότητα για ποιον; Συνέπεια, συνέχεια για ποια συμφέροντα;». Οπως είπε, «η μόνη "σταθερότητα" που υπόσχεται ο Μητσοτάκης, είναι αυτή που έχουν ανάγκη οι καπιταλιστές για την κερδοφορία τους! Η μόνη "συνέπεια", η μόνη "συνέχεια", είναι αυτή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που "τρέχει" τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ φαίνονται παντού» και οι κομμουνιστές τα γνωρίζουν πολύ αφού «μαζί με άλλους αγωνιστές, μπήκαμε μπροστά για να αντιπαλέψουμε την πολιτική της, για να αποκαλύψουμε τις συνέπειές της, για να φρενάρουμε τις επικίνδυνες για τον λαό εξελίξεις, για να κερδίσουμε ορισμένες ανάσες ανακούφισης. Αυτή είναι η δική μας συνέπεια, που έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των πολλών, του λαού. Και όχι των λίγων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Οσοι, λοιπόν, βλέπουν στο ΚΚΕ τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα, μπορούν να δουν ξεκάθαρα και τα δικά τους συμφέροντα στις θέσεις του ΚΚΕ. Γιατί αυτά και μόνο τα συμφέροντα υπερασπίζεται, με τις θέσεις και τις προτάσεις του, το ΚΚΕ. Προτάσεις που με κάθε αφορμή απορρίπτουν όλα τα άλλα κόμματα», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος σε όσους ανθρώπους της βιοπάλης στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σκέψη ότι πιθανόν «δεν θα είναι και χειρότερα τα πράγματα από μια κυβέρνηση, όπως τη λένε, δήθεν προοδευτική, σε σχέση με αυτή της ΝΔ και του Μητσοτάκη», τους κάλεσε να προβληματιστούν: «Εκεί θα φτάσουμε; Να συγκρίνουμε την επιλογή ζωής που πρέπει να κάνουμε, κάθε φορά, με το ...χειρότερο; `Η να φτάσουμε να ζητάμε, να απαιτούμε το καλύτερο, αυτό που πραγματικά μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα; Αρχές του 2023 σε λίγο, ας σκεφτούν όλοι και όλες ότι αυτή η επιλογή, με κριτήριο κάθε φορά να αποφύγουν κάτι χειρότερο, μήπως απέτρεψε ποτέ μια τέτοια εξέλιξη; `Η αντίθετα την έφερε πιο κοντά και την γιγάντωσε, τη δυνάμωσε; Και πάντα από κάποιο λιγότερο κακό, πήγαμε στο χειρότερο;».

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, που ψήφισε και φυσικά θα εφαρμόσει όποιος κι αν είναι αύριο στο τιμόνι της αντιλαϊκής διακυβέρνησης. Οπως δεν έχει σχέση με τις «αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας», που όλοι επικαλούνται, καλώντας ουσιαστικά το κίνημα, τους εργαζόμενους «να έχουν πάντα στα χέρια τους μια μεζούρα, αυτή των κερδών των καπιταλιστών. Που όταν δεν έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, τότε μας λένε "δεν αντέχει η οικονομία" και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με μείωση του εισοδήματός τους».

«Για να καταλάβει κανείς τι υπηρεσίες προσφέρει στο σύστημα, πρέπει να ξέρει ότι τα λέει αυτά όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι σήμερα μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο σύστημα, αφού τίποτα δεν είναι ακίνητο. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται πως δεν θα κουνηθεί φύλλο και φυσικά δεν θα απειληθεί η σταθερότητα αυτού του βάρβαρου συστήματος», επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Και όμως, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η πραγματική πρόοδος σήμερα είναι να συμβάλουμε όλοι, όλος ο λαός με την πάλη του, στην αστάθεια ενός τέτοιου συστήματος. Η πρόοδος για τον λαό βρίσκεται στη χειραφέτηση από τα κάλπικα διλήμματα, στην αμφισβήτηση του συστήματος που γεννάει ακρίβεια, αυταρχισμό και πολέμους και στη συνάντησή της με την ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Γιατί η πραγματική πρόοδος είναι η κοινωνία όπου ευημερούν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Είναι η σοσιαλιστική ελπίδα. Ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο είναι το ΚΚΕ που με την πολιτική του πρόταση δίνει πραγματική διέξοδο στον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ