Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική που εμπορεύεται ακόμα και την αναπηρία

Μεγάλο ενδιαφέρον στη σύσκεψη με θέμα τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τις θέσεις του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η σύσκεψη της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ με θέμα τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Στη σύσκεψη μίλησαν η Κατερίνα Βεζύρη, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ και η Χρυσούλα Καρμπά, δρ. ψυχολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής και Γενικής Αγωγής Θεσσαλίας, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων.

Η Κ. Βεζύρη στάθηκε αρχικά στα «εμπόδια» που μπαίνουν στην πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ΑμεΑ καθώς και των χρονίως πασχόντων στην κοινωνία, απαντώντας μεταξύ άλλων στο ερώτημα «πώς αφού η επιστήμη προοδεύει σε επίπεδο γνώσης, θεραπευτικών εργαλείων, συσσωρεύεται πείρα, η χώρα διαθέτει ένα πολυάριθμο και ειδικευμένο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, υπάρχει εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και των τεχνικών μέσων, αυτό δεν αξιοποιείται; Γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες να αντιμετωπιστούν ή να μετριαστούν προβλήματα που σε προηγούμενες δεκαετίες ενδεχομένως και να μην μπορούσαν, πάλι δεν αξιοποιείται;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης. Το ζήτημα της αναπηρίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικό, αλλά και βαθιά κοινωνικό. (...) Οι ανάγκες του καπιταλισμού απαιτούν οι παροχές να συρρικνωθούν, να αποσαθρωθούν, να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη για την προστασία των παιδιών, των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων. Οι διαρκείς και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθούν στην ολότητά τους, όσο θα μπαίνουν στη λογική "κόστους - οφέλους" και των δημοσιονομικών αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας».

Αφού αναφέρθηκε στις αναγκαίες διεκδικήσεις που μπορούν να προσφέρουν μια ανακούφιση, παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο δρόμος που σας καλεί το ΚΚΕ είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες, να βάλει εμπόδια στην αθλιότητα που μας καλούν να συνηθίσουμε, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης απέναντι στη βαρβαρότητα του συστήματος που βάζει τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στη λογική κόστους - οφέλους, που εμπορεύεται ακόμα και την αναπηρία, για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Η Χρ. Καρμπά αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντάνε τα ΑμεΑ στην Εκπαίδευση, αλλά και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και ένταξης μετά την εφηβική ηλικία, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική της ένταξης και στην πρακτική εφαρμογή της δεν οφείλεται μόνο στις ελλείψεις, αλλά είναι θέμα κυρίως μιας πολιτικής που σχετίζεται με τη σύγκρουση διαφορετικών ιδεολογιών και συμφερόντων. Προφανώς ο καπιταλισμός δεν θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή φροντίδα, ούτε την καθολική εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών με ειδικές ανάγκες, ούτε την επαγγελματική τους αποκατάσταση».

Η πρόεδρος των πασχόντων ατόμων από θαλασσαιμία Δέσποινα Λουκάκη αναφέρθηκε στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου και ότι χρειάζεται να καλυφθούν τα οργανικά κενά, ενώ απαραίτητη είναι η αύξηση των μεταφορικών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων διαβητικών παιδιών και εφήβων, Αρίστη Αριστείδου, επισήμανε την έλλειψη διαβητολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου και την έλλειψη προσωπικών νοσηλευτών στα σχολεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βόλος - προσβάσιμη πόλη» Γεώργιος Λεμονής υπογράμμισε την έλλειψη προσβασιμότητας μέσα στην πόλη και τα κτίρια της πόλης για τα άτομα με αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ