Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες απειλές πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί»

«Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτήν την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ανέλαβε χτες να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ενώ η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, με φόντο την όξυνση πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών για όλα τα «καυτά» θέματα του πλανήτη.

Ενα 24ωρο αφού ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απειλούσε μέχρι και για χρήση των πυραύλων «Tayfun» κατά της ελληνικής επικράτειας, ο Τσαβούσογλου μιλώντας χτες στη Βουλή είπε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στα νησιά», ενώ απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες πρόσθεσε: «Αν η ΕΕ επιθυμεί να γίνει στρατηγικός εταίρος μας, τότε να σταματήσει να είναι το παιχνιδάκι του διδύμου της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή και ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες ακόμα και για χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν ακολουθεί «μια στατική και αμετάβλητη πολιτική», επισημαίνοντας πως «όταν οι πόρτες της διαπραγμάτευσης κλείνουν, κατευθυνόμαστε στο πεδίο (της μάχης)» αλλά «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για διαπραγμάτευση, διαπραγματευόμαστε και οι διαδικασίες εξομάλυνσης σχέσεων (με άλλες χώρες της περιοχής) είναι αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας». Σημείωσε άλλωστε ότι «αν το καθεστώς» στη Συρία «συμπεριφερθεί ρεαλιστικά, εμείς είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί (του) στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την πολιτική διαδικασία (μετάβασης) και την επιστροφή των Σύρων (προσφύγων)». Μάλιστα, αντίστοιχο κάλεσμα συνεργασίας «κατά της τρομοκρατίας» απηύθυνε και στο Ιράκ και χωριστά στους Κούρδους του Ιράκ (την αυτόνομη οντότητα που υπάρχει στα βόρεια).

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο υπουργός Αμυνας της Φινλανδίας, Αντι Καϊκόνεν, είπε ότι η χώρα του μπορεί να έχει νέα μέτρα στην «εργαλειοθήκη» της για να επιταχύνει την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ, ενώ, αναφερόμενος στο εμπάργκο εξαγωγών όπλων που το Ελσίνκι επέβαλε στην Αγκυρα το 2019, είπε ότι «καταρχήν και θεωρητικά» μια τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται πλέον.

Για καθορισμό ΑΟΖ Αιγύπτου - Λιβύης κάνουν λόγο ΜΜΕ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το βράδυ το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη. Τα σχετικά δημοσιεύματα σημείωναν ότι το Κάιρο επιδιώκει να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο και σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσει και το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF), το οποίο αποτελεί βασικό όχημα για την προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην περιοχή με ευρωατλαντική σφραγίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριήμερο συναντήσεων για διευθετήσεις και μπίζνες(2021-05-28 00:00:00.0)
Βασικός παράγοντας στην εξίσωση της «διατλαντικής συνοχής»(2021-03-27 00:00:00.0)
Ετοιμη για χάραξη θαλάσσιων ζωνών με Αίγυπτο δηλώνει η Τουρκία(2021-03-04 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με τα Εμιράτα για τη Λιβύη(2020-05-14 00:00:00.0)
Με «όλα τα μέσα» στο ιμπεριαλιστικό «παζάρι»(2019-12-25 00:00:00.0)
Βήμα κλιμάκωσης και κατοχύρωσης των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο(2019-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ