Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύεται» για λουκέτα σε νοσοκομεία ενώ η πανδημία φουντώνει

Με τις συνταγές της «ατομικής ευθύνης» και της εμπορευματοποίησης εντείνει τον φόβο και τον ανορθολογισμό

Eurokinissi

Ολα εκείνα τα εργαλεία που έχουν φέρει τα τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, από την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση μέχρι την προσαρμογή της αντιμετώπισής της σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μονοπωλίων, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «μέτρα» μπροστά στο 4ο κύμα που όπως φαίνεται «φουσκώνει», και μάλιστα με την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντίθετα προανήγγειλε παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, με κριτήριο το εγκληματικό ζύγι «κόστους - οφέλους». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους».

Από την άλλη, σε μια προσπάθεια να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, αναζήτησε «καταφύγιο» στον βολικό αντίπαλο που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και ενισχύει με την πολιτική και τις παλινωδίες της, δηλαδή στον ανορθολογισμό και τον φόβο. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο φέρει τη δική της σφραγίδα, επιχειρεί να το αξιοποιήσει για να καλλιεργεί τον διχασμό και τα ψευτοδιλήμματα, όπως «εμβολιασμός ή κατάρρευση των νοσοκομείων και της οικονομίας», την ίδια στιγμή που η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Οπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι», αναπαράγοντας σε μία ακόμα πιο εκφυλισμένη μορφή την απαράδεκτη λογική της «ατομικής ευθύνης», που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική από την έναρξη κιόλας της πανδημίας τον Μάρτη του 2020.

Στην ίδια βάση, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19. Μετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Τουρισμού, οι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιοι για την Αντεγκληματική Πολιτική και για την Πολιτική Προστασία - Διαχείριση Κρίσεων, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά. Στη σύσκεψη μπορεί να μη συζητήθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ή για την αντιμετώπιση της κατάστασης που κυριαρχεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά τονίστηκε ότι «δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους». Παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες - που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στις 15 Ιούλη. «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που σε μια σειρά κλάδους, όπως Τουρισμός και Υπηρεσίες, εφαρμόζονται πρωτόκολλα - λάστιχο για να μη θιγεί η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, με καταγγελίες π.χ. για την ακτοπλοΐα, όπου οι εφοπλιστές εφαρμόζουν τα δικά τους «μέτρα» υπερδιάδοσης, να πέφτουν κάθε μέρα βροχή.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των πολυδιαφημισμένων εμβολιασμών. Μια πορεία που σκοντάφτει στα «όρια» που βάζει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την υποβαθμισμένη ΠΦΥ, την ξεχαρβαλωμένη υγειονομική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση, τις αντιφάσεις στις προμήθειες και τα «μπρος - πίσω» στα ηλικιακά όρια, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εδώ και μήνες ψάχνουν μια απάντηση με βάση την πάθησή τους για το αν επιτρέπεται ή όχι να εμβολιαστούν κ.ο.κ.

«Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», είπε ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας την «ατομική ευθύνη» που αντιτάσσει η κυβέρνηση στην επέλαση της νέας μετάλλαξης. Για να το στοιχειοθετήσει, επικαλέστηκε στοιχεία όπως ότι το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Κάλεσε δε «να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας», αν και καθημερινά αποδεικνύεται ότι κάθε «μέσο» που αξιοποιεί η κυβέρνηση ενισχύει αμφιβολίες και φόβους σχετικά με τους εμβολιασμούς αλλά και το γενικότερο «σχέδιο αντιμετώπισης» του 4ου κύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, με κυβερνητικά στελέχη να τον διαψεύδουν από την πλευρά τους.

Στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το επόμενο δίμηνο «να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», αν και το τείχος ανοσίας έχει ανέβει στο 80% για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Σημειωτέον, στη σύσκεψη ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρίσκει έδαφος στις τεράστιες ελλείψεις για να εξαπλώνεται ο ιός(2021-11-30 00:00:00.0)
Στις 14 Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση(2021-09-07 00:00:00.0)
Ανακοινώσεις «υποχρεωτικότητας» εμβολιασμού και «μπαλάκι» οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις(2021-07-13 00:00:00.0)
Eντός των τειχών η «Δέλτα», μόλις στο 38,2% η εμβολιαστική κάλυψη(2021-07-06 00:00:00.0)
Εστιάζει στη «διαχειριστική ανεπάρκεια» για να μη μιλήσει για την εμπορευματοποίηση της Υγείας(2021-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ