Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Νέες «αποστολές» σε Λιβύη και Αίγυπτο

Από τα εγκαίνια της αιγυπτιακής βάσης στη Μεσόγειο
Από τα εγκαίνια της αιγυπτιακής βάσης στη Μεσόγειο
Διήμερη «επίσκεψη εργασίας» στη Λιβύη, σε Τρίπολη και Βεγγάζη, πραγματοποίησε Κυριακή και Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, εγγράφοντας μια ακόμα υποθήκη για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη για την «επόμενη μέρα» στη χώρα της Β. Αφρικής, που συγκεντρώνει το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε εκτενείς επαφές με αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης και επιχειρηματικούς φορείς στην Τρίπολη. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν στη Βεγγάζη, επ' αφορμή της ανασύστασης του εκεί ελληνικού Γενικού Προξενείου.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Προξενείου, ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι η Λιβύη «έχει ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες». Θύμισε τις επισκέψεις προηγούμενα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του Προέδρου του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μ. αλ Μένφι στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «καταδεικνύουν τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεών μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς».

Πρόσθεσε ότι σε Τρίπολη και Βεγγάζη είχε «χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η Ενέργεια, η Υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού».

Σημειωτέον ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι το Σάββατο εγκαινίασε μια ναυτική βάση με τον κωδικό «3η Ιουλίου» (στις 3/7/2013 ο Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του τότε Προέδρου, Μ. Μόρσι) που εκτείνεται σε περισσότερα από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μια ναυτική αποβάθρα 1.000 μέτρων με βάθος νερού 14 μέτρων. Διαθέτει επίσης αποβάθρες που μπορούν να φιλοξενήσουν και εμπορικά πλοία.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Στ. Πετράκη, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του Α/ΓΕΕΔ αντιστράτηγου Mohamed Farid Hegazy, o οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας από τις 5 έως 8 Ιουλίου. Οπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, τα εγκαίνια της νέας βάσης «σηματοδοτούν την εντυπωσιακή επαύξηση των δυνατοτήτων του Αιγυπτιακού Ναυτικού» και η πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ στην τελετή «επισφραγίζει» «την ειδική και ισχυρή σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», με την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ πάντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σταθεροποίηση» του πλιάτσικου, με συμμετοχή και της ελληνικής αστικής τάξης(2021-10-22 00:00:00.0)
Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τις εξελίξεις(2019-12-18 00:00:00.0)
Προελαύνουν οι ένοπλοι ισλαμιστές(2014-07-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-06-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις(2014-05-29 00:00:00.0)
Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο σουηδικό προξενείο(2013-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ