Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Και τα δικαιώματα των ΑμεΑ στο μάτι του κυκλώνα

Μπροστά στη νέα επέλαση σε βάρος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σε μια κριτική εφ' όλης της ύλης, σημειώνουν:

«Ανακοίνωσαν ότι από τον Οκτώβρη θα προκηρύξουν για δύο χρόνια τη πρόσληψη 2.000 φροντιστών ΑμεΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία. Αλήθεια, οι ανάγκες θα τελειώσουν μετά από δύο χρόνια; Αλλά και τι ανάγκες να καλύψουν οι 2.000 φροντιστές, αν και όποτε τους πάρουν, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 600.000 στη χώρα μας; (...) Ποιος θα χαρακτηριστεί φροντιστής και για ποια κατηγορία αναπήρων; Με ένα 24ωρο σεμινάριο και μάλιστα μέσω ίντερνετ θα θεωρηθεί ειδικός; 'Η αυτό θα αναιρέσει την ανάγκη για δημόσιες δομές μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων που δεν έχουν άνθρωπο ή που οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν;».

Παράλληλα η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για καθαρίστριες ή νοσηλευτές στα Ειδικά Σχολεία, για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα σχολικά λεωφορεία «που εν μέσω πανδημίας κουβαλούσαν τα παιδιά μας το ένα πάνω στο άλλο», για προσλήψεις στα ιδρύματα βαριά αναπήρων ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

«Επιτέλους θα μας πουν πόσα ήταν τα κρούσματα στα διάφορα ιδρύματα, πόσοι επέζησαν από αυτούς και σε ποιες συνθήκες νοσηλεύτηκαν αυτοί που νόσησαν; Μήπως άκουσαν πουθενά σε τι συνθήκες νοσηλεύτηκαν τα 23 παιδιά με αυτισμό από το ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων;», καταγγέλλουν.

Απαντώντας στα σχέδια επί χάρτου για την αναγκαία πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση των παιδιών με αναπηρίες, υπενθυμίζουν ότι «τα τελευταία 40 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία κυβέρνηση που δεν ανακοίνωσε ξανά και ξανά την ίδρυση υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Η ανυπαρξία αυτών των υπηρεσιών μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα παραγωγής βαριά αναπήρων, καθώς χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα, αν διαγνωστούν έγκαιρα, πριν τα 5 χρόνια, ακόμη και τον 1ο ή 2ο χρόνο της ζωής τους, θα αντιμετωπίσουν έως και 100% το πρόβλημά τους ή θα το περιορίσουν σε μεγάλο ποσοστό. Αλλιώς θα βιώσουν τη βαριά αναπηρία για όλη τους τη ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια αλλά και για τους γονείς τους, που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή».

«Μας είπαν ότι θα επισκέπτονται ειδικοί τα παιδιά και αν διαπιστώσουν πρόβλημα θα τα παραπέμπουν, πού; Σε ποιες δομές; Στα ιδιωτικά κέντρα; Και αν ο γονιός δεν έχει να πληρώσει;», σημειώνουν μεταξύ άλλων η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ