Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριό του

Ο Στ. Στεφάνου στο βήμα του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Ο Στ. Στεφάνου στο βήμα του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 2-4 Ιούλη, στη Λευκωσία, στο στάδιο «Ελευθερία». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν αρχηγοί και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, πρέσβεις ξένων κρατών, βετεράνοι του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ενώ μεταδόθηκαν επίσης βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί και από άλλα κόμματα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιλάμβανε την εισηγητική ομιλία του απερχόμενου ΓΓ της ΚΕ, Ανδρου Κυπριανού, ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του ΓΓ του κόμματος.

Στην εισήγηση της ΚΕ αναφέρθηκε συνολικά στις εξελίξεις στην Κύπρο, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Τιμητική αναφορά έγινε σε όσους «έφυγαν» από τη ζωή από το προηγούμενο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Την τρίτη μέρα των εργασιών έγιναν οι ψηφοφορίες για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 105 μέλη, εκ των οποίων τα 36 εκλέγονται για πρώτη φορά. Στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε στη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Στέφανο Στεφάνου με 74 ψήφους, έναντι 29 που πήρε ο ανθυποψήφιός του Γιώργος Λουκαΐδης.

Χαιρετισμός από τον Δ. Κουτσούμπα στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρέτισε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στις εργασίες του, ενώ μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου ο Δ. Κουτσούμπας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Στ. Στεφάνου για την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά, στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 23ου Συνεδρίου σας, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους, στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ.

Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον λαό της Κύπρου, στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο. Τη στήριξή μας στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που είναι αντιμέτωποι με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιείται σε περίοδο εκδήλωσης νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης και η κατάσταση που διαμόρφωσε παγκόσμια η πανδημία φωτίζει τις οξύτατες αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος.

Οξύνεται η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, βαθαίνει η ανισομετρία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, κλιμακώνεται η επιθετικότητα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με βασικό στοιχείο την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο των λίγων και τη σχετική και απόλυτη φτώχεια, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, αντί να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται εργαλείο για ένταση της εκμετάλλευσης. Επιτείνονται τα φαινόμενα παρασιτισμού και σήψης, αναδείχνονται έντονα οι αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι είναι ένα σύστημα ξεπερασμένο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ξεχωριστή σημασία η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ώστε να αναπτύσσεται η κοινή δράση και ο συντονισμός τους, να εμπλουτίζονται οι μορφές διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, της αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Στ. Στεφάνου για την εκλογή του, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει:

«Αγαπητέ σύντροφε Στέφανε,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και ευχόμαστε σ' εσένα και τα μέλη της νέας ΚΕ υγεία και δύναμη, για να φέρετε σε πέρας τα καθήκοντά σας, μέσα σ' αυτές τις σύνθετες και δύσκολες εξελίξεις.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και προσβλέπει στη συνεργασία των κομμάτων μας, στην κοινή προσπάθεια για την υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των λαών μας.

Συντροφικά

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ