Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ισχυρό μήνυμα ενάντια στην παράδοση των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

«Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Αγραφα», βροντοφώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και νέοι της Καρδίτσας, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο - συναυλία που οργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων, οι Επιτροπές Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά και άλλοι μαζικοί φορείς.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο - συναυλία έδωσαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές.

Παρέστη επίσης η Καρδιτσιώτισσα πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ευτυχία Μητρίτσα, Ναπολέων Μουλιάκος, Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, Ειρήνη Γιαννούλα, Βαγγέλης Δημάκης, Στέφανος Γατσαποστόλης, Δημήτρης Μιαρίτης, Δημήτρης Ανυφαντής, Βάιος Κρικέλης, Γιώργος Τσιώκος, Κατερίνα Κουκουζέλη, Γιώργος Καραδήμος, Γιάννης Αδάμος & the band, Αυγέρης Τσιρώνης, Ρόη Σκόνδρα, Βασιλική Ζαχαράκη, Νίκος Πεταλάς.

Πριν τη συναυλία, αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας δώρισε στον Δημήτρη Ζερβουδάκη και στην Ευτυχία Μητρίτσα τη συλλεκτική έκδοση για το κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα» και το διήγημα του Μενέλαου Μούστου - Δάφνη «Αφηγήσεις για τον ΔΣΕ». Το τελευταίο βιβλίο, μάλιστα, δόθηκε όπως σώθηκε από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη.

Η «πράσινη ανάπτυξη» φέρνει περιβαλλοντική καταστροφή


Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γ. Παπαδόπουλος εκ μέρους των Επιτροπών Πληγέντων, ο οποίος ανέδειξε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων αλλά και στις επαρκείς αποζημιώσεις, και ο Δ. Μαριεττάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τον Βόλο, που μεταξύ άλλων τόνισε πως «είτε πρόκειται για τις ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον είτε για την καύση σκουπιδιών, η αιτία είναι η ίδια, το κυνήγι του κέρδους».

Την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα ο Βασίλης Ελευθερίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τι κι αν κάθε μέρα ακούμε για περιβάλλον, για "πράσινη ανάπτυξη", για "δίκαιη μετάβαση", εδώ στην Καρδίτσα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας και οι κυβερνήσεις τους μας θέλουν στη γωνία, θεατές, πνιγμένους ακόμα στις λάσπες του "Ιανού", στα συντρίμμια των πολιτικών τους. (...)

Ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τον λαό τον περιμένουν η ενεργειακή φτώχεια, η υποβάθμιση προστατευόμενων περιοχών, οικοτόπων, πολιτιστικών μνημείων όπως τα δικά μας Αγραφα και η ιστορική Νιάλα. Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στη βιοποικιλότητα, που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων. (...)

Για μας είναι αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, που μπορεί να γίνει μέσα από έναν κρατικό φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής, όπου κουμάντο στα ζητήματα της οικονομίας θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο.

Μόνο η δύναμη των διεκδικήσεών μας μπορεί να τον σταματήσει. Και η εξέλιξη των έργων στον νομό μας δείχνει κάτι αντίστοιχο, διότι στα Αγραφα, για τα οποία οι εργαζόμενοι του νομού μας αλλά και από όλη τη χώρα ορθώσαμε τα τελευταία χρόνια ανάστημα, κανένα απολύτως έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων, αλλά και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεών μας και των περιουσιών μας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη σημασία της κοινής δράσης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κοινής δράσης την οποία εκφράζει το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον αγώνα στο πλαίσιο των αντιδραστικών νόμων.

«Δηλώνουμε πως δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο του διαλόγου της δημόσιας διαβούλευσης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπως κάνουν άλλες δυνάμεις, που προσπαθούν να μας πουν πως ο δρόμος της δικαστικής διαμάχης μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Τέρμα πια στις αυταπάτες», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ