Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Δημοσιονομική ευελιξία» για το κεφάλαιο, τα βάρη στους λαούς

Ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» της Ευρωζώνης και η συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση του μείγματος της οικονομικής πολιτικής για την προσεχή περίοδο θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί εκ νέου ο βαθμός της αναγκαίας «ευελιξίας» για το 2022, προκειμένου βέβαια να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και των ισχυρών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ότι το έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών σε επίπεδο Ευρωζώνης απογειώθηκε από 0,6% του ΑΕΠ το 2019 σε 7,3% του ΑΕΠ το 2020, το υψηλότερο επίπεδό του από την εισαγωγή του ευρώ. Για το 2021 αναμένεται οριακή μείωση, στο 7,1% του ΑΕΠ, με τάση υποχώρησης στο 3,4% το 2022.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ, τα 2/3 των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον ενός από τα κρατικά μέτρα στήριξης, ενώ περίπου το 55% των μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και το 48% των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στις «μικρομεσαίες» με τους όρους της αστικής στατιστικής (μέχρι 250 εργαζόμενους) «χρησιμοποίησαν την κρατική ενίσχυση για να περιορίσουν τη μισθολογική τους επιβάρυνση».

Σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, η ΕΚΤ τονίζει: «Μια φιλόδοξη και συντονισμένη κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει καίριας σημασίας, καθώς τυχόν πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης θα δημιουργούσε κίνδυνο να εξασθενήσει η ανάκαμψη και να ενταθούν οι πιο μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες».

Ξεκίνησε η 11η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση»

Με αφετηρία το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, ξεκινούν οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεγεθών του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στο πλαίσιο του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκίνησε χτες μέσω τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», προκειμένου να ακολουθήσουν οι συνεννοήσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκεται μεταξύ άλλων και το ζήτημα της αποπληρωμής στις εγχώριες τράπεζες ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που αφορά καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια.

Βέβαια, και στο πλαίσιο της τρέχουσας «αξιολόγησης» θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτα στήριξης και ...εφεδρείες για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2022-04-14 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα πακέτα στήριξης για το κεφάλαιο και ο λογαριασμός για τον λαό(2021-05-26 00:00:00.0)
«Επόμενη μέρα» με νέα χαράτσια στους λαούς(2021-04-08 00:00:00.0)
«Ψαλίδι» στις προσδοκίες ανάκαμψης και διαδοχικά πακέτα στο κεφάλαιο(2020-11-07 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο(2020-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ