Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Η εκπαίδευση των νέων γιατρών αφορά την ανάγκη για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας

Εκδήλωση χτες για τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήραν ειδικευόμενοι γιατροί από νοσοκομεία της χώρας και αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός προβληματισμός, φέρνοντας στο προσκήνιο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των νέων γιατρών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεσή τους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, μηδέν ρεπό και ελεύθερος χρόνος, χρόνια εκπαίδευσης που χάθηκαν μες στη μονοθεματικότητα του συστήματος Υγείας τους τελευταίους μήνες, υπερεφημέρευση, ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα, εφημερίες μωρομάνων ή εγκύων σε νυχτερινό ωράριο και εφημερία μέχρι τον 7ο μήνα κύησης, απάνθρωπα ωράρια 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων όπως αναισθησιολόγοι, επικίνδυνα αλλότρια καθήκοντα εκτός ειδικότητας, συνθέτουν την πικρή εμπειρία που μετέφεραν ειδικευόμενοι γιατροί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εισηγητική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η εκπαίδευση των γιατρών αφορά την ανάγκη του λαού μας για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας». Οπως είπε, «η ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερους όρους δουλειάς αν δεν συναντηθεί με τον συλλογικό αγώνα μέσα από την Ομοσπονδία και τα σωματεία εργαζομένων, θα ενισχυθεί ο ατομισμός», και εξήγησε ότι «στην κοινωνία της ζούγκλας του ανταγωνισμού και της αγοραίας υγείας φτιάχνεται και το αντίστοιχο μοντέλο γιατρών (...) Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα είναι φτηνοί γιατροί, πολλών ταχυτήτων, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε».

Σχετικά με την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, σημείωσε ότι «οφείλει να βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών πολιτικών στην Υγεία. Αφορά την εκπαίδευση του αναγκαίου ιατρικού δυναμικού σε αριθμό και ειδικότητες που θα στελεχώσει το ενιαίο, δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, που ισότιμα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη».

Παρουσίασε επίσης τις άμεσες διεκδικήσεις για την προπτυχιακή εκπαίδευση, για τις εξετάσεις και τον τρόπο λήψεις ειδικότητας, για το αγροτικό, το πρόγραμμα σπουδών, τη συμμετοχή σε συνέδρια κ.ο.κ.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν συνδικαλιστές γιατροί και ειδικευόμενοι φοιτητές, που μετέφεραν την τραγική κατάσταση όπου βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία αλλά και τις επιπτώσεις στις σπουδές, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ