Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Γεωστρατηγικό συμφέρον» της ΕΕ η ένταξή τους σε αυτήν

Παρέμβαση Μέρκελ με αφορμή ετήσια Σύνοδο για την περιοχή που έχει καθιερώσει το Βερολίνο

Από τη συνέντευξη Τύπου της Α. Μέρκελ μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνέντευξη Τύπου της Α. Μέρκελ μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Το μέλλον της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων«δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών αυτών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε τη διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή τη συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι - μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικοί λόγοι - για τους οποίους (τα Δυτικά Βαλκάνια) αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και για τους οποίους επιθυμούμε την ένταξή τους στην ΕΕ».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει καθιερώσει το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια (γνωστή και ως «Διαδικασία του Βερολίνου»), επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της Γερμανίας στην περιοχή και τον ρόλο της στην ευρωατλαντική «ολοκλήρωσή» της.

Εκτός από τους «εταίρους» των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στη Διαδικασία, λαμβάνουν επίσης μέρος ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία), η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα για τη διείσδυση στα Βαλκάνια, αλλά και μια σειρά εμπόδια που παραμένουν για την ολοκλήρωση της ένταξη των κρατών της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (εξομάλυνση σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, βέτο Βουλγαρίας για ένταξη Βόρειας Μακεδονίας σε ΕΕ κ.τ.λ.) η Μέρκελ μίλησε για «έναν μεγάλο αριθμό χειροπιαστών επιτυχιών» που έχουν γίνει, αναφερόμενη σε μέτρα που διευκολύνουν τη δράση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (άρση επιπλέον χρεώσεων στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, σύσταση «Φόρουμ Νεολαίας», τις λεγόμενες «Green Lanes» οι οποίες «κατέστησαν εφικτή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων»).

Σε αυτό το πλαίσιο ξεχώρισε μεταξύ άλλων τη συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων (το πόσο «ενεπλάκη ιδιαίτερα η Ελλάδα» κ.τ.λ.), μνημονεύοντας και τη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα διευθέτησης διαφωνιών.

Στη Σύνοδο παρενέβη και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που περιέγραψε ως «πρώτη μας προτεραιότητα» το «να επιταχύνουμε την ατζέντα της διεύρυνσης σε ολόκληρη την περιοχή», ενώ αναφέρθηκε και σε «Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο» που θα προωθήσει η Ενωση στα Δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε «πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις» και «βιώσιμη Ενέργεια».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες επρόκειτο να ξεκινήσει στη Βόρεια Μακεδονία η διαδικασία για την έκδοση των νέων διαβατηρίων, όπως ανήγγειλε το Σαββατοκύριακο και ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, μιλώντας για «μία ακόμα εκπλήρωση από εμάς της Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και σε άλλες αλλαγές που προχωρούν στη χώρα του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και συνομιλίες με αθλητικές ομοσπονδίες (μετά και από το θέμα που προέκυψε με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου) και επισημαίνοντας ότι όλα όσα αντιπροσωπεύουν το κράτος και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να αλλάξουν το όνομά τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κατέληξε δε ότι «αναμένω και από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών», ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων «το μνημόνιο για την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ενταξιακή πορεία μας προς την ΕΕ» αλλά και τη «συμφωνία που αφορά την οικονομική συνεργασία», κάνοντας λόγο για «καλές συμφωνίες» που «αποφέρουν οφέλη».

Στο μεταξύ, με φόντο την αναθέρμανση του παζαριού με πιθανή προσφυγή και στο Δικαστήριο της Χάγης, η υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Anila Denaj, επιβεβαίωσε χτες το πλήρες άνοιγμα του πορθμείου από το αλβανικό λιμάνι των Αγίων Σαράντα προς το ελληνικό λιμάνι της Κέρκυρας, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο αναστολής.

«Στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας η ένταξη της περιοχής στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ

Στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια μετείχε και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός και οι λοιποί ηγέτες της Διαδικασίας του Βερολίνου «αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τα επιτεύγματα της Διαδικασίας του Βερολίνου στην περιοχή, επτά χρόνια μετά την εκκίνησή της».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Διαβεβαίωσε επίσης για την «ιδιαίτερη σημασία» που αποδίδει η κυβέρνηση στη Διαδικασία, «η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και προς διευκόλυνση των μπίζνες στην περιοχή, στην παρέμβασή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «ετοιμότητα» της Αθήνας «να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων», με σκοπό την «απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών» μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, με «παροχή διευκολύνσεων» στα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Προετοιμασία εδάφους για αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου

Σημειωτέον, προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του στη «Real News», κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πρόσφατα αναβαθμίστηκε το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα και το ότι ο ίδιος επισκέφθηκε την Πρίστινα δύο φορές σε διάστημα λίγων μηνών, και ερωτηθείς αν αυτά αποτελούν βήματα προς την αναγνώριση του προτεκτοράτου, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, απάντησε:

«Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε το 2010 ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη. Κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής», προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ