Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΟΧΙ στα ωράρια-λάστιχο - Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας!

Δουλειά μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές επιβάλλει η ΚΥΑ για την «άρση των περιορισμών»! Απεργιακές κινητοποιήσεις προχτές σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς προχώρησαν την Κυριακή σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη και στο διευρυμένο ωράριο που προβλέπει η πρόσφατη ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού».

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές 16 και 23 Μάη «κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης» και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Τις πρωτοβουλίες των σωματείων στήριξαν μια σειρά Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας), που προκήρυξαν απεργία την Κυριακή 16 Μάη στο Εμπόριο.

«Παρασκευή μεσημέρι μάθαμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή...»

Παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Attica» στο κέντρο της Αθήνας έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για το ωράριο, την ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο, τα δικαιώματά τους. Επίσης, το παράρτημα Δυτικών έκανε εξόρμηση στα καταστήματα στο κέντρο του Περιστερίου.


«Η Κυριακή αργία είναι των εργατών, όχι στο ωράριο των πολυεθνικών», ξεκαθάρισε ο Σύλλογος με το πανό και τα συνθήματά του έξω από το «Attica», μοιράζοντας την ανακοίνωσή του στους εργαζόμενους που προσέρχονταν για να πιάσουν δουλειά.

«Παρασκευή μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι μαθαίνουμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή 16/5, όπως δουλέψαμε και την προηγούμενη 9/5, όπως θα δουλέψουμε και την επόμενη 23/5», κατήγγειλε ο Σύλλογος.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν Κυριακή, μάλιστα, δηλώνονται ως 5ωροι για να μη δικαιούνται μέρα ανάπαυσης, μια πραγματικότητα.

Εδώ καταρρέουν τα παραμύθια της «4ήμερης εργασίας»

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που στους εμποροϋπαλλήλους επιβάλλεται δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, συνάδελφοί τους στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ενημερώθηκαν ότι θα ανασταλεί για ακόμα μια φορά η σύμβασή τους. Οσοι παραμένουν στα πόστα τους, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του προγράμματος «Συν-Εργασία», που μειώνει το ωράριο και τον μισθό των εργαζομένων, ενώ στο κάδρο έχουν προστεθεί και οι απολύσεις.

«Και κάπως έτσι το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας, "ελεύθερων επιλογών" του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ό,τι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλαν με το "έτσι θέλω" τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της, αλλά και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε, πάντα με την απειλή της απόλυσης».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα, να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα που "απελευθερώνει" το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες».

Στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις

Παρεμβάσεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, που είχε κηρύξει απεργία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησε χτες εξόρμηση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Μεσσηνίας περιόδευσε στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας.

Κινητοποίηση πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας στο εμπορικό κέντρο «Mare West».

Η ΟΒΣΑ

«Συναγερμό» σημαίνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) στους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στη νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία, απαιτώντας τη νομοθετική κατοχύρωσή της, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο και την απόσυρση του νομοσχεδίου - εκτρώματος της κυβέρνησης για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. «Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του λιανεμπορίου, μέρες τώρα, γνώριζαν για το δωράκι που τους ετοιμάζει οι κυβέρνηση, αφού είχαν τις βάρδιες της Κυριακής έτοιμες από καιρό!», σημειώνει η ΟΒΣΑ, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για διακαή πόθο των των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών αλυσίδων». Προσθέτει δε ότι με τους σημερινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «επί της ουσίας μάς εξωθούν σε ψυχική και σωματική εξόντωση με δουλειά 365 μέρες τον χρόνο». Καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καταδίκη αυτής της πολιτικής, υπογραμμίζει: «Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων οργανώνουμε την αγωνιστική μας απάντηση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org