Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Κανονικότητα» με πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία

Την ερχόμενη βδομάδα δημοσιοποιείται η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και τη γενικότερη πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για μια ακόμη φορά ξεπερνά τον πήχη της αντιλαϊκής πολιτικής, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 700 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα θα σηματοδοτηθεί από την επανέναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Θυμίζουμε ότι μετά την ολιγόμηνη παράταση, η τυπική έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, θα ξεκινήσει την 1η Ιούνη 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» θα συνδυαστεί με την επανέναρξη (από Σεπτέμβρη) και κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Παράλληλα, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα εκκρεμούν δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ «εκκρεμούν» και παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές».

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, ως συνέπεια της κρίσης, έχει προβλέψει ότι το 2021 θα δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ και όπως επισημαίνεται, «η λήξη της ισχύος των κρατικών μέτρων στήριξης, ιδίως των δημοσιονομικών, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών από νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Η κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών και του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 8,8 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 23,9 δισ. ευρώ έναντι 15,1 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο α' 4μηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική στόχευση επικεντρώνει στην τόνωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φοροληστείας.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αναφορικά με την πορεία του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, σημείωσε ότι «τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται τα πρόσθετα lockdown θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ