Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταξίδι σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με ευρωατλαντικό «γράμμα»

Eurokinissi

Στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Επισήμως, θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ-Μάλικι (στη Ραμάλα).

Από εκεί θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Γιόζεφ Μπορέλ με αντικείμενο τις «εξελίξεις στην περιοχή». Αργότερα σήμερα θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι. Τέλος, την Πέμπτη θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Σε αυτό το πλαίσιο, μεταβαίνει στην επίμαχη ζώνη, ως «ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους - μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης».

Στην πράξη, επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται σε ...αγγελιοφόρο για τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή, καθώς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης κλιμακώνεται η εμπλοκή στα σχέδιά τους σε Μέση Ανατολή και Περσικό, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα διπλωματικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος του Παλαιστινιακού και των άλλων λαών της περιοχής.

Αλλωστε, από τις πρώτες στιγμές της ισραηλινής επίθεσης κατά αμάχων στην Παλαιστίνη, η κυβέρνηση φρόντισε, με ανακοινώσεις που θα «ζήλευε» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να μιλήσει ξεδιάντροπα για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ουσιαστικά το «δικαίωμα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην κατοχή των εδαφών του, εξισώνοντας θύμα με θύτη. Χαρακτηριστικά, χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα σχετικά, απέφυγε να καταδικάσει ακόμα και το σαββατιάτικο χτύπημα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε κτίριο που στέγαζε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, και παρέπεμψε στις προαναφερόμενες «τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ».

«Προθέρμανση» από Πάιατ πριν από το ταξίδι

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των συναντήσεων σήμερα και μεθαύριο, ο Δένδιας είχε χτες «συνεργασία» με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. Φρόντισε, εξάλλου, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, όπου συζήτησαν ακριβώς τις «εξελίξεις στην περιοχή».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών. Οπως αναφέρει σχετικά το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, στην επικοινωνία Δένδια - Σούκρι κυριάρχησαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της «ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης». Ο δε Ελληνας υπουργός φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρόλο της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα και για τις ακούραστες προσπάθειες του Καΐρου προς την επίτευξη εκεχειρίας και τον τερματισμό της «κρίσης».

Παραπέρα, ο Δένδιας συναντήθηκε στο υπουργείο με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν E. Τουμπάσι. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα, «ο πρέσβης Toubassi ενημέρωσε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή ρατσιστική, βίαιη επιθετικότητα και σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στην Ιερουσαλήμ, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και τις παλαιστινιακές κοινότητες στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ανησυχία της παλαιστινιακής κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε, εξάλλου, «απαράδεκτο και παράλογο να εξισώνουμε το θύμα και τον δράστη», εξέφρασε επίσης «τη βαθιά ανησυχία των Παλαιστινίων σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων».

Πρόσθεσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για όλους εκείνους που διατρανώνουν τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών, να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα προ του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία αθώων Παλαιστινίων».

Βέβαια, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται σταθερά να υλοποιήσουν την απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρέσβης υπέβαλε αίτημα στον Ν. Δένδια, η Ελλάδα να δεχτεί έναν συμφωνημένο αριθμό γυναικών, ηλικιωμένων και ιδιαίτερα παιδιών από τις ισραηλινές επιθέσεις στα ελληνικά νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ