Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό! Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Μυριόστομη καταδίκη της νέας ισραηλινής επίθεσης με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, στέλνοντας ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που αναδεικνύει ότι «η μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών»! Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατικής τάξης, με τη νεολαία να δίνει μαζικά το «παρών», αλλά και τον τόνο με τη ζωντάνια της, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, συνδικάτων και μαζικών φορέων, με τα πανό, τα πλακάτ, τα ασταμάτητα συνθήματα, καταδίκασαν το έγκλημα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Ταυτόχρονα, πάνδημα εκφράστηκαν τα αιτήματα να σταματήσει τώρα η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, στην οποία προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, «να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, καμία συμμετοχή στα σχέδια των φονιάδων των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», «απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους». «Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας». «Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα».


Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί από τους διοργανωτές μπροστά στο ΥΠΕΘΑ στις 6 το απόγευμα, ωστόσο ο κόσμος είχε αρχίσει να κατακλύζει από πολύ πιο νωρίς τον χώρο, καταφτάνοντας από κάθε πλευρά της Αθήνας και του Πειραιά, τηρώντας παράλληλα αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία.

Η συγκέντρωση «άνοιξε» με την ανάγνωση του μηνύματος του πρέσβη του παλαιστινιακού κράτους στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Ευχαρίστησε την ΕΕΔΥΕ και τα ταξικά σωματεία για την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης, «που στέκεστε στο πλευρό μας καθ' όλη τη διάρκεια των εθνικών μας αγώνων προκειμένου να επιτύχουμε την ειρήνη και ασφάλεια για τον λαό μας και όλους τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής».

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Ούτε γη, ούτε νερό!

Με μυριόστομα τα συνθήματα: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», η πορεία που ακολούθησε, από όπου «πέρασε», ξεσήκωσε τους πάντες στο πόδι από το τεράστιο μέγεθος, τον παλμό της και τα μοναδικά στιγμιότυπα.


Ανθρωποι βγήκαν στα μπαλκόνια αλλά και στα πεζοδρόμια για να χειροκροτήσουν. Αλλοι σταματούσαν για να βιντεοσκοπήσουν, σκηνικό που συνοδευόταν από τα κορναρίσματα διερχόμενων οδηγών, όλοι για να εκφράσουν έστω και με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον Παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή τους με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν τα πανό της ΕΕΔΥΕ, ενώ ανέμιζαν και σημαίες της Παλαιστίνης.

Ακολουθούσαν τα μαζικά μπλοκ των συνδικάτων που αναδείκνυαν ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια με ευθύνη των κυβερνήσεων και για λογαριασμό της κερδοφορίας της αστικής τάξης είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που θέλει να ανατρέψει ακόμα και εμβληματικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο. Ξεχώριζαν το μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων, των εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενώ εκεί βρίσκονταν τα μπλοκ ναυτεργατών, μεταλλεργατών κ.ά.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα μαζικά μπλοκ της ΟΓΕ.

Τεράστια ήταν και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ακολουθούσαν. Μπροστά βρισκόταν αυτό της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών. «Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του λαού μας» αναγραφόταν στα Ελληνικά, ενώ αντίστοιχες φράσεις ήταν γραμμένες και σε άλλες γλώσσες. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» ήταν τα συνθήματα που «έπεφταν» ασταμάτητα από τη νεολαία. Αντίστοιχα συνθήματα αναγράφονταν και στα πανό τους, ενώ κυριαρχούσαν και τα αμέτρητα πλακάτ, ανάμεσα στα οποία και αυτά που ανέγραφαν «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Ολα αυτά συνοδεύονταν από παλαμάκια και τραγούδια, ηλεκτρίζοντας διαρκώς την ατμόσφαιρα.


Πρώτος σταθμός της μεγάλης πορείας ήταν η πρεσβεία του Ισραήλ, την οποία η κυβέρνηση είχε θωρακίσει με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Εκεί βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι πολλοί Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα και υποδέχτηκαν τους χιλιάδες διαδηλωτές με χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα.

Στη σύντομη στάση ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, εξέφρασε για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στον λαό της μαρτυρικής Παλαιστίνης για μία «Παλαιστίνη λεύτερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη», όπως αναγράφονταν και σε πολλά πανό, προσθέτοντας: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει να αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!».

Τα συνθήματα κορυφώθηκαν όταν η πορεία έφτανε στην αμερικάνικη πρεσβεία. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», δονούσαν ξανά και ξανά την ατμόσφαιρα.

Με την ολοκλήρωση της διαδήλωσης από τα μεγάφωνα ακουγόταν η ανανέωση των αγωνιστικών ραντεβού στις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στο 8ωρο.


Ο Γ. Λαμπράκης έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση
Ο Γ. Λαμπράκης έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org