Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
«Προσθέτει» για το κεφάλαιο, μόνιμα στο «μείον» ο λαός

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με την ονομασία «Ελλάδα+», για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, παρουσίασε χτες σε διαδικτυακή εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη το σχέδιο έρχεται να απαντήσει στα «θέλω» του κεφαλαίου, με «μπούσουλα» τους στρατηγικούς στόχους του για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στην «πράσινη» ανάπτυξη και την «ψηφιακή μετάβαση» με «εγγυητή» το αστικό κράτος, και παράλληλα κλείνει το μάτι στην αστική τάξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί καλύτερα από τη ΝΔ να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», τις συνθήκες «νεκροταφείου» δηλαδή για τον λαό, που θα βλέπει τις ανάγκες του να τσακίζονται από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αλλωστε, και τους πέντε άξονες παρεμβάσεων που βρίσκονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κανείς να τους συναντήσει «ατόφιους» και στο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου.

Και ενώ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου ο Αλ. Τσίπρας μέτρησε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύεις για το πού θα κατευθυνθούν, με βάση άλλωστε και τις «οδηγίες χρήσης» του Ταμείου, που προβλέπουν αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα, για τον λαό επιφύλαξε ληγμένες υποσχέσεις για «νέα κοινωνικά συμβόλαια» και για έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, ώστε με «ενότητα» να υποταχθεί στους στόχους του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την πανδημία ως «ιστορική τομή» και παρουσίασε την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση και το «νέο πράσινο deal», που προωθούν από κοινού σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση, ως «συζήτηση που διεθνώς περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Γύρω από αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πώς θα δομήσουμε την οικονομία μας γύρω από μοντέλα δίκαια και βιώσιμα, τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την περιβαλλοντική ισορροπία». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι... μόνο αυτή απέμεινε να «υπερασπίζεται το παλιό» και ότι «είναι κολλημένοι στο χθες και δείχνουν να μην κατάλαβαν τίποτα».

Εν ολίγοις, η πανδημία θα ...γιάνει τον καπιταλισμό από τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα, κατά τον Αλ. Τσίπρα, που εμπορευόμενος ελπίδα υποσχέθηκε μια «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, με μείωση ανισοτήτων, αποκατάσταση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Στο φόντο αυτό, άλλωστε, σχολίασε και πλευρές του σχεδίου της ΝΔ που αφορούν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, στην Ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα, κάνοντας πως δεν αναγνωρίζει σε όλα αυτά πλευρές της δικής του πολιτικής, όπως την εφάρμοσε και όπως διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι θα την ξαναεφαρμόσει, πλευρές της πολιτικής που ασκείται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη ως προϋποθέσεις της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Για να κρύψει άλλωστε ότι αυτά αποτελούν την «άλλη όψη» της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης υπαγορεύτηκε «από τις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, ενώ ήταν το δικό της γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα, και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Από την πλευρά του δεσμεύτηκε απέναντι σε «όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τους πόρους για ένα πραγματικό restart, αλλά ότι, στον αντίποδα της ΝΔ, σερβίτσιο στο τραπέζι που στήνεται για το ξεκοκάλισμα των 32 δισ. θα έχουν περισσότεροι και όχι «οι λίγοι, οι ημέτεροι»!

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πέντε άξονες παρεμβάσεων: Την Πράσινη Μετάβαση, τις «πράσινες μπίζνες» δηλαδή, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως για τη «δίκαιη απελευθέρωση» στην αγορά Ενέργειας, κ.ά. Τον Μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τη σύνδεση της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης» με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, με κάλπικες υποσχέσεις για αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.λπ. Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με συνοδεία από φανφάρες για «αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού», πίσω από τις οποίες κρύβονται τα «θέλω» των ομίλων για νέες «δεξιότητες». Την Κοινωνική Συνοχή, ώστε όλοι οι προηγούμενοι άξονες στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου να υλοποιούνται απρόσκοπτα, σε συνθήκες σιωπητηρίου από τον λαό, και για ένα «δίχτυ» για την «ακραία φτώχεια», που όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας «δεν είναι πεταμένα λεφτά (...) έχουν έντονα αναπτυξιακά οφέλη, με εξαιρετικά σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις». Πέμπτος και τελευταίος άξονας η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου, με την προώθηση των επιμέρους στόχων του κεφαλαίου, π.χ. στην αγροτική παραγωγή κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ