Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σταθερά αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Συνεχίζονται το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις κλινικών για να διατεθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ έχουν μειωθεί τα χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο φόβος ότι θα ξαναζήσουν τις μέρες του Νοέμβρη είναι διάχυτος, καθώς και τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης είναι ανησυχητικά. Το ιικό φορτίο καταγράφεται στα επίπεδα της πρώτης βδομάδας του Νοέμβρη, πολύ κοντά στο καμπανάκι συναγερμού, με τη βρετανική μετάλλαξη να ανιχνεύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Στις κλίνες ΜΕΘ η πληρότητα κυμαίνεται κοντά στο 85% - 90% και συνήθως στο 100% μετά από εφημερία. Και οι απλές κλίνες νοσηλείας που έχουν διατεθεί για περιστατικά κορονοϊού σταδιακά γεμίζουν.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο το πρωί της Παρασκευής ολοκλήρωσε την εφημερία με καλυμμένες τις 135 από τις 150 απλές κλίνες νοσηλείας και τις 16 από τις 18 κλίνες ΜΕΘ, έχοντας σε εκκρεμότητα, ως ύποπτα, 20 ακόμη περιστατικά ασθενών.

Το «Ιπποκράτειο», που ξεκίνησε την εφημερία το πρωί της Παρασκευής, είχε μόλις 4 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και οι 38 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ που πλέον διαθέτει. Μάλιστα, για να καλυφθούν οι ανάγκες στις 4 πτέρυγες κορονοϊού, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 110 ασθενείς, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες κλινικές, κυρίως ειδικευόμενους και άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Δερματολογίας, Παιδιατρικής, κ.ά.).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» «Ιπποκρατείου» σημειώνει πως «το βάρος που έχουν ρίξει στις πλάτες μας είναι δυσανάλογο και του αριθμού μας και του ρόλου μας και των "εργαλείων" που έχουμε για να δουλέψουμε».

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, όπου ήδη νοσηλεύονται 150 ασθενείς με κορονοϊό και είναι καλυμμένες οι 27 από τις 30 κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχουν περίπου άλλες 100 απλές κλίνες νοσηλείας διαθέσιμες για περιστατικά κορονοϊού, αφού μια σειρά από κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ