Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποταμοί...

Σωστός «ποταμός» ήταν τις προάλλες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο Κογκρέσο, όπου δεν άφησε τίποτα στη φαντασία των Αμερικανών και ολόκληρου του κόσμου, απευθύνοντας έκκληση σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να στηρίξουν το κρατικό σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών, που είναι απαραίτητο «ώστε η Αμερική να παραμείνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο» και να «αντισταθούν στην Κίνα», όπως είπε. Μιλώντας συγκεκριμένα για τα 2 τρισ. δολάρια που το κράτος σκοπεύει να κατευθύνει σε υποδομές και σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, προειδοποίησε ότι «η Κίνα δεν περιμένει και υπολογίζει ότι η αμερικανική δημοκρατία θα είναι αργή και πολύ διχασμένη για να ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό», προσθέτοντας ότι «τόσα πολλά πράγματα αλλάζουν, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι».

... και βατράχια

Να λοιπόν ποια είναι τα βάθρα του νέου «new deal» που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος: Η θωράκιση του αμερικανικού κεφαλαίου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με γενναία κρατική στήριξη σε τομείς νευραλγικούς για την κερδοφορία του, ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα απέναντι στην Κίνα, που τις αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο, καθώς αυξάνει την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ. Η αντιπαράθεση αυτή επιδρά καθοριστικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενώ πληθαίνουν οι αναλύσεις που παραλληλίζουν την εποχή μας με τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ή τον Μεσοπόλεμο. Κι επειδή ο νεοκεϊνσιανισμός και τα «new deals» όλων των αποχρώσεων «φοριούνται» τελευταία πολύ στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια ανοιχτά και μόνιμα στραμμένα στη «μεγάλη εικόνα». Για να μη γίνει τελικά το θήραμα στην απόχη τους και το ...βατράχι στους ανταγωνισμούς των βουβαλιών.

Ούτε παραγγελιά

Από τα νομοσχέδια της ΝΔ που έχει υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο αποκαλυπτικό είναι αναμφίβολα αυτό για την επένδυση στο Ελληνικό, που λύνει τα χέρια των επιχειρηματικών κολοσσών για να κερδοφορήσουν από την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης και απ' τη συνολικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι του λαού της Αττικής. Μπορεί λοιπόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σκυλοκαβγαδίζουν για τις ...ταμπέλες στην Ακρόπολη, την ίδια ώρα όμως «ενώνουν τις δυνάμεις τους» για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Και δεν είναι μόνο η Βουλή. Για παράδειγμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού απέρριψαν το ψήφισμα της δημοτικής αρχής για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, προφανώς από το άγχος τους μη χάσουν κανένα σεντ οι κλινικάρχες, στήριξαν την πρόταση της ΝΔ για «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Δηλαδή αυτό που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση, παρέχοντας ασυλία στους κλινικάρχες και στα κέρδη τους, την ώρα που διασωληνωμένοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιείται πανθριασιακή απεργία, με κεντρικό αίτημα τη μη μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε Covid. Με μια αμίμητη ανακοίνωση, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να «ενσωματώσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας» (!) δείχνοντας μάλιστα ως παράδειγμα ...τον Μακρόν. Τελικά, με τόση εποικοδομητική δουλειά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παραγγελιά να το είχε τέτοιο «υπουργείο αντιπολίτευσης».

Πάμε πακέτο

Και μιας και πιάσαμε τα κοινοβουλευτικά, να κι ένα στιγμιότυπο από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης βδομάδας: Απαντώντας στον «ψόγο» βουλευτή της ΝΔ ότι «η αριστερά μιλάει μόνο για τον καπιταλισμό», ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θιγμένος: «Γιατί εμείς να αντιδράσουμε σε νομοσχέδιο κάνοντας αναφορά στον καπιταλισμό;», με έτερο βουλευτή του ίδιου κόμματος να διευκρινίζει ότι η κριτική τους δεν αφορά τον καπιταλισμό, αλλά το γεγονός ότι «σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ο καπιταλισμός». Εγκάλεσε μάλιστα τη ΝΔ, ότι δεν δικαιούται να μιλάει για τον καπιταλισμό, γιατί ...«είναι κόμμα καθαρά πελατειακό». Ενας τρίτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συνεργασία τη ΝΔ για «να επαναφέρουμε το δόγμα Βέμπερ», που «επέμενε πεισματικά στην κομματική ουδετερότητα του κράτους». Συνοψίζουμε λοιπόν και αποκωδικοποιούμε: Ο καπιταλισμός λειτουργεί αλλιώς στην υπόλοιπη ΕΕ και οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν πλάτη γι' αυτόν τον «αλλιώτικο καπιταλισμό». Οχι βέβαια χωρίς εκμετάλλευση, αλλά χωρίς «πελατειακές σχέσεις». Και τι εννοούν «πελατειακές σχέσεις»; Σίγουρα όχι την - από τη φύση του - «διαπλοκή» του αστικού κράτους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που γεννάει και τα υπόλοιπα «σκάνδαλα». Ε, μετά από τόσες πάσες, ήρθε και η σειρά του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη να πει την ατάκα του στην παράσταση ...«Πάμε πακέτο», χαιρετίζοντας με ενθουσιασμό την παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ για «την αποπολιτικοποίηση και την ουδετερότητα του κράτους», αλλά και για «τη δημόσια άρνησή σας να ασκείτε κριτική στον καπιταλισμό. Πολύ καλά πράγματα είναι όλα αυτά. Είστε σε πολύ καλό δρόμο»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Απρίλη

1821 Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.

1826 Επειτα από έναν σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο.

1847 Γεννιέται ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά και συγγραφικά βραβεία.

1919 Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών που είχε ξεκινήσει εννέα χρόνια πριν.

1942 Κυκλοφορεί το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».

1944 Συγκροτείται η Εθνική Πολιτοφυλακή.

1945 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.

1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

1998 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Κυριακή 11 Απρίλη

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Αγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του.

1919 Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

1945 Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των ναζί. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού. Συνολικά, στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες») από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24/4/1944.

1947 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του ...δοσίλογου!

1947 Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη), μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι) επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Περίπου 150 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βουνό, ενώ 10, που πιάστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 9 Μάη.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έπειτα από σκληρές μάχες με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, της Χωροφυλακής και ΜΑΥδων μπαίνουν στα Καλάβρυτα.

1970 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.

1985 Πεθαίνει ο Εμβέρ Χότζα, Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.

2013 Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (11-14/4/2013), που εμπλούτισε το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα «κόμμα παντός καιρού», που μέσα από τη σφυρηλάτηση της λαϊκής συμμαχίας θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την επαναστατική ανατροπή, τον σοσιαλισμό. Από το Συνέδριο αναδείχθηκε νέα ΚΕ. Νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναδείχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ