Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Παρασκευή στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος με εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν, επίσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Αντανασιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ.

Εκ μέρους της ΕΔΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος, Χριστόφορος Σεβαστίδης, και το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος Τύπου, Χαράλαμπος Σεβαστίδης.

Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μία ουσιαστική συνάντηση και αλληλοενημέρωση με το ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Δικαιοσύνης να σταματήσει τον συστηματικό αποκλεισμό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τα νομοσχέδια και μάλιστα για νομοσχέδια που αφορούν τον ίδιο τον κλάδο, αφορούν τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς, όπως είναι ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα Δικαστήρια να λειτουργήσουν, να ανοίξουν με ασφάλεια, με μαζικούς εμβολιασμούς των δικαστών και των υπαλλήλων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα των τεστ, για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Θέσαμε, επίσης, και συζητήσαμε τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται συνολικά στον χώρο της Δικαιοσύνης και με αφορμή την Εκθεση Πισσαρίδη, που ουσιαστικά οδηγούν στο να γίνεται η Δικαιοσύνη απρόσιτη και πιο εχθρική για τις εργατικές - λαϊκές υποθέσεις, ενώ το αντίθετο, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, συμβαίνει με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους επενδυτές. Θέσαμε το ζήτημα, ως ΚΚΕ, της απονομής της δικαιοσύνης με βάση την υπάρχουσα αντιλαϊκή νομοθεσία, που οδηγεί συνεχώς σε κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, που οδηγεί σε ποινικοποίηση των αγώνων, σε πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας και βέβαια σε ένταση των διώξεων, σε αυταρχισμό, σε μεγαλύτερη καταστολή».

Τα ζητήματα που έθεσαν οι δικαστές

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ έθεσαν στον Δ. Κουτσούμπα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού των δικαστικών ενώσεων από τη συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ιδίως για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), που τους αφορά άμεσα. Κι αυτό γιατί ρυθμίζει τον τρόπο διοίκησης των δικαστηρίων και εισαγγελιών, όπως και τα δικαιώματα, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, τις τοποθετήσεις, τις προαγωγές, την επιθεώρηση, την αξιολόγηση, τον πειθαρχικό έλεγχό τους κ.λπ., αλλά και την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την Εθνική Σχολή Δικαστών κ.ά.

Ο αποκλεισμός αυτός, που συστηματοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οδηγεί στην απαξίωση των δικαστικών ενώσεων. Για το ζήτημα αυτό έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση διαμαρτυρίας και έχει επίσης απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών, ζητώντας την παρέμβασή της, η οποία και ανταποκρίθηκε θετικά με σχετική επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ενα δεύτερο ζήτημα που έθεσαν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας τους, στην οποία η ΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της, με αφορμή και την πρόσφατη τροπολογία για τη διεύρυνση του δικαστικού έτους, την οποία η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την πανδημία, επιδιώκει να μονιμοποιήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ