Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«Αυτοδιάγνωση», το «συμπληρωματικό εργαλείο» ... της ατομικής ευθύνης

Η «αυτοδιάγνωση» θα είναι το υποκατάστατο των μέτρων προστασίας που συνειδητά δεν έχουν πάρει κυβέρνηση και εργοδοσία, για όλες τις εργασιακές ομάδες, ξεκινώντας από το λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ένα τμήμα της εστίασης. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης την Παρασκευή, όπως και ότι αργότερα το μέτρο θα διευρυνθεί στον γενικό πληθυσμό, με ένα τεστ τη βδομάδα, και το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές Λυκείων, για τους οποίους «δύο είναι τώρα στην αρχή».

Οσο για τα μη έγκυρα τεστ «αυτοδιάγνωσης», ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι είναι «ελάχιστη η πιθανότητα των μη έγκυρων τεστ», ενώ «σε περίπτωση που συμβεί θα πρέπει με την επίδειξη του μη έγκυρου τεστ» να ψάξει κανείς και να κλείσει ραντεβού σε κάποια από τις ελάχιστες δημόσιες δομές ΠΦΥ για να επαναλάβει το τεστ.

Ετσι, το «μέτρο» των self test είναι τελικά συμπληρωματικό σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα «ατομικής ευθύνης» που έχει αναλάβει ο λαός από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Οι δε αναφορές - διανύοντας το δεύτερο έτος της πανδημίας - στη «συμμετοχικότητα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας» προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη «σταθερή συνταγή» της μετακύλισης της κρατικής ευθύνης στο λαό.

Ανακοινώθηκε παράλληλα ότι από τη Δευτέρα 12 Απρίλη επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, και στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων, όπως επίσης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα (με τους ίδιους όρους όπως στην Αττική) και στη Θεσσαλονίκη (μόνο με click away). Στην Κοζάνη παραμένει σε αναστολή το λιανεμπόριο, καθώς υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κατά 23,5%.

78 νεκροί και 790 διασωληνωμένοι την Παρασκευή

Την Παρασκευή 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 2.747, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 790.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 8.758 και των κρουσμάτων σε 290.964.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 559 την Παρασκευή, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.

Από τα 2.747 νέα κρούσματα, 1.248 εντοπίστηκαν στην Αττική, 379 στη Θεσσαλονίκη, 111 στην Αχαΐα, 77 στη Λάρισα, 62 στην Κοζάνη, ενώ υπό διερεύνηση είναι 90 κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο θεωρείται σημαντικά επιβαρυμένο στην επικράτεια και υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 6,1%.

Την τελευταία βδομάδα παρατηρήθηκε 4% επιβάρυνση στις ΜΕΘ, ενώ το ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ/ΜΑΦ της επικράτειας κυμαίνεται στο 85%. Στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων και αναμένεται νέα αύξηση την επόμενη βδομάδα.

Την ώρα δε που ετοιμάζεται «σταδιακά και ανά βαθμίδα να γίνει το άνοιγμα των σχολείων», υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 15 - 19 ετών (Αχαΐα, Γιάννενα, Αρκαδία κ.α.), ενώ ο ΕΟΔΥ διευκρίνισε ότι σε περίπτωση θετικού τεστ οι έφηβοι μπαίνουν σε καραντίνα.

Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» προστίθενται από το Σάββατο η Κως και η Ηλιδα (ΠΕ Ηλείας). Τη Δευτέρα, «κατεβαίνουν» στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Φθιώτιδα (εκτός από Λαμία και Λοκρούς), Μαντούδι Αγίας Αννας και Αιδηψός στην Εύβοια, δήμος Κατερίνης στην ΠΕ Πιερίας, Αστυπάλαια και Σκιάθος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ